DE KENNISMAKING: TimmiTjon

De vijfde editie van het item “DE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt de Zaanse TimmiTjon voorbij.

Vertel ons eens even. Wie is je vader, wie is je moeder, wie is TimmiTjon?

Mijn vader heet Thenny Tjon. Hij is van Surinaamse afkomst en woont in Suriname. Mijn moeder heet Olga Prado. Ze is van Spaanse afkomst en woont in de Zaanstreek.

TimmiTjon is een creatieve man die altijd al anders wilde zijn dan de mensen om zich heen. Hij beoefent een aantal elementen uit de hiphopcultuur al een tijdje en de elementen zijn DJ’en, MC’en en produceren van tracks.

Ben je voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men je al ergens van kunnen kennen?

Jazeker! Ik ben begonnen met het uitbrengen van muziek in het collectief ZOLARSEM. Tot 2020 is het collectief actief geweest. Vervolgens ben ik met twee andere vrienden een rapformatie begonnen genaamd Silky Drip, waar ik overigens nog steeds muziek mee maak. De laatste maanden ben ik naast het werk voor Silky Drip ook veel met mijn solomuziek bezig.

ZOLARSEM

Wat zijn jouw voorbeelden en invloeden uit de scene?

Mijn grootste voorbeeld is toch wel Sticks van Opgezwolle en veel MC’s van hetzelfde tijdsbestek wat Nederlandse rap betreft. Mijn grootste invloeden uit de Verenigde Staten waren toch wel A Tribe Called Quest, Bustah Rhymes, J Dilla, Mobb Deep, Tupac, Jedi Mind Tricks en zo kan ik eindeloos door gaan.

Zou je ons willen vertellen hoe een opname in de vorm van een track, EP of album bij jou tot stand komt?

Thuis begin eerst met een opzet dat ik thuis opneem. Als ik besluit dat ik het wil gaan uitbrengen dan ga ik langs mijn engineer, the big homie Marvin die overigens ook in de scene bezig is als Marvin Adam en Middenweg. Daar wordt mijn materiaal professioneel opgenomen en vervolgens mixed hij het en stuurt hij het door naar mij. Op deze manier verzamel ik al mijn tracks tot ik een selectie aan materiaal heb. Zo bepaal ik welke tracks op de EP of op het album komen.

Je bent ook lid van de formatie Silky Drip. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen? Wat betekend deze samenwerking voor jou? 

Silky Drip, opgericht in 2020, is een rapformatie van drie vrienden met Surinaamse roots. We konden elkaar al van vroeger uit de Zaanse scene. Silky Drip bestaat uit Reaux, Menna en ik zelf. Voorheen was ik actief onder de artiestennamen Brett Spitt en Benzohaai. We spraken vaak af bij Menna om tracks te maken en we hadden al aardig wat tracks verzameld toen wij besloten om onszelf SILKY DRIP te noemen en met de tracks naar Bali af te reizen. 

We hebben op Bali een paar clips opgenomen, waardoor we door dit proces ook steeds meer naar elkaar toe begonnen te groeien. De releases staan uiteraard ook op Spotify en de videoclips zijn op Youtube te bekijken.

Silky Drip laat een hele andere kant van mij zien. Deze kant heb ik daarvoor nooit vertoond in de tijd met ZOLARSEM. Daar was ik meer mensen aan het bewust maken door maatschappijkritische teksten te leveren en bij Silky Drip laat ik meer een kant van mijzelf zien die ondanks de aanwezige negatieve invloed van de monetaire hiΓ«rarchie in het leven je ook kan genieten van de mooie plekken die moeder aarde te bieden heeft.

Wat wil je met jouw muziek bereiken? Wil je een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraars?

Stack je geld en realiseer je wereldreis, want dat zal je als mens in positieve zin veranderen. Wees niet bang om jezelf te zijn in plaats van altijd een voorbeeldfiguur te willen zijn. Dat is één van de dingen die we willen overbrengen in onze muziek.

Wees niet bang om fouten te maken. Als je geen fouten maakt dan ben je het ook niet aan het proberen! Iedereen heeft een creatieve kant. Als je nog niet exact weet in welke vorm dat zich uit moet je op zoek gaan naar wat jouw ding is. En als je daar in kan groeien zal jij je veel lekkerder in je vel gaan voelen.

Zijn er nog bepaalde namen waar je mee zou willen samenwerken?

Uiteraard zijn er mensen waar ik heel graag mee zou willen werken. Dan denk ik aan Sticks, Hef, Crooks, Jiggy DjΓ©, StropStrikkers, Jonna Fraser, Ronnie Flex en Mr. Probz willen werken.

TimmiTjon, foto door AG Pictures

Wat mogen de heads de aankomende tijd van jou verwachten? Ben je momenteel bezig met een nieuw project?

Op het moment ben ik bezig met mijn solo album genaamd “DUALITEIT” dat uit een zevental tracks bestaat. Deze zal in de maand juni verschijnen. Op 9 juni geef ik een releaseparty in De Groote Weiver in Wormerveer. Hoop jullie daar te zien!

Check hieronder een aantal eerder uitgebrachte releases van TimmiTjon.

ZOLARSEM – De Opstand (Album – DOWNLOAD)

ZOLARSEM presents ILLTRONICKZS (Album – DOWNLOAD)

Silky Drip – Silky Season Vol. 1 (Album)

Silky Drip – Silky Season Vol. (Album)

Silky Drip – Drippin’ In The Sauce (Track)

Marvin Adam ft. TimmiTjon & Abby Buddingh – Adem Goud (Track)

Middenweg ft. TimmiTjon & YT33 – Zo Losjes (Track)

About the author