Terilekst – Groot

Terilekst staat er sinds 1999 om bekend vooral te samplen van decennia oude Nederlandse muziek.
Mooie voorbeelden hiervan zijn de albums van Jiggy DjΓ©, Kohfie Konnect “Hetiszover” en de track “5%” van Extince met een gastbijdrage van MC Miker G.

Tijdens het maken van zijn instrumentale debuutplaat “Turquoise” (2016), die geheel onverwacht juist bijna geen samples bevat, ontstond in 2012 het idee om een paar weken lang op volle toeren alleen maar ‘Boudewijn de Groot Beats’ te maken. De β€œschetsen” die toen zijn ontstaan werden uiteindelijk de fundering voor “Groot”.

Al eerder samplede hij o.a. “Ballade van de Vriendinnen voor een Nacht” en “Er komen andere Tijden”
(β€˜Homegrown’ compilatie, 2002 Top Notch ism NPI), “Picknick” en “Megaton” (Kohfie Konnect “Hetiszover” 2008). Omdat het nu om heel veel materiaal van 1 artiest ging (wat inmiddels begon te lijken op een album/eerbetoon) heeft hij uiteindelijk contact gezocht met het management van Boudewijn.
Zodoende kwam hij bij icoon Boudewijn de Groot over de vloer om het album, dat al in een vergevorderd stadium was, te laten horen.

Na de blessing, met de woorden, ,,mooi ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, maar het moet nog wel beter gemixed worden” is Terilekst dieper gegaan om het tot een nog meer kloppend geheel te maken. Ondanks dat het een instrumentaal album betreft, zijn er af en toe (naast sporadisch te horen vocalen van Boudewijn) ook een viertal interludes te ontdekken waarin iemand met een Vlaams accent vertelt over de Maya beschaving, maar dusdanig dat het ook op een muzikaal-visuele manier te interpreteren val

De vele details zorgen ervoor dat β€˜groot’ verder gaat dan alleen een eerbetoon aan Boudewijn de Groot.
Het is tevens een eerbetoon aan Terilekst zijn moeder, Milly, die in zijn vroege jeugd “Verdronken Vlinder” en “Testament” zong en tokkelde op haar gitaar, aan de wereldwijde Hip Hop cultuur met name de kunst van het samplen & tijdsgeest van de jaren ’90. Ook is deze instrumentale plaat een eerbetoon aan voortplanting in het algemeen en dus ook aan zijn vriendin en muze Lizzy, de moeder van zijn twee zoons Lotus en Nova van wie hun namen twee titels zijn op het album.

About the author