DE HIPHOPCOLLECTOR: Man O Green

In het item β€œDE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Man O Green.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Mijn naam is Menno Groen aka Man O Green en ben 45 jaar oud afkomstig uit Waalwijk. Ik luister vooral naar Nederlandstalige Hiphop en ook naar de Golden Era Classsics. Mijn eerste aanraking met Hiphop was met “Rappers Delight” van Sugerhill Gang. Dat vond ik erg tof en probeerde dat zo snel mogelijk en zo goed mogelijk mee te rappen. Later kreeg ik “Bigger & Deffer” van LL Cool J op vinyl van mijn zwager. Ik kende toen alleen “I Need Love” nog, maar de rest van dat album was natuurlijk nog veel doper.

Maar toen ik een paar jongens in een bollenschuur hoorde beatboxen en “Kort Maar Krachtig” van de Osdorp Posse mee hoorde rappen wilde ik hier nog veel meer van horen. Een vriend van mij draaide later “Commerciele Aids ” en de OP fan in mij was geboren. Hierdoor heb ik in de jaren ’90 vooral Nederlandstalige Hiphop geluisterd en ben later pas echt de Amerikaanse classics gaan waarderen. 

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

01. Pete Rock & INI – Center of Attention

Pete Rock vind ik één van de dopeste producers out there en kende eerst alleen de track “Grown Man Sport” van dit album. Dat wilde ik sowieso graag op vinyl hebben en ik ben blij dat ik hem gekocht heb want damn.. die shit is dope!

02. Apathy – Honkey Kong

Sinds de tijd van “Stop What Ya Doin” ben ik groot fan van deze man. Samen met Black Thought van de Roots valt Apathy in mijn top twee favoriete emcees. “Honkey Kong” is denk ik wel mijn meest geliefde plaat in de collectie.

03.  Celph Titled & Buckwild  – Nineteen Ninety Now

Echt een banger van een plaat! In eerste instantie gekocht, omdat de track “Swashbuckling” erop staat, maar de rest van het album is ook vuur. Ik digg Celph z’n stijl heel erg, vooral wanneer hij samenwerkt met Apathy. Daarom vind ik tracks en albums van hun formaties Army of the Pharaohs, Jedi Mind Tricks en The Demigodz ook erg dope! Tevens zijn de beats ook stuk voor stuk keihard.

04.  PaceWon & Mr. Green – The Only Color That Matters Is Green

Toen Engel ooit op mijn verjaardag een Youtube link van “Children Sing” op mijn tijdlijn deelde was ik meteen verliefd op die sound. Beats en rijms versterken elkaar bij elke track en het is een genot om naar te luisteren. Voor een ieder die dit album nog nooit heeft gehoord raad ik aan het meteen te gaan luisteren. Een echte aanrader!

05. The Roots – Illadelph Halflife

Sinds mijn tijd in Coffeeshop Roxanne in Schagen, waar zowel deze als “BR&L” van A Tribe Called Quest praktisch op repeat stonden, zijn dit voor mij de gezamenlijke nummers één ooit. Ik heb The Roots in die tijd ook live in Paradiso mogen zien. Wat een fantastische crew en wat een belachelijk goed album!

06. A Tribe Called Quest – Beats, Rhymes & Life

Ik heb een aantal albums van A Tribe Called Quest, maar deze steekt er voor mij met kop en schouders boven uit. Vanaf de dag dat ik deze plaat hoorde was ik verliefd en die liefde is gelukkig nooit meer over gegaan. Samen met “Illadelph” van The Roots gezamenlijke nummers één ooit.

07. Engel – Veertig

Mijn eerste live show van Engel was zijn “10” release in Manifesto, Hoorn, in 2012 en sindsdien ben ik groot fan van deze man. “Veertig” is onlangs verschenen, maar voor mij sinds het uitkwam mijn nummer één Engel album want het heeft alles wat een album zou moeten hebben. Goede, maar ook legendary gastbijdragen uit zowel binnen als buitenland, een prachtig liedje met held Paul de Munnik, een liedje wat mij kritisch naar mezelf laat kijken, belachelijke verses van Engel z’n Gilde homies en vooral de beats van Brenx maken dat de vibe iets meer Boombap is dan het album “Souvenirs” was. Wat hiervoor nog mijn favoriete Engel album was.

08. Het VerZet – Greatest Shits

Deze was iets moeilijker om te verkrijgen, maar ik ben blij dat ik hem in mijn collectie heb. Het VerZet is echt zo’n belachelijk dope Nederlandse crew en ondanks het verschil in rapstijl is het collectief groter dan de som der delen. Elke track op dit album is een banger!

09. Outkast – Southernplayalisticadillacmuzik

Wat een duo is dit! En wat een album! Zeker top tien album ooit en een front to back spin. Het lieftst nog op repeat! Echte heads zullen het vermoedelijk met me eens zijn. Iedereen die dit album nog nooit gehoord heeft.. Go Check that shit.. RIGHT NOW!

10. Jurassic 5 – Power in Numbers

Ik vond Jurassic 5 altijd al dope, maar sinds ik ze live heb gezien in Tivoli Vredenburg waar we family passes hebben gekregen en Jerome mij backstage voorstelde aan Chali 2Na gaat de liefde nog veel dieper. Bij deze een special shoutout naar Jerome XL. Dit was één van de tofste live shows die ik ooit heb gezien. “Power in Numbers” is mijn favoriete J5 album en hoort daarom ook in mijn top tien.

Bij deze wil ik ook nog even een paar shout outs doen. Big up Bjorn Pennings, Jerome XL, Engel, Mister Personal en heel Eastgarden Music, Blokbeatz, de #Wehoudenhethiphop en ook de hele Posse fam. POKOE thanks voor het vragen om hieraan mee te doen!

Volg Man O Green ook op Instagram via mano.green.756.

About the author