De “SCUBI” releaseparty van Scumbag en Den Dubieus was een hele vibe!

Een poos geleden kon men kennis maken met het collectief Woord Omhoog bestaande uit de Zaanse emcees Den Dubieus en S.A. Barz, maar ook met de uit Rotterdam afkomstige Nosso en Scumbag. Ook zanger Eeuwe Deelstra, bekend als zanger van de rockband Honeybadger uit Zaandam maakt deel uit van dit collectief om het geheel met dikke hooks aan te vullen. S.A. Barz was voor het ontstaan van Woord Omhoog hoofdzakelijk in het Engels te bewonderen op zijn releases, waaronder ook op de EP “3Β Post Mortalz”, maar ook in het Nederlands door gastbijdragen te leveren op releases van bevriende artiesten. Den Dubieus heeft onder andere een EP en een tweetal solo albums uitgebracht met daarnaast nog een aantal losse tracks en verscheen onder andere ook op het laatste deel van de verzamelalbumreeks DE POSSE en op de het verzamelalbum “Één Liefde” van het platform Poetic Justice met op beiden ook een hele hoop andere dope namen uit de scene.

Naast de album release “Iedereen Aan Woord” en de tape “Woord Omhoog Klootzak” zullen er de aankomende tijd nog veel meer releases gaan plaats vinden van de Zaans Rotterdamse formatie. Van horen weten, weten wij, dat er op dit moment een hele hoop op de plank ligt. Nog niet zo lang geleden bracht S.A. Barz zijn soloplaat “Hemel Of Hel” uit. Dit was het startsein van de solo projecten en releases van de leden, maar wel onder de vlag van Woord Omhoog. S.A. Barz is het brein achter de formatie. De stimulator om het geheel draaiende te houden en de executive producer. Mede door zijn initiatief en aansturing is nu ook het album “SCUBI” een feit geworden. Een album van Scumbag en Den Dubieus.

Woord Omhoog, v.l.n.r. S.A. Barz, Eeuwe, Scumbag & Den Dubieus

Op vrijdag 21 juli jongstleden vond de releaseparty van het album plaats in het ‘Bind’ in Zaandam op het Hembrugterrein. Een super sfeervolle plek met een heel erg relaxte en toffe vibe. Alsof je bij iemand een woonkamer instapt, en dat is dan zeer zeker niet negatief bedoeld. De vibe en sfeer was enorm goed en dat maakt het al snel een aangename toevoeging met betrekking tot de optredens en de avond zelf.

Niemand minder dan Bobby Bishop draaide er heerlijke hiphoptracks op de draaitafels en warmde de avond op. Uiteraard was hij tussen de gigs door ook fanatiek bezig. Er zijn flink wat hoofdknikkers voorbij gekomen tijdens deze avond. Inacio Bernardo Monteiro Molina was aanwezig als gastheer en host van de avond. Met zijn zware warme stem heette hij een ieder van harte welkom en stelde iedereen op zijn gemak en dirigeerde men ook naar de bar om een drankje te gaan nuttigen of naar de merchtafel waar hele dope “SCUBI” en “Woord Omhoog” shirts te koop waren.

De mannen van Silky Drip bestaande uit Reaux, Menna Justice en TimmiTjon mochten de avond aftrappen en hoe! Zij brachten met een flinke dosis aan energie een aantal van hun tracks live ten gehore. Een frisse sound, deels next gen, maar met oldschool invloeden. Uit bronnen weten wij dat dit maar hun tweede show was die zij gezamenlijk hebben gerockt. Dit met name vanwege de Corona epidemie waarin zij toen hun releases hebben uitgebracht. Maar door eerder opgedane ervaringen uit het verleden en optredens met voorgaande formaties rockten ze de stage makkelijk aan flarden en voelde het aan of ze dit al jaren op deze manier en in deze samenstelling doen. De sfeer zat er enorm goed in.

Silky Drip

Nadat DJ Bobby Bishop wederom ille tracks door de speakers mocht pompen was het moment aangebroken. Het moment dat het album “SCUBI” live door Scumbag en Den Dubieus ten gehore werd gebracht. De opkomst was nog net zo goed als in het begin van de avond. Geen enorme of flinke opkomst, maar precies genoeg om ‘Bij Bind’ te vullen en dat je er nog relaxed door heen kon lopen. Met een variatie aan producties van onder andere Nosso, Marvin Adam, Obskuur en Den Dubieus zelf was het muzikaal gezien al een aangenaam klinkende show, maar lyricaal zaten de mannen er zelf ook strak in. Scumbag oogde enorm relaxed en stond op zijn slippers rake bars te spitten. De ervaren Den Dubieus was uiteraard ook fanatiek bezig met punchlines en bars en leverde een kwalitatieve show af. Het is mooi en goed te zien om ook de groei van Scumbag on stage te ervaren. Uiteraard mochten de gastbijdragen van de WO leden S.A. Barz en Eeeuwe die op het album staan ook niet ontbreken. Laats genoemde deed er ook nog eens, als bonus en kers op de taart, een preview van zijn aankomende soloproject live on stage. Eeuwe was op dreef, want alles was spik en span in orde en zat er muzikaal op en er aan. Dat belooft ook nog iets heel dopes te gaan worden wanneer zijn release uitkomt!

Scumbag & Den Dubieus

Oud backup emcee van Den Dubieus en tevens POKOE eigenaar Murstratus klom ook nog even het podium op om te benadrukken hoe belangrijk avonden als deze zijn voor de scene. Dit zijn independent artiesten die zonder grote platenmaatschappijen en labels het op eigen kracht moeten rooien. Het is aan het publiek en de harde kern aan fans en familie om de dopeness te pushen! Het is ook heel erg tof dat een locatie als ‘Bind’ zich hiervoor open heeft gesteld en dit mede mogelijk heeft gemaakt. Al met al een zeer geslaagde avond met een hele goede vibe, toffe locatie, top personeel aan de bar, dikke optredens, dope pokoes die door DJ Bobby Bishop zijn gedraaid en ook mede door de bezoekers die aanwezig waren. Dit smaakte naar meer, op naar meer!

Geschreven door Murstratus voor POKOE Hiphop Magazine.

Foto’s door Ron Koffeman.

About the author