DE KENNISMAKING: SKOFNIKS

De elfde editie van het item β€œDE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt het duo SKOFNIKS uit Den Haag voorbij.

SKOFNIKS, vanwaar de naam en hoe zijn jullie bij elkaar gekomen? 

Skofniks is een zelf verzonnen woord wat je ook kan lezen als SK of niks. Wij (Wolfie & Parbo) kennen elkaar van school sinds 2002. In plaats van dat we in de les zaten hingen we dagelijks in de Stamkartstraat. De SK staat voor StamkartKartel, de oude formatie naam. Terwijl we jonko’s aan het klappen waren werden er daar continu creatieve ideeΓ«n geboren.  Het is de hoogste tijd om iets met die ideeΓ«n te doen, oftewel SK of niks.  

SKOFNIKS foto door Goedkroon

Zijn jullie voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men jullie al ergens van kunnen kennen?

Wij zijn in 2005 of 2006 ergens begonnen als featuring op een track van twee andere Haagse rappers. Daaruit is de passie geboren voor het maken van eigen tracks. We hebben vervolgens jaren lang vrij anoniem gewerkt aan verschillende EP’s en albums. Zeven jaar geleden hebben we besloten om het serieuzer aan te gaan pakken en zijn we meer gaan investeren in de kwaliteit van onze opnames en producties in z’n geheel met als resultaat de release van de albums “Torie Spellings” en “Kustzinnig”. Naast onze eigen muziek kunnen mensen ons ook kennen als host van fissa’s als “Du Weef”, “Caralho” en “the B-sides”.      

Wat zijn jullie voorbeelden en invloeden uit de scene?

Wolf: Als ik strictly naar duo’s kijk dan moet ik zeggen Meth&Red… of Kurupt and Daz. Binnen Nederland heb ik vroeger veel naar Opgezwolle geluisterd. Verder hebben we allebei een voorliefde voor Westcoast G-funk. Dat is regelmatig terug te horen in onze pokoes.

Parbo: Ik ben mad inspired door onder andere Snoop Dogg en Cypress Hill. Qua duo’s eigenlijk dezelfde die Wolfie opnoemt. We luisterden vroeger ook vaak samen muziek. Dat waren hele andere tijden, bepaalde muziek (CD’s) waren niet zo gemakkelijk verkrijgbaar voor iedereen in die tijd.

Zouden jullie ons willen vertellen hoe een opname in de vorm van een track, EP of album bij jullie tot stand komt?

Wolf: Wij houden er van om beats te kiezen op basis van gevoel. Zo kan ik makkelijk een paar uur door een lijst met instrumentals scrollen tot ik net die ene beat heb gevonden die een bepaald gevoel bij mij oproept. Dat heeft waarschijnlijk met mijn mood op dat moment te maken. Maar goed.. tekst en onderwerp komen dan vanzelf vanuit dat gevoel. Dat gaat in principe organisch. 

Parbo: Eerst moet de beat mijn interesse wekken, daarna een hookje om het concept vast te leggen en daarna gewoon pennen man. Soms schrijf ik een verse gewoon overnieuw, als ik de flow toch anders wil hebben of wat dan ook. nadat die feeling zegt ’this is it’ pas ik meestal alsnog een paar kleine dingen aan hahaha.

In welke categorie/genre hiphop scharen jullie jullie zelf? 

Wolfie: Oeh lastig we houden niet zo van die hokjes. We vinden het allebei ook leuk om onszelf uit te dagen dus je kunt van ons van alles verwachten. Van Westcoast funk influenced tot oldschool head bobbin hiphop. Maar we zijn ook niet bang om af en toe op een new wave beat te springen. 

Parbo: β€œCassette Raps” rappers!

Wat willen jullie met jullie muziek bereiken? Willen jullie een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraars?

Wij gebruiken muziek echt als een uitlaatklep. Dus schrijven we ook vanuit eigen beleving en gevoel. In bijna elke track zit wel iets van een boodschap, maar dat doen we meer voor ons eiguh dan voor een ander. Als anderen het ook dope vinden is het mooi meegenomen!

SKOFNIKS foto door Ark

Zijn er nog bepaalde namen waar jullie mee in de toekomst zouden willen samenwerken?

Wolf: Ik zou wel een keer een pokoe willen maken met Anouk. Of een storytellin’ project met Harrie Jekkers ofzo.. echte Agga legends wel..

Parbo: Anouk is legendary wel, dat zou ik echt dope vinden ja.

Welke hiphopartiesten uit Den Haag en omstreken zouden jullie ons adviseren om zeker te moeten checken?

Wolf: Hmm lastig zijn genoeg namen goed bezig tegenwoordig.. heb niemand particular in gedachte.. maar dan ga ik een aantal female rappers noemen, omdat die meer respect verdienen in general. Wairess, Sherr en Amby Cheneylise hebben zeker indruk op mij gemaakt.

Parbo: Vinny, Locks Vegas, J Benito!

Wat mogen de heads de aankomende tijd verwachten? Zijn er tracks in de maak? Of wellicht een EP of album?

De komende tijd kunnen jullie meerdere tussentijdse losse tracks plus videoclips van ons verwachten. We zijn bezig met een nieuw album wat nog wel wat tijd in beslag gaat nemen. Het album zal vooral onze veelzijdigheid laten zien. Daarnaast zijn we bezig met een aantal samenwerkingen met Haagse producers waaruit vast ook een EP’tje zal vloeien. 

Check hieronder de eerder verschenen releases van SKOFNIKS.

Bijdragen op de mixtape Beatz, Barz β€˜N Quality – The Great Reset

Bijdragen op de mixtape Beatz, Barz ‘N Quality – Tempel

EP: SKOFNIKS – Vlieginstructies

EP: SKOFNIKS – Kustzinnig

Mini EP: SKOFNIKS – Zoetstof

Videoclip: SKOFNIKS ft. Boom Down – Antiheld

About the author