Met de release van β€œNOA” serveert MarryMarv zijn langverwachte album, hoog tijd om hem aan een vragenvuur te onderwerpen

Neem ons even mee wie MarryMarv is. Waar ben je opgegroeid en hoe ben je met hiphop in contact gekomen? 

MarryMarv heet Marvin Leter en komt uit een gezin van drie jongens. Opgegroeid in Hoogvliet in een best wel moeilijke tijd en buurt, maar door soms strenge ouders toch het maximale uit mijn leven kunnen halen. Ik was het niet altijd eens met ze, maar welk kind uiteindelijk wel…maar ben ze toch oneindig dankbaar.

Hoe ik in contact ben gekomen met hiphop is denk ik door mijn vader en neven. Mijn vader luisterde zo vaak en zoveel naar muziek, dat het bijna onmogelijk was om later geen muziek te maken. Ik kan mij herinneren dat hij op de grond zat en de reggae, soul en R&B tunes bliezen subtiel door de woonkamer. Love those days.

Geen van mijn familieleden wonen in Rotterdam, maar up north in Groningen en in Amsterdam. Van de sleep overs kan ik mij herinneren dat we allemaal zwaar geΓ―nteresseerd waren in de artiesten die toentertijd hun ding deden. Dan praat ik over begin jaren negentig toen hiphop nog niet zo groot was als nu. Met die passie zocht ik vrienden in Hoogvliet, die ook interesse in dit hiphopding hadden, en met hen trok ik op en zo begin mijn liefde voor de cultuur.

Vanaf welk moment ben je zelf lyrics gaan schrijven en je bezig gaan houden met het spitten van bars? 

Ik denk dat alles begon in 1996. Ik zat een keer in een coffeeshop met een neef samen en ik werd benaderd door een guy. Hij vroeg mij of ik naar rap luisterde en vroeg mij waarom ik niet zelf schreef. Enige wat hij mij toen zei is van dat ik moest schrijven en spitten. Paar maanden later schreef ik mijn eerste verse en ik was goed kaka voor je. Toch heb ik dit volgehouden en nu zijn we hier.

Je hebt al aardig wat muziek uitgebracht. Waaronder onder de formatie 1Duidig. Met wie maakte je deel uit van deze formatie en welke releases hebben jullie in die periode uitgebracht? 

1DUIDIG  bestond uit Clinton Dompig en ik. We hebben één plaat en drie mixtapes uitgebracht.

  • Wie Had Ooit Verwacht
  • Heerlijk
  • 1DUIDIG mixtape
  • Soulfood

Besef dat deze releases in anderhalf jaar tijd zijn uitgebracht. We werkten echt op een hoog tempo.

Ook solo ben je flink actief geweest in de scene. Door middel van gastbijdragen op tracks van collega emcees, maar ook heb je zelf solo materiaal uitgebracht. Kun je ons even kort meenemen door jouw releases? 

Solo heb ik zeker flink eraan getrokken. In samenwerking met verschillende beatmakers zoals Illskilz, Bass N Shaw en K9 heb ik volgens mij wel toffe dingen gedaan. De meeste tracks heb ik opgenomen bij en laten produceren door Syndrummusic. Uiteindelijk zijn hij en ik ook hele goede vrienden geworden. Solo heb ik één plaat en twee mixtapes uitgebracht.

Voor zover wij weten heb je in het verleden ook het label KANS opgericht. Daar waren een aantal artiesten ondergebracht. Wat is er met het label gebeurd? 

Even een disclaimer…KANS was geen label. Het was een paraplu voor verschillende artiesten die onder één naam tracks uitbrachten en zo ook makkelijk met elkaar konden samenwerken. Eigenlijk probeerden we een super crew samen te stellen, maar helaas is het niet gelukt door omstandigheden. Nu dat ik weer bezig ben drop ik wel dingen onder de naam KANS, omdat ik natuurlijk alles nieuw leven probeer in te blazen.

Anno 2023 ben je terug en heb je een album genaamd β€œNOA” aangekondigd. Waarom heeft het zo lang op zich laten wachten voordat er nieuwe werk verscheen? 

Ja life had mij in een chokehold. Geen zin meer…haatte echt deze scene. Maar ook…vaderschap/gezin. Ik had simpelweg geen tijd, geen zin en geen motivatie meer. Ergens is het toch weer gaan kriebelen, omdat mijn dochtertje erachter kwam dat ik vroeger muziek maakte en er graag naar luisterde. Op den duur dacht ik waarom niet…als ik het dan weer doe dan draag ik mijn eerste project op aan mijn dochtertje.

Op de verschenen tussentijdse tracks en de singles die zijn uitgebracht, afkomstig van het album, staan producties van Dutch Heavyweight. Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? 

Voordat ik dacht te stoppen was ik in 2017 al met hem bezig. We waren echt half way there, maar uiteindelijk kwam ik dus in die chokehold terecht. Deze man heeft mij gelukkig al die jaren gelaten en mij weinig van dingen kwalijk genomen toen ik hem vorig jaar weer checkte. Enige belofte die ik moest maken was dat ik niet weer zomaar zou stoppen. Nou zo gezegd zo gedaan and we still workin…

Heb je een bepaalde boodschap in het album willen verwerken? 

Oh ja zeker…en dat mogen jullie zelf ontcijferen. Enige wat ik kan zeggen is dat mijn dochtertje mijn inspiratiebron is en dat ik mijzelf opnieuw moest leren kennen.

Staan er verassende gastbijdragen op het album? 

Voor mijzelf niet, want met iedereen was ik al soort van connected. Ik ben trots op alle collabos’s en hoop vaker met die people te kunnen werken. Ik praat dus over de good dudes: MC DRT, Mike Tibbert, Insayno, Jurgen Valente aka DInkey D, Bas aka Sonlukasmusic, Dion MasΓ©, Jagovitch en MiGA.

Wat wil je zelf nog kwijt aan de luisteraar?

Ik hoop oprecht dat mensen mijn shit zullen draaien en het voelen. Ik ben vooral dankbaar dat ik weer de energie en de passie heb kunnen vinden man.

Het album “NOA” is hier te beluisteren.

About the author