Qube – Synthetische Speeltuin

Rapper Qube heeft zijn debuutalbum uitgebracht. De tracks zijn zeer divers, een mix van experimentele hiphop, elektronica en spoken word. De verhalende, conceptuele raps van Qube komen tot leven op de inventieve producties van muzikant en drum ’n bass producer Ornyo.

Het album opent met het ingetogen “Vruchtwater”, waar Qube over kabbelend, melancholisch gitaarspel beelden schetst van de reis die we als mens maken: van de baarmoeder naar de schoolklas, en verder de wereld in. Onmiddellijk daarna wordt je als luisteraar genadeloos in “Wandel Naar Binnen” geslingerd. Een harde elektronische track over de sleur van het moderne leven.

Hoogtepunten op het album zijn onder andere de bijna 9 minuten lang durende titeltrack “Synthetische Speeltuin” over een kind dat geen kind mag zijn. Over de gevaren van te veel veiligheid. De track start met een kaal elektronisch arrangement wat langzaam opbouwt naar een beladen emotioneel hoogtepunt.

De track “Wat Weet Ik Nu” bestaat puur en alleen uit de vocalen van Qube. Een mooi, warm stuk muziek waarin de schrijver op een eerlijke manier reflecteert op zichzelf, en de manier waarop hij de wereld om zich heen waarneemt.

De teksten van het album zijn meer dan eens provocerend en maatschappijkritisch, maar het blijft daar niet bij. In de laatste track, toepasselijk getiteld “Nieuwe Wereld” doet Qube zijn visie op het leven uit de doeken: β€˜Waar we niet langer wensen alles te domineren, waar we niet langer denken alles te kunnen controleren. Waar we niet langer geloven in oorlog en strijd, omdat we eindelijk inzien dat we hetzelfde zijn.

About the author