DE KENNISMAKING: De Oppositie

De vierde editie van het item β€œDE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt het Brabantse duo De Oppositie voorbij.

Jullie zijn een gloednieuw duo met de naam De Oppositie. Zijn jullie voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men jullie al ergens van kunnen kennen?

Als Narcose heb ik wel een paar kleine optredens gegeven maar ik ben nooit echt actief aan het promoten geweest, lokaal zijn er wel genoeg bekenden en connecties die weten dat wij bezig zijn, maar we hebben nog niet veel naar buiten gebracht. 

Ik, Syracuse, ben voorheen wel actief geweest met onder andere Narcose, maar dat project liep helaas niet als gepland. Daar is dus ook niets van uitgebracht.

Wij gaan zelf wel ver terug, ik denk dat we nu al zeker meer dan tien jaar samen bezig zijn met rap. Nu met de komst van De Oppositie kunnen mensen kennis maken met wat we doen en waar we voor staan. 

Foto door Soulution

Wat zijn jullie voorbeelden en invloeden uit de scene? 

Mijn invloed begon bij Fred Durst. De combinatie van metal en rap beviel mij wel. De liefde voor rijmen is daar wel begonnen. ‘In de tijd dat ik nog afwasser was bij La Regina, was Opgezwolle vaak de sfeermaker. Toen kreeg ik de smaak van de Nederhop te pakken en werden namen zoals Fresku, StropStrikkers en Fakkelbrigade voor mij heel interessant. Daar haalde ik dan ook veel inspiratie uit’ aldus Syracuse.

Narcose heeft aan dat de liefde voor hiphop begon bij het horen van Linkin Park, via Mike Shinoda’s formatie Fort Minor is hij voor het eerst echt in aanraking gekomen met rapmuziek. Als snel kwamen er namen als Immortal Technique en Vinnie Paz op zijn pad en is hij steeds meer de underground ingedoken. ‘Mijn grootste liefde is New York boombap en dat laat ik ook zeker doorschijnen in de beats.

Het ding met hiphop is dat het alleen puur kan zijn als het trouw is aan jouw leven en jouw omgeving. Dit heb ik pas ingezien toen ik StropStrikkers ontdekte. Rauwe boombap in het Nederlands, echte teksten met inhoud, unieke producties. Dat was voor mij het moment om in het Nederlands te gaan schrijven en die zelfde wijze van reflecteren toe te passen.

Jullie komen uit Breda. Zijn er meer artiesten die we volgens jullie zouden moeten checken uit Breda en omstreken?

In Breda leeft de cultuur harder dan het ooit heeft gedaan. Buiten de hoeveelheid muziek dat hier op het moment verschijnt zijn er ook nog kledingmerken, clubs, kroegen en zelfs een burgertent helemaal verwikkeld geraakt met hiphop. Artiesten zoals PEP en CB zijn zeker het checken waard. En check TΓͺte Γ  TΓͺte ook meteen even, een van de uniekste in de game naar mijn mening. Ook een shoutout naar Elan en Camillo, de onofficiΓ«le leden van Oppo.

Neem ons even mee in jullie opnameproces. Hoe komen de tracks tot stand? 

De formule is simpel en de uitwerking ook, het voordeel dat wij hebben is onze langdurige samenwerking. We hebben het nooit echt heel serieus genomen tot we De Oppositie gevormd zijn. Die natuurlijke flow heeft het proces wel aanzienlijk versneld, het is gewoon blijven schrijven, blijven creΓ«ren en de rest valt vanzelf op zijn plaats aldus Narcose. 

Ik houd me exclusief met het schrijven en de vocalen bezig. Tijdens het samenstellen van het geheel ben ik er vaak wel bij, dus daar leer ik vaak wel wat van. Daarnaast is het gewoon regelmatig afspreken en bezig zijn met het project. Of het nou schrijven, produceren of beluisteren is. Want soms wil je horen of de geproduceerde tracks nog wel dezelfde impact hebben als op dag één aldus Syracuse.

Foto door Soulution

Wat willen jullie met jullie muziek bereiken? Willen jullie een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraars?

Ik vind kwaliteit en houdbaarheid belangrijk, en ik snap ook heel goed dat onze sound niet voor iedereen is weggelegd. De Oppositie staat voor the opposing party. Ik heb het gevoel dat the public demand muziek teveel in hokjes plaatst ten koste van wat het product inhoudelijk zou kunnen zijn. Wij doen wat wij vet vinden zonder compromis, de rest is voor ons niet belangrijk enkel erkenning voor ons product meld Narcose ons.

Syracuse geeft aan niet zozeer wat te willen bereiken. Het is eerder belangrijk wie we met onze muziek bereiken. Namelijk, de echte boombap liefhebbers. De mensen waarbij hiphop altijd al deel is geweest van hun leven. De wat vraag daarentegen; erkenning voor ons werk. 

Zijn er nog bepaalde namen waar jullie mee zouden willen samenwerken?

Volgens mij heeft iedere rapper wel fantasieΓ«n over een samenwerking, op dit moment zijn we er niet echt mee bezig. Het is nu werken aan ons eigen team en om onze plek in de scene te vereeuwigen. Op onze reis komen er meer dan genoeg opties op ons pad zoals we nu al merken. We gaan niet teveel loslaten, maar er zijn hele mooie dingen in de maak. Ook met hele toffe namen! 

Syracuse vult aan dat het ultieme doel natuurlijk wel is om met je idolen op de planken te mogen staan. Dat zou voor mij het toppunt zijn. Maar inderdaad eerst even aan De Oppositie werken. Colabo’s komen 100%. Maar met wie is nog grotendeels de vraag.

Wat mogen de heads de aankomende tijd van jullie verwachten? Zijn jullie momenteel bezig met een nieuw project?

Het debuut is in de maak. Verwacht snel dingen te zien en te horen. Het project is pas net van start en we gaan al snel, ik kan er eigenlijk niks anders over zeggen dan dat er mooie dingen staan te gebeuren. Er komen een paar singles aan. Daar verschijnen onder andere ook bijbehorende videoclips voor. De tracks komen allemaal op onze LP die we uiteindelijk op vinyl willen gaan uitbrengen. Daarnaast is er zelfs ook al materiaal aanwezig om een tweede album te formeren.

Even out of the blue. Stel we komen langs bij jullie thuis, kunnen wij daar dan ook albums van andere Nederlandstalige artiesten vinden? Zo ja, welke albums zijn dat dan?

Bij mij ga je voornamelijk samplemuziek vinden in de kast aldus Narcose. Als collector moet je de afweging maken, als je beperkt de ruimte hebt. Ik heb een paar oude singles uit Breda en het album “Hommage” van Fat Windjack op vinyl. Verder meer hiphop uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De persoonlijke playlist op Spotify daarentegen zit wel bomvol Nederlandse underground, van StropStrikkers tot Het Verzet tot RAFTING GOODS. Eigenlijk staat alles in die lijst wat mij momenteel aanspreekt.

Ik heb geen platenspeler. Ik ben zelf meer een digitale luisteraar. En heb daar ook weinig ruimte voor, maar hopelijk in de toekomst dat ik een kleine verzameling kan opbouwen aldus Syracuse.

About the author