De vreemdste, gekste en speciale limited uitgaven van albums die Nederland rijk is.

Albums zijn de afgelopen jaren in verschillende fysieke vormen en afmetingen verschenen. Onder andere op vinyl, CD of Cassette. Als limited edition of in de meest gekke vormen. We hebben er een paar voor je uitgelicht.

Foto 1: o.a. “Rijmpappie 2” op USB van Opium (2015) dat is uitgebracht onder het label Next Level Records met een schuine knipoog naar Duvel vanwege zijn “Rijmpappie nr. 1” album dat hij heeft uitgebracht in het verleden, “Hommage”, het tweede album van Fat Windjacks (2022) met daarop producties van Soulution en lyrics van James, Tenshun en Nosa en “MACK X KING X MONSTER” van Hairo, $KEER&BOO$ en Presto met heerlijke gruizige beats van laatstgenoemde.

Foto 2: Fakkelbrigade “Colucci Era” (Limited en Super Limited Edition) uit 2009. Naast de normale variant is er voor de formatie Fakkelbrigade bestaande uit producer A.R.T., James, Sticks, Rico en Typhoon ook in dit jaartal voor gekozen om het album in twee gelimiteerde vormen uit te brengen. Van de super gelimiteerde variant zijn er maar 300 stuks uitgebracht en van de normale limited editon. Bij laatstgenoemde ontving je ook een bonus CD genaamd “Ingeschakeld: Prelude van een Era” met daarop bonus tracks en nooit eerder verschenen tracks van de Fakkelbrigade leden.

Foto 3: Colombiaanse Bloedgroep “Guerrilla Tactiek” uit 2008. Het debuutalbum van emcee JUICEISDUNAAM en D.A.C. producer Daring G. Pionier Def P heeft “Gevat In 16 Bars” uitgebracht. Een CD in boekje met artworks van Def P, uitgebracht in 2020. SpaceKees “Meer Ruimte” (Limited Transformers Edition) uit 2008. Met daarop een aantal legendarische tracks en onder andere samenwerkingen met Kleine Jay, Jiggy Djé, Turk en Diggy Dex.

Foto 4: Extince “Kermis” (Limited Muziekspeler) uit 2019. Een oplaadbare muziekspeler waarbij bij het openklappen de muziek direct afspeelt. Je moet echter wel je oortjes er in steken om het te horen. Ontworpen door Street Art Frankey. Het tweede album van Winne “Winne Zonder Strijd” (Limited Bamboo Edition) uit 2009. Keihard die bamboo hoes. Alleen daarom wil je deze in je collectie hebben!

Foto 5: Ome Guus “Hand Solo” (Limited Vinyl). Vroeger actief als Ahab van de Haagse formaties Nuclear Family en Kern Koppen. Een keihard album waar maar 100 exemplaren op vinyl zijn verschenen. Binnen een minuut was deze uitverkocht in de webshop van De Rapwinkel. Je moet nu diep in de buidel tasten wil je er nog aan geraken. Movnt Olympvs “HARPOEN & MESSERSCHMITT” (Limited Transparant Vinyl) uit 2022. De formatie van Ome Guus waar ook Ill Material, Cobra en JoJo Wavy deel van uitmaken. Maar 50 stuks van verkrijgbaar geweest via Trillings Records.

Foto 6: DuvelDuvel “Aapotheek” (Limited Edition) uit 2004. Het eerste fysieke album dat via Top Notch werd uitgebracht. Je kon kiezen tussen een normale variant of de kartonnen gelimiteerde editie. Wanneer je de hoes opent is een aap zichtbaar die de CD disc in zijn bek heeft. DuvelDuvel “Puur Kultuur” (Limited Canvas Edition) uit 2007 is ook weer een aparte. Je hangt het tweede album dat onder Top Notch is uitgebracht gewoon aan je muur. Duvel & Nikes “DNA” (Limited Baksteen Edition) uit 2012. Ja je leest het goed. Een baksteen. Er zijn van deze plaat waar Duvel over de producties van Zo Moeilijk producer Nikes spit 282 exemplaren uitgebracht. Je zou deze maar laten vallen zeg…. autsj!

Foto 7: “Rottz Vol.1” uit 2010. Een mixtape onder de vlag van het label Rottz waarvan er maar 1000 zijn gedrukt. Op de tape staan onder andere tracks van Duvel, V.S.O.P., Jawat, Billy, Midwest Piraten, Kempi, Steen, Rascle en Sticks. Opgezwolle “Eigen Wereld” (Limited Opgezwolle Edition) uit 2006. Toen ter tijd verscheen het langverwachte album op vinyl, CD, maar ook op een ‘dikke’ oftewel ‘opgezwollen’ gelimiteerde editie. Hier waren er 1000 van in de omloop. Het boekje wat zich er in bevind bestaat maar liefst uit 20 bladzijdes.

Foto 8: Per.Verz “De Geboorte Van Kim Lee” (Limited Edition met Poster) uit 2011. Het langverwachte debuutalbum van Kim Lee oftewel Per.Verz. Het werd in gelimiteerde oplage verkocht. Een aparte hoes, met de look van een DVD hoes. “KINGS Soundtrack” uit 2005 van theatergroep Made In Da Shade. Op deze mixtape die in kleurrijk uitklapbaar karton is uitgebracht staan tracks van onder andere Typhoon, Sticks, Flinke Namen, Blaxtar en RFx. Alle tracks zijn geproduceerd door The Flexican. ClassAparte “10 Met Een Griffel” (Limited USB Pen) uit 2015. Dit betreft het tweede album van de formatie bestaande uit Joon, Kiddo Cee en producer Kleine Jan. Op de gelimiteerde USB Pen staan gastbijdragen van Atta de Tolk en C-Flow. De USB wordt doormiddel van een magneet zo de pen in gezogen.

Foto 9: Fresku “Fresku” (Limited Edition met krijtje). Het Zwarte Schapen lid bracht zijn debuutalbum uit via Top Notch. Je kon het album ook in gelimiteerde oplage kopen als soort van krijtbord. Het voelt aan als schuurpapier en je kunt er als je wilt op kalken met een krijtje. Hiervan zijn er 400 uitgebracht. Keiharde tracks en allen geproduceerd door Teemong. Zeker een must have!

Foto 10: Limited Cassette Bandjes van diverse artiesten uitgebracht door Finesse Records en AppleDizzle waaronder onder andere BERRY, Roelie Vuitton, Wadaap, MC DRT, Nosa, Woord Omhoog, Tiewai & Ricca, Kleine Viezerik en McGyver. Beiden labels/webshops hebben de focus om albums in gelimiteerde vorm uit te brengen op een oldschool cassette. Soms wel in oplagen van maar 10, 25 of 50 stuks. “Dry Sift” van BERRY en producer Yung Umbro verscheen zelfs in een wietzak. In deze zak tref je stickers, een cassetteband en joint vloepapier aan. Het is de moeite waard om eens in de webshops te kijken. Van een aantal cassettes zijn er nog exemplaren beschikbaar. Ook van albums waarvan het vinyl al lang is verkocht.

We zijn echter benieuwd naar wat jullie favo is. Ga naar onze Instagram post en drop je comment er onder. Staat je favo er niet tussen? Vermeld deze dan of maak een foto van je favo gekke of limited release en tag ons er in. Wij zijn benieuwd!

📸 Foto’s en exemplaren uit collectie van Hiphopcollectie van Murstratus

About the author