ReaZun – Alles Helemaal Zelf

Mohammed (18 jaar oud) – koosnaam Hammoudi – woont in Rotterdam, gaat naar school, werkt als vakkenvuller en hangt rond met z’n vrienden op Rotterdam Zuid. Hij gaat lekker. Maar hij moet wel alles helemaal zelf doen. Hij vluchtte namelijk op zijn veertiende voor de oorlog in SyriΓ«. ZΓ³nder zijn moeder en zussen. Zij zijn achtergebleven in de oorlog.

Rapper ReaZun aka Ben Hartman schreef speciaal voor Mohammed de track β€œAlles Helemaal Zelf”. Geen zielige track over een vluchteling, maar een upbeat track over een jongen die zijn eigen boontjes dopt. Met de track wil ReaZun een ander verhaal vertellen dan de beelden die we voortdurend op tv zien: β€œGelukzoekers, criminelen, verkrachters; jongens op de vlucht worden neergezet als misdadigers. Maar het zijn kids, tieners met een missie: ze willen veiligheid en iets van hun leven maken. Zoals Mohammed.”

ReaZun performt sinds 2003 als rapper en spoken word artiest in Utrecht. Hij toerde door Nederland en Europa met β€˜Kyteman Orchestra’. Mohammed is te zien in de prijswinnende KRO-NCRV documentaire Shadow Game (o.a. Gouden Kalf) over alleenreizende tienervluchtelingen in Europa en in zijn eigen vervolgdocu Hammoudi’s Droom.

About the author