DE KENNISMAKING: EROL!

De zevende editie van het item β€œDE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt EROL! uit Leiden voorbij.

Een poos geleden bracht je jouw “UITINGENVANMIJNTIJDSGEEST” EP uit. Ben je voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men je al ergens van kunnen kennen?

Voordat ik in de zomer van 2022 mijn EP heb uitgebracht ben ik niet echt verder naar buiten getreden met muziek. Mensen kunnen me kennen van Hip-Hop events als open-mics, jamsessies en freestyle-sessies; als ergens mics worden gebosst, dan ben ik daar te vinden.

Wat zijn jouw voorbeelden en invloeden uit de scene?

Ik zou willen zeggen te veel om op te noemen, ik ben dertien jaar geleden in de Nederlandse Hiphopmuziek gedoken, en er nooit meer uitgekomen. Elke levensfase heeft weer andere artiesten als invloed gekend, jeweettoch hier kan ik uren over praten, ik ga het proberen te kort te houden. Elke artiest zelf gaat ook door fases, en dat reflecteert zich in hun tunes/albums door de tijd heen.

“Tussen Licht en Lucht” van Typhoon was wel echt fundamenteel, “&” van Kleine Jay en Cartes, “Man in Nood” van Willem, “C U L T” en “HOMMAGE” van Fat Windjacks, “Golden Hour” van Rosa Ana, Nosa en Soulution, “De Vloek op de Overvloed” van Manu, “Langetermijnvisie”, “Lotus” en “Wavyman: Live from Mars” van Ares, “Eigen Wereld” van Opgezwolle, “Tabula Rasa” van StropStrikkers, “Fresku” van Fresku; dit zijn albums waar ik (nog steeds) echt lekker op ga.

Maar pokoes als “Revolutionair” van Appa, “Geld” van Salah Edin, “Verder” van Dret & Krulle, “Resonantie” van Astrofisiks, “Inshallah” van M.O & Brakko, “Lotgenoot” van Winne, “Binnenvetter Remix” natuurlijk!!!! Zijn ook legendary tunes! Laatste tijd pomp ik ook veel tunes uit BelgiΓ«, Low G en STIKSTOF, die tune “RONDE CIRKELS” van Jazz Brak heb ik echt kapot gedraaid toen die uitkwam. Ik luister ook graag Amerikaanse/Engelse/Russische Hip-Hop: “The Hegelian Dialectic” van Prodigy, The Realness 2″ van Cormega, “Rocket to Nebula” en “Mr. Universe” van Killah Priest, “The Silhouettes Project”, oja “Donda” en “Life of Pablo” van Kanye zijn albums die ik ook graag luister. Ik pomp gewoon heel veel muziek man, ook andere genres!

Ik kan eigenlijk overal wel voorbeelden, invloeden en inspiratiebronnen aanwijzen. Mensen die ik ontmoet in de scene en om me heen heb die ook voorbeelden en invloeden op bepaalde vlakken zijn. Iemand als Master Surreal, MC COMPLEX, MC DRT, Modeezy, Ricks, McGyver, Astro, Christopher Blok, Sherr, Amaru en Amby, Steve Dee, Rox, Tuur (Mayvision), me homie Mike, Nema Akhu, Sarah-Lee, Love Kayee, Joe Last, Lesley, Mista Sweet, Dchesron, Restless M.I.N.D, H.A.R.M hoeveel namen mag ik hier zeggen? … ik kan vrijwel eindeloos blijven doorgaan, begrijp je, er zijn zoveel mensen die me al hebben geΓ―nspireerd en inspireren of een voorbeeld ergens in zijn. Daar hoor jij, DaniΓ«l aka Murstratus van POKOE ook bij! Love!

Je komt uit Leiden. Zijn er meer artiesten die we volgens jou moeten checken uit Leiden en omstreken?

Leiden en omstreken? Ai dan doe ik Den Haag er ook bij! Het album van Amby komt op 22 april uit (er zijn tevens ook nog nog kaartjes voor de releaseparty verkrijgbaar), die gaat Γ©cht next level zijn. Haar performances zijn heel sterk, energiek, opbeurend en diep intrigerend. Als je er niet bij kan zijn, pomp die tunes in de ether!!!! H.A.R.M voor als je een harde mix van Engelse, Colombiaans en Papiamento flows wilt checken. Restless M.I.N.D superharde beatmaker met echt een enorme liefde voor Hip-Hop in zijn totaliteit, overigens ook heel prettig om mee samen te werken. Hit em up!

Haags HipHop Centrum sowieso man! Een Hip-Hop reservaat, wat ik je zeker aan kan raden om eens te bezoeken. HELE HARDE HIPHOP DAT IS H3C! Dat is ook waar ik het liefst tracks tape/ in de studio werk.

Nowa’s place in Leiden!!!! Een dikke platenzaak vol met reggae, dub, Hip-Hop, soul en jazz platen. Die kan ik sowieso aanraden. Ischa de eigenaar is een toffe dude met liefde voor Hip-Hop, dus voor de heads is dit sowieso interessant!!!

EROL!, foto door Guyon(drumser)

Zou je ons willen vertellen hoe een opname in de vorm van een track, EP of album bij jou tot stand komt?

Mooie vraag, dat is altijd een samenkomst van meerdere factoren. Allereerst is wat ik de grondtoon noem van een bepaalde beat/instrumental, alle beats dragen een eigen sfeer/geluid en dit vormt een soort basislaag/grondtoon waarop flow, inhoud en emotie hun weg kunnen vinden. Ik luister eerst heel veel naar verschillende instrumentals en maak daarin steeds nauwere selecties; zo blijven de tunes die een bijzondere sfeer dragen over. Als er innerlijke diepte geraakt wordt, komt er altijd een thema naar voren door de lines die omhoogkomen, vaak is er dan een bepaald persoonlijk proces wat gearticuleerd wil worden, welke varieert tot het beschrijven van je individuele groeiprocessen en het uiten van emoties tot het beschrijven van collectieve gebeurtennissen en/of observaties over de wereld waarin we leven.

Dit alles verweef ik daarna tot een geheel door bijvoorbeeld een conceptuele kapstok gecentreerd rondom een hoofdthema, ik probeer altijd een coherent verhaal te maken en conceptualisering helpt me daarbij. Het schrijfproces is daarna verder zelf is iets constants, ik ben nu bezig met verschillende concepten en tunes tegelijk langzamerhand op papier te manifesteren. Ik heb inmiddels geleerd dat geduldig aan je muziek te werk te gaan erg belangrijk is en nu werk ik dan ook in alle rust aan verschillende tracks tegelijkertijd.

Je bent aangesloten bij CTD Movement. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

Connecting The Dots, wauw ja, waar moet ik beginnen?

We hebben elkaar een aantal jaar geleden ontmoet en ja en we vonden elkaar in diepgang, passie voor muziek, bewustzijnsverruiming. Warme lieve mooie mensen, met een humanitaire insteek. MAD TALENTED MC’S ook altijd ready met conscious content. Amaru en Amby zijn mensen die veel bezig zijn met innerlijke groei op persoonlijk en interpersoonlijk niveau, en helpen ook andere mensen in het ompolen van negativiteit naar positiviteit, d.m.v. bewustwording en daarop aansluitend bewust handelen, om een positievere leefwereld te realiseren.  REAL RECOGNIZE REAL en zo geschiedde man. Inmiddels zijn we een groeiende community geworden, die heel veel getalenteerde mensen herbergt en stimuleert in hun persoonlijke en creatieve ontwikkeling, en ik ben dankbaar daar deel van te mogen uitmaken.  

Hierboven kun je een playlist vinden met alle tracks, die onder CTD zijn uitgebracht.

Wat wil je met jouw muziek bereiken? Wil je een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraars?

Muziek en artiest-zijn is voor mij een heel serieus iets, waar met integriteit mee moet worden omgegaan. Muziek herbergt een enorme kracht die ten positieve en ten negatieve aangewend kan worden; Je zet een tune aan en jijzelf en de ruimte worden doordrongen van een bepaalde sfeer toch? Daarom is het lekker om muziek te luisteren, je kan daar helemaal in op gaan, en ik zou willen stellen dat op een dieper niveau je bepaalde sferen, thema’s en gedachtegoed ook doorvoelt als je naar die muziek luistert. Ik hoop met mijn muziek mensen die het luisteren te bekrachtigen, aan te moedigen hun authentieke zelf te zijn, op een positieve manier, en dus keiharde Hip-Hop te maken!

Zijn er nog bepaalde namen waar je mee zou willen samenwerken?

Hmmm…. Ja die zijn er altijd, ik geloof heel erg in de kracht van co-creatie. Maar samen een tune maken vergt in mijn optiek wel een bepaalde mate van resonantie, dat je op gelijksoortige golflengtes opereert qua skill, inhoud en flow. Daarnaast moet ik ook een goeie klik hebben en iemand persoonlijk kennen wil ik samen op een track springen. Er zijn al een aantal gegadigden, die ik ontmoet heb en die namen weten dat meestal zelf ook wel.  Dat is hoe het zit in samenwerking met MC’s. Qua beats en producties ben ik heel erg gecharmeerd van het werk van Soulution, de mate van sfeer die ik daarop aantref, geniet ik heel erg van en ik zou het echt heel cool vinden als daar in de toekomst ooit iets van mag komen. Ik luister ook graag naar de producties van Astrofisiks, bepaalde diepte en sfeer die daarin schuilt, intrigeert me ook ontzettend

En als er lezers zijn die zelf beats tikken! Ey hit me up! ik ben altijd on the lookout voor dikke instrumentals!!

Wat mogen de heads de aankomende tijd van jou verwachten? Ben je momenteel bezig met een nieuw project?

Momenteel ben ik mijn studie Filosofie aan het afronden, wat veel toewijding en energie vereist, maar dat weerhoudt me niet om tussentijds aan tracks en projecten te werken. Recentelijk is er een H3C Mixtape uitgekomen, BEATZ, BARZ & QUALITY, ik verscheen hier ook op met maar liefst drie bijdragen. Binnenkort komt er ook een hele harde mixtape van CTD uit, die tracks gaan sowieso je wereld even op zijn kop zetten.

Qua nieuwer werk ben ik nu op beats van RESTLESS M.I.N.D. aan het schrijven en heb ook van KingLeeYung en via beatstars/youtube ook al een selectie toffe beats verzameld waar ik op aan het schrijven ben, recentelijk ben ik met Christopher Blok ook de studio in geweest, was ook echt een mooie sessie, er zijn veel tunes/projecten in vorming!

Check hieronder de uitgebrachte releases van EROL! tot nu toe.

EROL! – Gestaltswitch (Videoclip)

EROL! – UITINGENVANMIJNTIJDSGEEST (EP)

Beatz, Barz & Quality: Tempel (Collabo EP)

Fotografie door Guyon, Drumserphotography.

About the author