Interview met MC DRT met betrekking tot het compilatie-album “Paviljoen Piffs Vol.1”

Afgelopen vrijdag brachten Kaascouse en MC DRT een ode aan het 50 jarig bestaan van hiphop, maar vooral een ode aan hiphop in Almere oftewel ALLY. Dit deden zij door een compilatie-album uit te brengen met de titel “Paviljoen Piffs Vol.1”. POKOE was uiteraard benieuwd naar het ontstaan van het album en hebben MC DRT een aantal vragen voorgeschoteld.

Wereldwijd wordt de 50e verjaardag van Hiphop gevierd. Wat is de reden voor Almere om haar eigen rol in Hiphop te huldigen?

Omdat Almere zowaar jonger is dan Hiphop heeft ze veel, van haar culturele ontwikkelingen, te danken aan Hiphop. Denk maar aan oudere steden, welke in de geschiedenis dichters en schilders hebben voortgebracht. Almere’s ambachten zijn onlosmakelijk verbonden met de Hiphopcultuur. Onze poΓ«ten waren spitters en de schilders waren de graffiti schrijvers. Als er één stad in Nederland iets te danken heeft aan Hiphop is het Almere wel!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met elkaar dit project, waar maar liefst twaalf emcees op staan, tot stand te laten komen?

Kaascouse en ik werken al een tijdje samen. Omdat we beiden een groot netwerk hebben (ook binnen Almere) bespraken we het idee om wat talenten en oud gedienden uit Ally uit te nodigen voor een collectief project, ter viering van 50 jaar Hiphop. Sowieso is een Almeerse samenwerkingsproject nog nooit op deze manier uitgevoerd. De enige die ik me kan bedenken is “Straight A’s” welke een rap compilatie cd betreft, volledig bestaand uit Almeerse rappers. Dat kwam rond 2000 uit, dus kan je nagaan hoe luid de schreeuw om een project als deze is.

Welke emcees gaan we voorbij horen komen op “Paviljoen Piffs Volume.1”?

Volgens mij staan we met twaalf Almeerse spitters op “Vol.1” en we hebben expres een paar artiesten achter de hand gehouden voor “Vol.2”. Rappers als Logisch, Tommy Lazarus, Sam tha Specialist en Ingi (voorheen Psicho) zijn in de underground scene geen nieuwe gezichten. Namen als Pytez, Sondy en Jason Wolff zal je allicht via deze release leren kennen. Daar was het ook een beetje om te doen voor mij. Kijk, met zo’n breed scala aan artiesten in één stad ga je sowieso artiesten passeren, maar wil je toch een stukje diversiteit registreren. Denk dat we daar een tof balans in gevonden hebben op “Paviljoen Piffs Vol.1”.

Hebben jullie gekozen voor de ge-eikte paden, of kunnen we hele gekke combinaties van emcees verwachten op de tracks?

Die Dirk x Kaascouse combi is wat ge-eikt (pause!!) en ik rap paar x alongside Tommy Lazarus, waar je me vaker mee hoort. Los daar van is de combinatie artiesten die je hoort op “Paviljoen Piffs”, tot op heden, alleen op deze release te horen. Waar ik vooral buiten m’n comfort zone heb willen zoeken is de beatselectie. De producer levert al jaren producties voor m’n tracks en ook voor de solo materialen van Kaascouse, alleen deze specifieke beats zou ik niet voor solowerken gekozen hebben…

De release heeft de titel “Paviljoen Piffs” gekregen. Neem ons even mee in jullie brein. Waarom is er voor deze titel gekozen en waar staat het voor?

Check deze, als je uit Almere komt dan weet je precies wat de titel bedoelt; Ally is niet zo rijk bedeeld qua coffeeshops. Zo hebben we “de blowboot” dat achter een museum gevestigd was (tot x jaar terug) genaamd “De Paviljoens”. Deze gebouwen stonden op hoge pilaren die uitnodigden om onder de panden te vertoeven. Deze accommodaties werden als portieken gebruikt en de jeugd bleef al snel na een coffeeshop bezoek onder dat museum hangen. Niet alleen om droog een stickie te roken voor je naar volgende bestemming zou gaan, maar ook werd er veel gefreestyled onder de Paviljoens. Piffs zijn jointjes, op een gegeven moment zaten er ’s nachts ook junkies zichzelf met heroΓ―ne in te spuiten. Niet lang nadat er blauwe lampen verschenen om die junkies weg te houden ging het museum failliet. Zat geeneens een verband tussen, het aanbod van het museum was weinig effectief te noemen. De gebouwen werden gesloopt en is nu Almeerse geschiedenis, zΓ©ker met de cyphers die er onder plaatsvonden. Alle onderdelen van de “Ally Viert 50 Jaar Hiphop” campagne bevatten alliteraties in de titels. “Paviljoen Piffs”. Klinkt ook gewoon sjiek toch?!

De producer valt eigenlijk een beetje buiten de boot, wat betreft woonplaats dan. Groningen is niet bepaald om de hoek. Hoe zijn jullie bij Tommy Beats terecht gekomen en waarom hebben jullie voor zijn producties gekozen?

Tuurlijk was het mooi geweest om met Almeerse producers te werken aan een tape als deze. De focus wilden we leggen op het rapwerk, dus om zo min mogelijk ruis in dat proces toe te laten hebben we gekozen voor een stabiele producer. Daarnaast was ons verlangen om qua sound een middenweg te vinden tussen Kaascouse en mijn geluiden. Ik maakte denk ik al demo’s met Tommy Beats sinds de MSN tijd. Lang geleden al! Kaascouse had ook eerder met hem gewerkt dus de keuze voor een geschikte producer wilden we niet tot de stadsgrenzen beperken. Eindstand hebben we het eindproduct op korte termijn uit de grond gestampt en daarvoor mocht de focus zich niet van het schrijf- en rapwerk afwijken.

Er zijn vanuit jullie al een aantal events geweest om het vijftig jarig bestaan van hiphop te vieren onder de noemer “Allyviert50jaarHiphop”, dat vooral uit de hoek van Almere komt. Voelt dit project een beetje als kers op de taart om zo “Allyviert50jaarHiphop” er mee te kunnen eren?

Juist omdat AV50JHH een serie evenementen behelst is “Paviljoen Piffs” een smaakvol visite kaartje. Nadat we het “Freestyle Festijn” in samenwerking met POKOE Hiphop Magazine (en Cultuurfonds Almere) hebben neergezet, volgde we deze onlangs op met “Woeste Wanden”. Dat was een lijpe graffiti jam in Ally met strictly Almeerse graffers. Na “Paviljoen Piffs” volgen er maar liefst vier events om het Almeerse Hiphop landschap mee haar bloemen te geven. Ondanks dat het echt een ding is voor de stad, laten we graag Hiphoppers uit de rest van het land ook weten wat er heeft plaatsgevonden in Almere op Hiphop gebied.

De titel geeft aan dat dit Volume 1 betreft. Verraad dit eigenlijk ook niet dat er een “Volume 2” aan zit te komen?

Is een no brainer toch? We hebben nu al genoeg materiaal opgenomen voor “Vol.2” en zullen nog een sessie doen met aanvullende artiesten. We maken ons geen illusie en snappen dat we aan mad Almeerse cats voorbij gaan. We claimen dan ook niet dat je dΓ© Almeerse scΓ¨ne hoort op “Paviljoen Piffs” maar een Almeers geluid, ter hommage van 50 jaar Hiphop. Thats all, en basically al een big deal in ons kleine kikkerlandje oulehh?!…

Benieuwd geraakt naar het album? Het album is te beluisteren door hieronder op het artwork te klikken!

About the author