DE HIPHOPCOLLECTOR: AndrΓ© Kikker

In het item β€œDE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van AndrΓ© Kikker.

Wie is deze collector?

Uiteraard vereerd om in jullie toffe magazine te staan! Mijn naam is AndrΓ© Kikker aka Kikker Comics op Instagram en YouTube. Ik ben 44 jaar en ik woon in Groningen met mijn vriendin en twee dochters (en een hond en twee konijnen). Ik ben overdag jurist, maar ik heb het natuurlijk liever over mijn hobby’s. Ik verzamel namelijk van alles: strips, comics, dvd’s, VHS-banden, postzegels, action figures en niet te vergeten muziek op fysieke media. Dit zijn CD’s, vinyl en cassettebandjes, allerlei muziek, want mijn muzieksmaak is behoorlijk breed, maar verhoudingsgewijs veel hiphop! Ik ben ook dol op live muziek en ga dan ook graag hier in Groningen naar de acts, die Homebase naar de stad weet te brengen, zoals onlangs The Pharcyde, Havoc van Mobb Deep en de Delinquent Habits.

AndrΓ© Kikker in Finesse kledij

Hoe ben je in aanraking met hiphop gekomen?

Ik luister al vanaf jonge leeftijd veel muziek en dan allerlei soorten. Ik had vroeger cassettebandjes van MC Hammer, Heavy D, Vanilla Ice, De La Soul en Neneh Cherry. Ik heb ook wel een punk en grungefase gehad en ik kan tegenwoordig ook prima nog genieten van een goed technofestival of een lekker punkbandje. Ik keek natuurlijk in die tijd β€œYo! MTV Raps” en ik heb ook nog veel geskateboard, waar ik bij de skatevideo’s van 411VM ook weer nieuwe acts leerde kennen, zoals Lords of the Undergrond of Gang Starr. Ik ben opgegroeid in Emmen en ik kan me nog herinneren dat ik Osdorp Posse ooit live heb gezien in de plaatselijke jeugdsoos. Qua hiphop heb ik ook een enorm brede smaak, ik luister de ene dag veel 90’s hiphop, zoals Wu-Tang of Mobb Deep en op de andere dag geniet ik van de fysieke releases van AppleDizzle en Finesse Records, die me kennis laten maken met veel Nederlandse en Vlaamse artiesten, die ik vaak ook nog niet ken.  

Wat zijn jouw 10 dikste items die je in je collectie hebt liggen?

‘Dit is uiteraard een soort momentopname, morgen kan ik zo weer 10 andere items erbij pakken.’

01. De La Soul – De La Soul Is Dead

EΓ©n van mijn eerste cassettebandjes was De La Soul Is Dead. Ik was twaalf toen die uit kwam en was gelijk fan. Helaas heb ik hen nooit live mogen zien. Ik had kaartjes voor hun optreden in Groningen afgelopen jaar, maar zoals bekend is Trugoy helaas overleden. Het cassettebandje van toen heb ik helaas niet meer, maar ik vond hem vorig jaar nog weer ergens op het internet en heb hem toen gelijk besteld. Favoriete nummers: β€œA Roller Skating Jam named β€œSaturdays”” en natuurlijk β€œRing Ring Ring” die ik toen en nu ook weer op cassettesingle heb.

02. Ome Guus – Hand Solo

Ik heb de vinyl gekocht bij De Rapwinkel (ik was er net op tijd bij!) en de cassette uiteraard bij AppleDizzle. Ik kende zijn werk nog helemaal niet zo goed voor deze release (alleen van die mixtape van Finesse Records), maar wat een vette plaat is dit! Als ik ook kijk naar mijn Spotify-stats stond deze plaat heel 2022 stijf bovenaan. Ik hoop hem ooit nog eens live te zien performen. Maar vette beats, slimme lyrics en zijn totale sound is gewoon heel hard!

03. WadAap – Planeet van de Aap

Natuurlijk hoort er een Groningse act thuis in mijn top 10 en dat moeten natuurlijk de guys van WadAap zijn. Uiteraard de cassetterelease van AppleDizzle gehaald en heb hen de afgelopen tijd meerdere keren live gezien o.a. ook met mijn dochters, die ook groot fan zijn. Mijn oudste dochter stond ook verbaasd te kijken toen zij thuis kwam van school en WadAap en Benjamin (Eigenaar van AppleDizzle) bij mij aan de keukentafel zaten om de plaat β€œTroep” te bezorgen. Super sympathieke gasten ook met een positieve boodschap!

04. Ol’ Dirty Bastard – Return to the 36 Chambers: The Dirty Version

Ik had dit album ooit op CD (kan hem helaas niet meer terugvinden), maar heb hem inmiddels op vinyl met een super vette OBI van Ronny the Explorer. Deze plaat is ook zo’n vette productie, super originele beats van the RZA en natuurlijk de onvoorspelbare lyrics van Ol’ Dirt McGirt, may he rest in peace. Een van de beste solo Wu-albums vind ik zelf.

05. Finesse Mixtape – Mixed by Sneadr (Cassette)

De coronatijd heeft mijn verzameldrang wel behoorlijk aangewakkerd en in die tijd kwam ik in aanraking met Finesse Records en kocht toen deze mixtape. Op dat moment kende ik heel veel artiesten nog niet, maar dankzij Rick (Eigenaar van Finesse Records) ken ik nu Sneadr, MOVNT OLYMPVS, WadAap, James, Hairo, etcetera. Ik draai deze tape nog steeds heel veel. Sowieso shout out naar Finesse Records natuurlijk!

06. Mobb Deep – The Infamous

Alleen maar goeie herinneringen aan deze plaat en het is natuurlijk ook een plaat met louter classics. Ik had laatst het voorrecht om een live optreden te zien van Havoc, Big Noyd en DJ L.E.S. bij Homebase in Simplon. Het dak ging er uiteraard af. Heel dope om β€œSurvival of the Fittest”, β€œEye for an Eye” en β€œShook Ones (Part II)” live te beleven.

07. Rafting Goods – Rafting Goods Volume 1

Alleen maar helden natuurlijk op deze plaat! Ik luister deze plaat ook veel via Spotify als ik met de auto een stuk moet rijden voor mijn werk of zo. Tim Beumers is gewoon nog steeds een van de beste lyricists van Nederland, maar ik kan op deze plaat ook heel erg genieten van Hairo, James en de vele anderen. Ik kijk uit naar Volume 2!

08. MOVNT OLYMPVS ft. Dookie en $KEER&BOO$ – Ogen op Olympvs

β€œSayonara” is ook wel een van de tracks die erg hoog in mijn Spotify-playlist staat. Wat een vette sound hebben deze mannen. Ik heb de plaat gehaald in een Groningse platenwinkel (Plato) en vond de cassette onlangs nog bij Platypus Records in Amsterdam. Ik hoop deze lui nog ooit live te zien!

09. Cousin Feo – Belegen Kaas

Ik moet hier gelijk eerlijk bekennen dat de producer van deze plaat een goeie maat van me is: β€œNorthlake Productions”. Maar oprecht ook een super vet album, niet alleen qua sound, maar als amateurvoetballer kan ik het voetbalthema van Cousin Feo natuurlijk ook erg waarderen. Wie dit nog niet kent, ga het checken!

10. Kikker Comics – Septem The Soundtrack

Sorry voor deze schaamteloze zelfpromotie. Maar ik heb onlangs mijn eerste comic (genaamd β€œSeptem”) uitgebracht en het leek me als muziekliefhebber heel vet om daarbij een passende soundtrack bij uit te brengen, iets wat in de comic community volgens mij ook nog niet vaak gedaan is, en dat is deze soundtrack geworden. 100% geproduceerd door Northlake Productions en op 1 track worden de bars verzorgd door de formatie Woord Omhoog, ook dikke shout out naar hen en Northlake!

POKOE HIPHOP MAGAZINE, thanks voor deze spotlight! Blijf doorgaan met jullie toffe content!

Volg AndrΓ© Kikker ook op Instagram via Kikkercomics.

About the author