“FreeVerse” het event dat de Rotterdamse hiphopharten weer weet te laten kloppen

We hoeven niet onder stoelen of banken te schuiven dat de stad Rotterdam een hiphopstad in hart en nieren is. De hiphopscene is er altijd levendig in de vorm van het aantal hiphopartiesten dat er vandaan komt en events die er worden georganiseerd. Echter ontbrak er de laatste tijd wel een avond als deze. Een avond waar diverse segmenten van hiphop bij elkaar samenkomen en waar pure hiphop in de spotlight staat. Back to basic. Denk dan aan MC’s, beatboxers, DJ’s, producers, maar ook artistieke artiesten die hun art op een avond als deze aan het publiek kunnen laten zien. Een avond waar MC’s de ruimte krijgen om in een freestyle vorm hun skills te laten horen, maar waar er ook ruimte is voor kwalitatieve optredens bestaande uit uitgebrachte tracks die live ten gehore worden gebracht.

Op zaterdag 27 mei jongstleden vond de eerste editie van FreeVerse plaats. Georganiseerd door Christopher Blok en Roy de Jong in samenwerking met het Rotterdamse kledingmerk RDAM en Beyond Bars Productions. Het idee om een dergelijke avond te organiseren ontstond terwijl Christopher en Roy samen in de auto zaten. Roy gooide dan een beat aan en Christopher Blok, woordkunstenaar en dichter van beroep, begon er over heen te rappen. Gewoon bars over woorden die Roy dan opgooide. Vervolgens hebben de mannen hetgeen wat in de auto begon vertaald naar een event in De Heilige Boontjes.

FreeVerse: Christopher Blok & Roy de Jong
Foto geschoten door Guyon(drumser)

Wat de locatie van De Heilige Boontjes zo dope maakt om het event er te houden is dat de initiatiefnemers van de organisatie De Heilige Boontjes jongeren (die door de samenleving als kansloos worden gezien) kansrijke jongeren te maken door ze een baan te bieden. Zij branden en schenken hun eigen koffie, maken eten en tappen de beste biertjes voor de bezoekers en hun klanten. Hoe mooi is het dan om hier een event te houden.

Grand cafΓ© De Heilige Boontjes

Naast de toplocatie was er ook een hele ille line-up terug te vinden tijdens deze editie. Uiteraard opende Christopher Blok samen met Roy de Jong de avond door alle bezoekers welkom te heten. Vervolgens opende ze het bal door hetgeen wat ze in de auto hebben gedaan ook live ten gehore te brengen. Roy leverde diverse woorden aan en Christopher Blok liet vloeiende zinnen vloeien over instrumentalen die DJ Savarovski door de speakers pompte. Laatstgenoemde zou je tevens kunnen kennen uit de tijd dat hij als DJ van niemand minder dan Def Rhymz opereerde.

FreeVerse: Christopher Blok
Foto geschoten door Guyon(drumser

Vervolgens klommen Rickz en Monkie on stage. Rickz zou je onder andere kunnen kennen van zijn freestyle skills bij het improvisatie collectief IMPROVERSUM of van de liveshows die hij met McGyver heeft gedaan. De beste kerel stond tijdens deze avond samen met Monkie on stage. Laatstgenoemde is een beatboxer maar ook een grafisch kunstenaar. Zijn werken waren ook op locatie te bekijken en geΓ―nteresseerden konden zijn werk ook aanschaffen. Zijn skills kunnen we niet onder stoelen of banken steken. Wat is deze kerel gaande met zijn beatbox skills. Rickz leverde een freestyle over de beatboxes van Monkie, Monkie ging zelf ook nog even solo los en Rickz bracht ook nog even een geschreven verse ten gehore. Zo deelde hij mooi het eventnaam door tweeΓ«n. Namelijk “Free” en “Verse”.

Vervolgens was het de beurt aan Rotterdammer Kitzr om een live show te geven. Kitzr is tevens ook eigenaar van Beyond Bars Productions. Een opnamestudio die ook in De Heilige Boontjes is gevestigd. Tijdens deze avond bracht hij zijn tracks live on stage en gaf ook een primeur van een geheel nieuwe track. Vol met overgave en passie.

Tussen de optredens door bracht de DJ van de avond, Savarovski, lekkere hiphoptunes ten gehore, maar ook dikke producties van onder andere producer Restless M.I.N.D. die ook aanwezig was in De Heilige Boontjes. Connect The Dots Movement artiesten Roxmana en Pazoda waren ook van de partij om je mee te nemen in hun wereld van hiphop samengesmolten met spiritualiteit. Los van elkaar zijn beiden ook actief in de muziek. Pazoda is een pure singer song writer achtige artiest die zichzelf op gitaar begeleid, maar in dit geval ook Roxmana. Roxmana werkt momenteel aan haar eerste officiΓ«le release waar hoofdzakelijk beats van haar zelf op komen te staan. Maar tijdens deze avond tilden ze elkaars kwaliteiten naar een ander niveau. Het was alsof ze al jaren door Nederland hebben getourd, want het past precies. Ze vullen elkaar enorm aan. Roxmana bracht pure poezie, maar dan in de vorm van bars oftewel raps over de gitaarmuziek van Pazoda. Het was mooi te zien hoe ze het publiek in hun verhalen en boodschappen meenamen.

Bijna alle facetten uit de hiphopscene waren inmiddels aan bod geweest. Het was alleen nog even nodig om het podium af te breken met snoeiharde rauwe hiphopbars en bangende boombapbeats. Dat kun je aan veteraan MC DRT wel overlaten. De ervaring van de uit Almere afkomstige MC was direct terug te zien. De aanwezige attitude, de manier en het hanteren van de mic, het bespelen van het publiek en de energie die de beste man leverde heeft de koppen van de Rotterdammers heen en weer doen knikken. En ja… dat door iemand die een zwaar Amsterdams accent heeft! Mooi om te zien dat dat kan. Hoort ook zo. We hebben het immers over hiphop, geen voetbal! Met name tracks afkomstig van zijn reeks EP’s die toegewijd zijn geweest aan Amerikaanse seriemoordenaars passeerden de revue. Wat was dit een heerlijke pure boombap hiphop show.

Helaas was de Belgische artiest Mon afwezig wegens ziekte. En kon de geplande rapbattle tussen de Belgische MC en een Nederlandse MC niet plaatsvinden. Wel was Tom Driesen aanwezig. Een Belgische theatermaker, maar ook dichter. Hij kreeg het voor elkaar om het publiek aan het lachen te krijgen en leverde prachtige en humoristische woordspelingen over een cirkel en een driehoek. De affectie die ze met elkaar hebben in het leven, maar ook de gelijkenissen.

Vervolgens vond er in aanloop naar het opreden van Kaascouse nog een open mic plaats. Er liepen voldoende ille MC’s in de zaal rond om deze te rocken. Zo stond Connect The Dots Movement lid EROL! ook even on stage om rake bars te klappen. Ook hebben we niemand minder dan Marco Martens het podium mogen zien betreden om zijn freestyle skills te laten horen. Marco was tevens ook names de hiphopwebsite HIPHOP IN JE SMOEL aanwezig om de avond te aanschouwen. Dope te zien dat ook zij waren vertegenwoordigd tijdens deze dope editie. Altijd lobi naar HIJS! Ook Eastgarden Music was in het huis. Tao Nacaal was ook aanwezig om de mic met een freestyle sessie te blessen. De legendarische MC Complex moest er ook aan geloven. MC’s willen het liefst alleen uit eigen beweging on stage springen, maar zo nu en dan denkt men wel dat MC’s een jukebox zijn en wanneer je er een muntje in stopt dat ze maar direct vuur gaan lopen spitten. Het was eigenlijk niet de bedoeling, maar hij greep de mic alsnog en hoe! Ook hij was weer lekker op dreef. Naast alle hiphopgeweld stond ook de wonderschone zangeres Melanie op het podium om haar zangskills ten gehore te brengen. Mooi te zien dat ook artiesten uit een andere muzieksstroming hier aan het genieten waren.

Inmiddels was het moment bijna aangebroken dat Kaascouse het podium zou gaan betreden. Tijdens deze avond heeft de organisatie er voor gezorgd dat de moeder van Kaascouse aanwezig kon zijn. En daar was ze hoor. Wat heeft ze van de avond mogen genieten. Wat is het toch prachtig om zo’n trotse moeder (tevens ook nog een zeer attente en leuke vlotte dame) te zien mogen genieten van vooral haar zoon, maar ook van de avond. Christopher Blok was de zaal aan het ophypen, maar bedankte ook het publiek voor hun komst. POKOE Hiphop Magazine eigenaar Murstratus kon het ook niet laten om de mic te grabben en aan te geven hoe dope het is dat dit soort avonden worden georganiseerd. Een flinke big up naar FreeVerse en de organisatoren er van, maar ook naar het publiek. Dit publiek was er voor de pure segmenten van hiphop. Hij gaf aan dat de bezoekers het woord zouden moeten verspreiden. Er waren een flink aantal bezoekers, maar het kan altijd drukker. Hiphop leeft als nooit tevoren.

Vervolgens was het zover. Niemand minder dan Kaascouse en zijn back up en tevens beste homie Tobert waren aan de beurt om een hele toffe show te leveren. Zoals velen van jullie wellicht weten is Kaascouse momenteel bezig met zijn “Sorry Voor De Excuses” tour vanwege de releases van de plaat. Tijdens zijn set, dat tevens ook vol met vrolijke, maar uiteraard ook scenische humor zat, kwamen alleen maar tracks van het nieuwe album voorbij. Met een flinke dosis aan energie wisselde ze de bangers af met her en der iets rustigere tracks. Een mooie balans. Het mooie is dat je weet wat je van Kaascouse mag verwachten en wat hij voor show gaat leveren, maar het gaat nooit vervelen. Deze kerel is een pure prof en weet dat hij niet alleen is. Tobert staat garant voor dikke backups en is een toffe aanvulling op het geheel.

FreeVerse: Kaascouse & Tobert foto door Gyon(drumser)

In de hal van het pand was er volop merch en art aanwezig. Zo verkochten de merken RDAM en Hedone Apparel hun kleding. Van caps en shirts tot hoodies. Keiharde producten. Ook kalligrafisch artiest Romeo Nocturnal was aanwezig om hele dikke tags op papier te zetten. Tevens was er ook art van de beste kerel te bewonderen. Naast dit alles was er ook een heuse fotowall aanwezig waar de bezoekers voor de logo’s van sponsoren en het logo van het event op de foto konden. In het begin van de avond en tijdens de avond werd hier volop gebruik van gemaakt. Aan het eind van de avond werd er pas echt fanatiek gebruik van gemaakt. Om deze succesvolle avond af te sluiten, een avond wat ook onbewust werd gebruikt om met elkaar te connecten, sprongen de nog aanwezigen gezamenlijk op de foto. Dit werd door velen vastgelegd met hun telefoon, want de cameraman was al gevlogen! Een mooie mengelmoes van artiesten, creatievelingen, hiphopheads en bezoekers. Een mooie afsluiter van een zeer geslaagde avond dat serieus naar meer smaakt. Op naar de volgende!

IT WAS A VIBE! De foto’s hieronder zijn grotendeels geschoten door SΔ™m.

FreeVerse: Murstratus, Tao Nacaal, Christopher Blok, DJ Savarovski & Roy de Jong

Geschreven door Murstratus voor POKOE Hiphop Magazine

About the author