DE ART MOVEMENTS: Satoshi Nakamoto

Dat de hiphopcultuur niet alleen uit emcees/rappers, producers, DJ’s, hiphopluisteraars/liefhebbers en collectors bestaat moge duidelijk zijn. Ook maakt kunst een groot deel uit van de cultuur. In het artikel “DE ART MOVEMENTS” nemen we een kijkje in de keuken van een aantal kunstenaars die ook hiphop ademen. In de eerste editie komt niemand minder dan Satoshi Nakamoto uit Rotterdam voorbij.

Satoshi Nakamoto opereert undercover en gebruikt deze naam als pseudoniem. Hij blijft graag anoniem, zodat hij rustig en zo relatief onbekend mogelijk zijn streetart kan uitvoeren. Oh, enne, de echte Satoshi Nakamoto is de uitvinder van de bitcoin. Velen weten dat, maar niemand weet wie hij daadwerkelijk is. Dit effect wil de Rotterdamse kunstenaar ook graag behouden.

Toch hebben we hem aan een vragenvuur onderworpen om iets meer van hem te weten te komen!

VERTEL ONS ALLEREERST GRAAG EVEN WAAR JE VANDAAN KOMT EN WIE JE BENT BROSKI!

Rotterdam, een fijne jonge hiphopstad waar van alles gebeurt, ik ben import maar heb mijn hart al een hele tijd geleden aan deze stad verloren. Ik maak kunst voor zowel binnen als buiten, Het valt onder de categorie pixelart en daar gebruik ik het oude speelgoed Ministeck voor. Daarnaast geef ik veel streetart tours en workshops.

HET IS NIET IETS WAT WIJ DAGELIJKS VOORBIJ ZIEN KOMEN. EEN VOLWASSEN MAN DIE CREATIEF BEZIG IS MET MINISTECK. HOE BEN JE OOIT IN AANRAKING GEKOMEN MET MINISTECK?

Het idee van kunst maken voor buiten stond me sowieso al aan. Er buiten een groot openlucht museum van maken met voor een ieder wat wils. Dit kan natuurlijk met een spuitbus of roller maar dat was voor mij niet strak genoeg. Ik wilde iets anders! Toen ik Ministeck weer tegenkwam, wat ik nog kende van vroeger, was ik verloren en heeft het me gebracht waar ik nu ben en mee bezig ben.

UITERAARD HEBBEN WIJ VAN POKOE AL EEN HELE HOOP HIPHOPARTIESTEN VOORBIJ ZIEN KOMEN OP JOUW INSTAGRAM PAGINA. WAT IS JOUW CONNECTIE MET HIPHOP?

Eigenlijk is hiphop wie ik ben. Ik was het niet, maar ben langzaam zo geworden. Volgens mij zie je dat ook in mijn werk terug. Het thema komt er steeds meer en meer in terug. Eigenlijk maak ik drie soort werken. In de eerste categorie die ik “vrij” noem werk waar ik de grenzen blijf oprekken met wat ik kan, ik maak nu met AI portretten en werk deze vervolgens met Ministeck uit. Als tweede categorie maak ik veel portretten in opdracht. Dat is eigenlijk meer dan 50% van al mijn werk en als laatste categorie de hiphop portretten. Dit is wie ik ben, waar ik mijn inspiratie vandaan haal en wat ik eigenlijk het liefste maak.

WAT ZIJN VOLGENS JOU DE 10 DOPESTE MINISTECKS MET BETREKKING TOT DE HIPHOPSCENE DIE JE HEBT GEMAAKT?

Eigenlijk de laatste die ik gemaakt heb is iedere keer weer de tofste. Het is lastig om over mijn eigen werk te zeggen welke beter is dan de ander, een beetje als: welke van je kinderen is het liefst, knapst, slimst.

OP WELKE LOCATIES HANGEN JOUW MINISTECKS ONDER ANDERE? EN WAT MAAKT JOUW BESLUIT OM HET OP DIE LOCATIES TE HANGEN.

Mijn binnenwerken gaan steeds internationaler. Van de Verenigde Staten tot aan Spanje, Japan en nog veel meer. Mijn buitenwerk hangt hoofdzakelijk in Rotterdam, Amsterdam en Berlijn maar ik heb me voorgenomen om wat vaker het land in te gaan om daar ook te plakken. Het mooiste is een plek te vinden waar veel mensen het kunnen zien en waar weinig mensen kunnen komen omdat het vaak gebeurt dat mensen het van de muur halen om het naar huis mee te nemen.

MAAK JE VOORAL MINISTECKS OMDAT JE HET ZELF ERG DOPE VIND OF PROBEER JE ER OOK VOOR TE ZORGEN DAT HET LANGSLOPEND PUBLIEK ER ENTHOUSIAST VAN WORDT?

Sowieso moet ik het zelf dope vinden! Ik ga niet een artiest op Ministeck maken omdat hij bijvoorbeeld net overleden is en daarmee dan snel te willen scoren. Voor de helft is mijn smaak rete commercieel dus dat zal het publiek wel aanspreken, maar als ik een portret van Zwanger Guy buiten hang kan ik me voorstellen dat niet iedereen weet wie hij is en dat vind ik ook prima.

WIE ZOU JE NOG WEL WILLEN MINISTECKEN? STAAN ER NOG DOPE NAMEN OP JE LIJSTJE?

De lijst met artiesten die ik wil maken wordt steeds groter, het is zo makkelijk om steeds weer nieuwe muziek te leren kennen, vooral ook dankzij jullie dus dat zit wel goed. Misschien een serie Belgische artiesten of hebben jullie nog suggesties?

TEGENWOORDIG SPEELT DE NIEUWE GENERATIE VRIJWEL ALLEEN OP DE SPELCONSOLES. WELKE BOODSCHAP WIL JIJ HUN MEEGEVEN? MOETEN ZE OOK AAN MINISTECK BEGINNEN!?

Ze moeten helemaal niks behalve gelukkig worden, als gamen hun ding is moeten ze dat vooral doen. Door kids iets te verplichten worden ze ongelukkig, waardoor hun ouders ongelukkig worden. Die nemen dat dan weer mee naar hun werk en daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. Iedereen zou moeten doen waar hij of zij echt gelukkig van wordt.

ANDERE WERKEN VAN SATOSHI NAKAMOTO

About the author