DE KENNISMAKING: Woord Omhoog

De negende editie van het item β€œDE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt de formatie Woord Omhoog uit Zaandam/Rotterdam voorbij.

Woord Omhoog, vanwaar de naam en hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

De naam ontstond eigenlijk als een grap. We waren slechte groepsnamen aan het bedenken met name voornamelijk Engelse slang vertaald naar het Nederlands. We lagen in een deuk, maar de naam woord omhoog bleef eigenlijk hangen. Vandaar dat we deze naam hebben gekozen.

Een homie van ons, Chuck heeft een loads. In die loads kwamen we iedere vrijdag bij elkaar om te freestylen. In der loop der tijd zijn Scumbag en Eeuwe Deelstra er gaande tijd bij gekomen.

Zijn jullie voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men jullie al ergens van kunnen kennen?

Allen hebben wij een geschiedenis in de Zaanse muziekscene, behalve Scumbag. Hij komt uit Rotterdam. Den Dubieus is al jaren actief in de hiphopscene en heeft in de loop der jaren drie releases uitgebracht. Onder andere “De Zaanse Schande EP”, het album “Helse Harlekijn” en het album “Paradox” allen geproduceerd door Obskuur. Daarnaast heeft hij ook het album “Gebroeders Gekko” met de uit Beverwijk afkomstige Vakjal de Plaagdokter uitgebracht en verscheen onder andere ook met een gastbijdrage op albums van onder andere Soms Exo, Waldo, Drico en Vaardigheid, maar ook op verzamelalbums als “De Posse Deel 6” en “Één Liefde” met de track “The Force” waar ook Nosa en JR de Regelneger op staan.

S.A. Barz heeft jaren lang in de underground scene naam gemaakt, waaronder met zijn formatie S.C AVENGAZ. Hier maakte naast S.A. Barz ook Sunni Sparkles deel van uit. Vervolgens maakt hij deel uit van de formatie 3P.M., dat voor 3 Post Mortalz staat, samen met Scytheman en DJ Justdope. Onder deze formatie verscheen de EP “Against Your Enemy” dat op USB is uitgebracht. Ook was S.A. Barz lid van de formatie Da Monkey Movement samen met Smiggie Ballz. Van laatst genoemde zijn een aantal tracks hier nog steeds te beluisteren. Onlangs bracht S.A. Bars ook zijn solo album “Hemel Of Hel” uit.

Zanger Eeuwe is geen onbekende in de Zaanse muziekscene. Samen met zijn band Honeybadger treed hij al jaren op als zanger van de band. De band heeft één album uitgebracht genaamd “Mondays”.

De uit Rotterdam afkomstige Scumbag debuteert in Woord Omhoog met zijn rauwe straat raps.

Den Dubieus, foto door Ron Koffeman Fotografie

Jullie hebben het album “Woord Omhoog: Iedereen Aan Woord” uitgebracht en de “WOK (Woord Omhoog Klootzak)” tape. Zijn deze volgens jullie voldoende bij de heads terecht gekomen? 

Eigenlijk ja en nee. We hebben een vaste kleine aanhang erdoor gekregen, maar we zijn nog lang niet daar waar we willen zijn. Het zou dope zijn als er meer luisteraars bij komen.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om beiden releases op gelimiteerde cassettes uit te brengen en niet massaal op CD?

Benjamin van het label AppleDizzle kwam op ons pad en gaf ons de optie om de albums op cassette uit te laten brengen. Het idee stond ons uiteraard wel aan aangezien we het authentieke gevoel van de oorspronkelijke hiphoptijden aan de projecten wilde meegeven. De cassettes zijn tevens nog verkrijgbaar in de webshop van AppleDizzle.

S.A. Barz, foto door Ron Koffeman Fotografie

Wat zijn jullie voorbeelden en invloeden uit de scene?

S.A. Barz is opgegroeid met veel invloeden van met name Wu-Tang en No Limit Records, maar Mobb Deep is wel zijn nummer één. In Nederland is Winne altijd voor mij de man geweest.

Ook voor Den Dubieus is Wu-Tang wel een erg grote invloed geweest. Met voornamelijk Method Man en GZA. Daarnaast hebben Cage en Eminem ook een zeer grote invloed op mij gehad. Op Nederlands gebied was Vaardigheid uit Amersfoort ook een grote invloed geweest.

Scumbag geeft aan dat voor hem sowieso 2PAC, Wu-Tang en Sean Price (r.i.p.) zeer grote invloeden zijn.

Eeuwe is van huize uit een rocker, maar als het op Hiphop aankomt is er voor hem maar één ultiem album en dat is “Tempels of Boom” van de Amerikaanse formatie Cypress Hill”.

Zouden jullie ons willen vertellen hoe een opname in de vorm van een track, EP of album bij jullie tot stand komt?

Het verschilt eigenlijk. Een track kan binnen een avond staan, maar tegelijkertijd kan het een proces van dagen of weken zijn. Meestal werken wij in vibes. Wat goed voelt doen we.

Scumbag, foto door Ron Koffeman Fotografie

In welke categorie/genre hiphop scharen jullie jullie zelf? 

Onze hiphop is een smeltkroes van eigenlijk allerlei smaken die in één pan worden gesmeten en dan licht aangebrand is. Met name wel meer het authentieke hiphopgeluid komt naar voren.

Wat willen jullie met jullie muziek bereiken? Willen jullie een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraars?

lk denk dat we eerder een gevoel willen overbrengen dan een boodschap. We willen onze muziek voor zichzelf laten spreken.

Zijn er nog bepaalde namen waar jullie in de toekomst zouden mee willen samenwerken?

Voor Den Dubieus zijn het twee namen uit de Nederlandse scene waar hij graag mee samen zou willen werken. Dat zijn niemand minder dan Spinal en Ome Guus.

Eeuwe Deelstra, foto door Ron Koffeman Fotografie

Woord Omhoog komt grotendeels uit de Zaanstreek, maar ook hebben jullie een Rotterdammer in de gelederen. Wie zouden we uit de Zaanstreek in de gaten moeten houden volgens jullie?

Sowieso Marvin Adam en Lucas van Middenweg, TimmiTjon en Inti alias St.van van Studio Ieks. Deze artiesten zijn zeker de moeite waard om te checken.

Wat mogen de heads de aankomende tijd verwachten? Zijn er tracks in de maak? Of wellicht een EP of album?

“Scubi” is het eerstvolgende album dat zal gaan uitkomen. “Scubi” is een album van Scumbag en Den Dubieus oftewel Dubi samen. Vervolgens zal het album “Nachtrijder” van ons als Woord Omhoog worden uitgebracht. Dit album is geheel geproduceerd door Marvin Adam en Rem.

Check hieronder de eerder verschenen releases van Woord Omhoog.

ALBUM: Woord Omhoog: Iedereen Aan Woord

MIXTAPE: WOK (Woord Omhoog Klootzak)

About the author