DE KENNISMAKING: Roxmana

De tiende editie van het item β€œDE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt Roxmana uit Amsterdam voorbij.

Een poos geleden verscheen je met een gastbijdrage op de track “Wubbo” dat afkomstig is van de EP genaamd “Weirdo” van MiGA. Ben je voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men je al ergens van kunnen kennen?

Ja lachen, MiGA heb ik net als de POKOE owner ontmoet in die random chill bij Platypus tijdens een album instore gig van McGyver. Sfeertje was dat hoor! Lang verhaal kort: hij vroeg bars voor op cassette en ik dacht JA MAN. Niks op Spotify en wel op cassette. Dat vond ik wel bruut. Nu toch ook op Spotify. 

Dus ergens vind ik het niet erg om nog niet echt online gevonden te worden, het waait overal naartoe. 

M’n eerste ever opgenomen bars staan op een mixtape op SoundCloud met CHIPUS samen. Alles was nieuw en met m’n versbegonnen bekkie heb ik 2/3 jaar geleden brutaal op supercoole beats m’n eerste ervaringen met het bouwen van een tune opgedaan. Toen was het los, ik bouwde van alles met allerlei te gekke artiesten en ik trad ineens een bijzondere akoestische set op bij random vloertjes met m’n beste maat Pazoda.

Wat zijn jouw voorbeelden en invloeden uit de scene? 

Ik heb zoveel geleerd van de energieen die mensen met zich meedragen wanneer ze hun waarheid uiten. In de hiphop is je ware zelf de meest krachtige bron van dopeness. Dat hoor/zie ik nooit genoeg. 

Ik heb een aantal mensen mogen bewonderen die hun pure ik hebben durven laten zien. Dat oergevoel is te rijmen met de wijsheden die ik heb meegekregen van de wortels; mijn ouders, mijn broers, mijn zusjes.

Ik ga nu geen klassieke namen roepen. Beluister eerst m’n debuutmuziek maar, misschien herken je dan wel iets. 

Zou je ons willen vertellen hoe een opname in de vorm van een track, EP of album bij jou tot stand komt?

Dat is vragen naar waar de wind allemaal is geweest. 

Momentopnames zijn er soms om in het moment te laten, als je tijd meerekent in dit proces. Dit klinkt misschien clichΓ©; lang niet alles wat ik maak, gaat on record for the world to hear. Dus een aantal van die momenten vervliegen ook weer. Met mijn debuut heb ik een windvlaagje vastgelegd. M’n blote hartje, de tot nu toe vergaarde kennis, discipline en skills zijn er om te zijn. Met geklieder en al. Lekker joh!

De reis is ten alle tijden bijna verplicht oncomfortabel en verrassend. 

Riders on the storm.

EnergieΓ«n liegen niet, dus hoe je je voelt, zo gaat je muziek zijn. Zodra je je gevoel aligned is met je (soms abstracte) vertaling, dan heb je iets waarheidsgetrouw neer kunnen zetten. Of dat nou voor andermans oor is, of voor je eigen groei. Of dat nou geapprecieerd wordt of niet, jouw perceptie en de ongefilterde expressie ervan is wat de kunst uniek maakt. Bij de finetuning van iets dat ik misschien wil uitbrengen, luister ik naar een select aantal mensen om hun oor te gebruiken als bril.

Hoe alles tot stand komt? 

Discipline om je skills te trainen. Die zou ik meegeven. Ik ben daar (met β€˜n beetje hoofdpijn) zo ontiegelijk hard van aan β€˜t genieten nou. 

Je bent aangesloten bij CTD Movement. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen? Wat betekent CTD Movement voor jou en wat kunnen zij voor jou betekenen?

CTD en ik… We doen zeker dingen samen!

We geven workshops, kijken naar zelfbewuste ontwikkeling en hacken de game met de liefde als code. Er zijn parallellen en unieke eigenschappen per artiest, per medewerker. Elke creatieveling heeft een bijzondere rol in het geheel. Het is echt β€˜n tribe feel. En Amby en Amaru: titanen! Ze helpen naast de muzikale talenten met het door hun opgebouwde ‘Positiviteitsnetwerk’ ook de vrije geesten door ze onder andere aanknopingspunten en handvaten te geven om deze framede systemen te herschrijven met natuurlijkere bewegingen.

De artiesten die bij ze uitbrengen.. Ga maar snuffelen, het is die next level back to the source kinda drip.

Amby Cheneylise & Roxmana, foto door Restless M.I.N.D.

Wat wil je met jouw muziek bereiken? Wil je een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraars?

Pfoe! Ik vind het al vet om wat van mezelf te leren, ik ga niet kunnen bepalen wat de inspiratie/interpretatie van de luisteraar is.

Ga maar luisteren zou ik zeggen naar wat gaat komen. 

Misschien puur het gevoel dat alles een dans van trillingen is? En dat dat op zichzelf staand al prachtig is, of zoiets. Mijn universum heeft de gewoonte mij precies te geven wat ik op dat moment vet vind. 

Dus ik vertrouw dat wat ik ermee wil bereiken, zich aandraagt zodra ik er ben. 

Zijn er nog bepaalde namen waar je mee zou willen samenwerken? 

M’n moeder, m’n vader, m’n broers en m’n zusje. 

En met m’n toekomstige zelf. 

Klinkt bijdehand, maar alles wat voor mij bedoeld is, komt echt vanzelf. Geen spoilers asltublieft.

Wat mogen de heads de aankomende tijd van jou verwachten? Ben je momenteel bezig met een nieuw project?

Jajajaja!! ZATERDAG 8 JULI vind mijn officiΓ«le debuut plaats en breng ik de “MANA” EP uit inclusief met een releaseparty. ‘FISSA’ KOM CHILLEN! De locatie is bij β€˜t ADM in Amsterdam Noord

We gaan daar tevens ook de “Solar Flare” EP live met het publiek opnemen. Pazoda gaat vlammend bijdragen op gitaar en vocaal harmoniseren.

Pazoda & Roxmana, foto door Restless M.I.N.D.

We komen trouwens ook dankzij een van de organisators ABELIX op Funky Nassau komende donderdagavond 6 juli tussen 20:00 en 21:00 uur op radio Salto bij Jarmo. Ook weer een random avontuur. 

Het evenement van mijn EP heeft als koptekst “Word”. Een reeks van gekke underground en heavyhittende hiphoppers die allemaal de cultuur verrijken. Check m’n website voor meer info en welke artiesten/scratchers/jammers er aanwezig zullen zijn of check de flyer. Dit evenement komt trouwens iedere maand terug. Hit me up als je er ook wilt rocken!

We gaan 8 juli in ieder geval een gekke mengelmoes van hiphop elementen laten zien.

Wat het uitbrengen betreft.. 

Ik heb zoooveel liggen die aan het rijpen zijn! Elke dag leer ik weer iets nieuws. Wat een genot. En ik weet van de limiet loze creativiteit en ontwikkeling die dat met zich meebrengt. Alles is alles, dus dit helpt ook mijn persoonlijke leven met de meest onverwachte dingen. 

Met gas op die lolly: over een paar maanden een EP/album met allerlei toffe mensen om me heen, dat wordt één gekke combo van producers, (fe)mcees, vocalisten, componisten en vibebrengers. Daarna een album met Restless M.I.N.D. waar ik al wat schetsjes van heb..

En nog vet coole andere dingen die ik nog lekker voor mezelf houd. Mana is movin’. 

Shoutout naar POKOE. 

FLYER Releaseparty

Check hieronder de eerder verschenen releases van Woord Omhoog.

TAPE: CHIPUS & Roxmana – Samen Verdwalen

TRACK: MiGA ft. Roxmana – Wubbo

About the author