Met de release van β€œROOKIE VAN HET JAAR” serveert J.A.E. wederom een solo album, hoog tijd om hem aan een vragenvuur te onderwerpen

De meeste mensen kennen jou uiteraard van de Utrechtse formatie StropStrikkers. Kun je ons kort vertellen hoe de formatie toen ter tijd tot stand is gekomen?

SKAV en ik kennen elkaar sinds 2003/2004 toen zaten we beiden in andere crews. In 2005 dropten we samen een pokoe β€œBlaffende Honden” en die ging dikkk in de stad. We besloten samen een tape te maken en gingen langs beatmakers shoppen. Toen kwamen we bij KlaasVaak. SKAV kende hem nog van de middelbare school. Klaassie had precies de sound waar we los op gingen en zijn toen niet meer weggegaan. We hebben de click StropStrikkers genoemd en de rest is geschiedenis.

Wij vermoeden dat het StropStrikkers album β€œDonkere Dagen” uit 2008 een hoop deuren heeft geopend. In 2006 brachten jullie al het album β€œKermis In De Hel” uit. Hoe heb jij die releases van de albums ervaren?

“Kermis In De Hel” uit 2006 heb ik niet heel bewust meegemaakt. We maakten gewoon vaak tunes, vooral SKAV en Klaassie en ineens was daar een album. Als je goed naar dat album luistert heeft SKAV meer verses en solo pokoes dan ik. Mijn focus lag toen op school en geld verdienen. Klaassie was toen al heel scherp op internet dingen dus hij maakte een site en knalde het album erop. Hij maakte ook de viddy voor “BedekJeNek”, zette het op youtube en toen begon dat vuurtje hard te gaan. Voor de “Donkere Dagen” release in 2007 hebben we er wel heel bewust naar toe gewerkt. We wisten wat onze kracht en missie was. Ik stepte ook m’n game up door vaker in de studio zijn. Releaseparty gepland die dik uitverkocht was met een rij aan de deur van supporters die niet naar binnen konden. Door dat album zijn we een gevestigde naam in de rap scene geworden.

Na het uitbrengen van deze albums ben je je gaan focussen op het uitbrengen van solomateriaal wat resulteerde in het debuut album β€œKoning der Armen” dat is uitgebracht in 2010. Hoe kijk jij hier anno 2023 op terug? 

Die tijd was ik door mijn carriΓ¨re zoveel door het land aan het reizen en connecten met rappers, producers en muziek industrie mensen. Echt een hele dope tijd. Op β€œKoning der Armen” werkte ik ook met verschillende producers en tapete alles bij Nikes van Zo Moeilijk in Nijmegen. Was echt een eer voor mij want ben echt mega fan van Zo Moeilijk. 

Naast het uitbrengen van het solo heb je toen ter tijd ook het label β€œHof van Jaeden” opgestart. Een dope initiatief, maar met een hoop verantwoordelijkheden. Waarom is de stekker er uiteindelijk uitgetrokken?

Ik bevond mij in 2011 in een zware depressie. Ik runde Hof toen in m’n eentje (ofcourse dankbaar voor de mensen die hebben bijgedragen, maar ik was de eindverantwoordelijke) en kon de druk van zeven acts pushen niet meer aan. M’n depressie ging zo diep dat ik heel lang niks meer met muziek te maken wilde hebben. 

De afgelopen jaren ben je fanatiek bezig geweest in de β€œIJZERSTERK” reeks. Een zestal EP’s met enorm diverse beats. We leerde J.A.E. op een andere manier kennen, in positieve zin. Je liet hier mee zien dat je goed uit de voeten kon maken op deze producties. Hoe zijn deze EP’s tot stand gekomen?Β 

Omdat ik zoveel muziek maak maar nooit uitbreng. Die “IJZERSTERK” EP’s zijn mijn manier om mezelf te pushen om muziek te releasen en ook mijn diversiteit te laten zien. Ben nog niet klaar met die reeks. Wees alert!

Worden deze EP’s een keer gebundeld en -of fysiek uitgebracht? Wij weten dat een aantal collectors deze graag in de kast zouden willen hebben staan.

Daar heb ik nooit aan gedacht maar je hebt me we wel op een idee gebracht!

In 2022 verscheen jouw album β€œNIEUW BALANCE” via het label Finesse Records. Zowel in fysieke vorm als op de online streamingdiensten. Waarin verschilt je aankomende album β€œROOKIE VAN HET JAAR” met β€œNIEUW BALANCE”?

Grootste verschil is dat “NIEUW BALANCE” gemaakt is met één producer genaamd Antos. Hij maakt soulfull fly ass beats. “ROOKIE VAN HET JAAR” is met vijf verschillende producers gemaakt. “NIEUW BALANCE” maakte ik tijdens dat mijn vrouw zwanger was en mijn zoon net geboren was. Veel van die lyrics gingen daarover en hoe mijn balans daarin te vinden. Op de nieuwe plaat ben ik speelser met mijn flow en stemgebruik en rap ik meer motiverende barz.

Wij hebben een sneakpeak mogen bemachtigen om β€œROOKIE VAN HET JAAR” al te kunnen beluisteren. Wat ons opviel is dat het album uit een grote diversiteit stijlen aan beats bevat. Eigenlijk voor een ieder wel wat wils. Was dit ook jouw insteek bij het maken van dit album?Β Β 

Niet mijn insteek, maar wel mijn smaak. Ik hou van dat soort albums. Verschillende type beats en de rapper maakt er een geheel van. Mijn insteek voor deze plaat was: ‘Niet moeilijk doen, gewoon rappen’

Neem ons meteen even mee naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de producties op de plaat. Hoe ben je met hun in contact gekomen? 

Antos heeft mijn vorige album geproduceerd en maak sinds 2009 tunes met hem. Hij zat ook bij “Hof van Jaeden”. PHiN ken ik via SKAV en werk dat hij met $KEER&BOO$ gemaakt heeft. Frisse boombap beats heeft hij. Mowgli ken ik via jongerenwerk dat ik in Driebergen deed. Een jonge hele getalenteerde producer die alles kan maken. Gissabeats ken ik via jongerenwerk dat ik in Utrecht deed. Hoge kwaliteit beats! NUFF2 werk ik mee sinds 2019. Een hele eigenzinnige beatmaker met een aparte sound. 

Het album staat vol met diverse onderwerpen. Wat is eigenlijk jouw favoriete track op het album en waarom? 

“JAGEN” vind ik dik!! Hoe ik daar flow is nieuw voor mij. “VISIE SMOKE” ook dikk door die beat en straight up barzzz killen. “TOVERDRANK” luister ik ook vaak die is gewoon friss en tofff!

Tegenwoordig serveren heel veel artiesten albums met maar acht tracks erop. Hier heb jij, naar onze mening, gelukkig niet voor gekozen. Er staan keurig twaalf tracks op. Het is enorm hard werken om tot twaalf tracks te komen. Daar je vorig jaar ook al een album hebt gedropt rijst bij ons de volgende vraag op. Waar haal je de tijd en energie vandaan om toch wederom een album te kunnen droppen.

Tijd? Dat vraag ik me ook af. Ben tantu vaak thuis met mn zoontje en ben cultuurcoach voor de vaste inkomsten. Ben maar één a twee keer per week in de stu. Als ik eenmaal daar ben, ben ik super creatief en kan ik drie tot vier tunes in een sessie maken. Ik hou van dit. Muziek maken is mijn roeping. Staat helemaal los van geld en faam. Dus met de kleine tijd die ik heb produceer ik tantu veel.

Het hele album draag je op geheel eigen kracht. We treffen er geen gastbijdragen op. Heb je hier bewust voor gekozen?

Komt omdat ik zoveel verschillende flows heb en zoveel om te zeggen er was nu gewoon geen ruimte voor anderen. Maar toekomstige projecten ga ik wel weer ruimte overlaten, maar je moet minimaal zo hongerig overkomen als ik anders maakt het geen sense.

Als laatste vraag! Waarom zouden de hiphopheads dit album moeten luisteren?

β€œROOKIE VAN HET JAAR” is de soundtrack voor diegenen die hun droom of visie aan het waarmaken zijn en tunes willen horen die je ophypen en je hongerig houden!! Motivatie muziek! PAK UT!!

Het album β€œROOKIE VAN HET JAAR” is hier te beluisteren.

About the author