DE HIPHOPCOLLECTOR: Sammie de Vriendt & Newt Verbeke

In het item β€œDE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Sammie de Vriendt en Newt Verbeke.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Wij zijn Sammie de Vriendt (33 jaar en geboren in Gent, BelgiΓ«) en Newt, 32 lentes jong (geboren in Wilrijk, BelgiΓ«). Samen zijn wij zeer fanatieke hiphop liefhebbers. Eigenlijk klopt het in deze editie niet he? Het is het dus: ‘WIE ZIJN DEZE COLLECTORS!’.

Wie de laatste jaren een event als bijvoorbeeld een signeersessie, pop-up store of een concert heeft bijgewoond in BelgiΓ« of Nederland heeft ons zeker en vast al eens gespot. Wij zijn altijd op zoek naar de dopeste items en samen op stap voor de liefde voor Hiphop en voor elkaar. Jammer genoeg is het wel een nadeel en een financiΓ«le aanslag voor onze bankrekening!

HOE ZIJN JULLIE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Op zich ben ik al hiphop head zolang ik me kan herinneren. Al moet er ergens een begin geweest zijn. Mijn eerste hiphop albums kreeg ik mee van mijn tante. Ongeveer vijfentwintig jaar geleden. Telkens als we op bezoek gingen mocht ik tussen haar collectie snuisteren en enkele albums mee huiswaarts nemen. Dan denk ik direct aan X-Zibit “At The Speed Of Life” en Eminem “The Marshall Mathers LP”. Die kon ik dan thuis beluisteren op mijn discman.

Het eerste album dat ik echt zelf kocht van mijn spaarcenten was pas enkele jaren later in 2002 en dat was “The Eminem Show” van Eminem. De aanzet voor het fysieke verzamelen was hiermee gezet. In diezelfde periode begon ik  met wielrennen. Uren trainen op de fiets zonder muziek dat was natuurlijk niet mogelijk. Dus ging ik op zoek naar een alternatief voor mijn discman. Dit werd natuurlijk de iPod. Hier ging een volledig nieuwe wereld voor mij open. Nieuwe muziek ontdekken zonder hiervoor naar MTV en TMF te hoeven kijken of de deur uit te moeten naar de CD shop.

Op de iPod luisterde ik tal van albums en de albums die goed genoeg waren kocht ik dan ook fysiek om de collectie uit te breiden. In het begin bevatte de collectie enkel albums uit de Verenigde Statren, maar het duurde niet lang voor daar Nederlandse, Belgische en nadien ook Duitstalige en zelfs Italiaanse albums aan werden toegevoegd. En uiteraard ook des te mooier de uitgave des te liever ik die toevoeg aan de collectie. Het liefst nog in iedere uitgave, op CD, Cassette of Vinyl!

Vier jaar geleden leerde ik Newt kennen. Een vrouw uit de 1000 met zo goed als dezelfde passie voor muziek. Sindsdien verzamelen we met z’n tweetjes en vullen we elkaar perfect aan in alles wat we doen. Aldus Sammie.

Zwangere Guy, Lander Gyselinck & Newt

Mijn passie voor muziek zat er al wel als kind a; in. Ik begon als vijfjarig meisje met ballet dansen en groeide zo door om in mijn tiener jaren hip-hop dans te doen. Natuurlijk had ik toen in die tijd als grote idool Britney Spears en ben ik toen ook naar enkele concerten geweest van onder andere Michael Jackson, Britney Spears en deed ik al eens Werchter classics met mijn ouders. Mijn interesse in muziek bleef maar groeien en eigenlijk wilde ik erg graag zangeres worden. Zelf sta ik ook op een CD. Hier weet Sammie ook vanaf en wil hier o zo graag een exemplaar van hebben. Maar ik heb dan ook de droom om zangeres te worden opgegeven.

Nu ga ik altijd met Sammie mee naar de concerten die hij graag bezoekt, maar bezoekt hij ook samen met mij de concerten die ik graag zou willen zien. Deze zijn echter alleen wel wat grootschaliger dan de concerten van hem. Wat zeker ieder jaar een must is voor mij sinds 2009 is het grootste Dance festival van BelgiΓ« genaamd “Tomorrowland”. Wat naar mijn mening zeker een must is om een naar toe geweest te zijn in je leven. Iedereen die daar aanwezig is komt om de beste DJ’s en van het grote spektakel te genieten. Dit is gewoon één van de beste festivals voor Dance liefhebbers. Al is er af en toe ook wat hiphop aanwezig. Zo zag ik in 2020 onder andere Dope D.O.D. uit Groningen op de line-up staan. Dit jaar gaat Sammie voor de eerste keer een heel weekend mee en ik kan niet wachten om dit met hem te delen!

Door Sammie heb ik al heel wat gezien en ontzetten veel artiesten ontmoet. Altijd tof om de persoon die achter de artiest schuilt te ontmoeten. En probeer ik ook eigenlijk wel vooraan te staan tijdens een concert om zoveel mogelijk van de show te ervaren, maar ook vast te leggen. Een manier om achteraf terug te blikken op de events aan de hand van foto’s en filmpjes.

Het avontuur stopt nooit met betrekking tot het verzamelen van fysieke releases. Je denkt altijd: ‘nu heb ik alles’, maar uiteindelijk vindt je toch altijd nog een album om aan die collectie toe te voegen. Het stopt serieus nooit. Aldus Newt.

WAT ZIJN JULLIE 10 DIKSTE ITEMS DIE ER IN JULLIE COLLECTIE LIGGEN?

Voor ons is het eigenlijk onmogelijk om de tien dikste items te kiezen. Wij denken dat dit ook voor iedere andere collector een lastige opgave is. Daarom hebben we ervoor gekozen om tien random albums uit te kiezen die wij enorm dope vinden.

01. Rafting Goods

Sowieso één van de dopeste albums van 2022. Tevens ook de aftrap van het label. Op dit album staan zoveel veteranen uit de Nederlandse hiphopgeschiedenis. Een album vol kwaliteit. Een echte aanrader! Op 29 juli kun je dit collectief aan het werk zien op het nieuwe festival “Het Moment” in Tilburg. Dit willen wij uiteraard niet missen. Follow the wave!

02. Ome Guus – Hand Solo

Het solo project van de Haagse underground artiest Ome Guus en tevens Kernkoppen en MOVNT OLYMPVS member. Een erg dope album, maar onze favoriete track van dit album is toch wel “Venom”. Zowel de vinyl als de cassette variant ligt bij ons in de collectie. Beiden in zeer gelimiteerde oplage uitgebracht.

03. MOVNT OLYMPVS, Dookie & $KEER&BOO$ – Ogen Op Olympus

Een goddelijk collabo-album tussen Haagse, Zoetermeerse en Amsterdamse goden en de underground kings uit het zuiden van Nederland. Voeg daar dan nog het crazy artwork van Job Kind aan toe en dit maakt het plaatje compleet. Een hele ille plaat! Ook deze hebben wij zowel op vinyl als op cassette.

04. SKAV & Klaas Vaak – HELBERG

Dit betreft een speciale Usb uitgave van StropStrikkers emcee Skav en producer Klaas Vaak. Dit was één van de fysieke albums die al erg lang op mijn (van Sammie) verlanglijstje stond en kon toevoegen dankzij Narmas Rajaan. Narmas, nogmaals thanks hiervoor.

05. Hairo, $KEER&BOO$ & Presto – Mack, King, Monster

Een MONSTERLIJK album die niet in onze lijst mag ontbreken. De perfecte samenwerking van deze drie Kings in de scène. En het crazy artwork van Rob Worst natuurlijk ook niet. Ook al is deze al eens de revue gepasseerd bij andere collectors in dit item. Maar dat zegt dan ook wel iets over het album.

Om de testdruk van het vinyl te bemachtigen begon als een teleurstelling bij de online veiling. Echter draaide het alsnog uit als één van de dopeste verassingen die ik ooit kreeg. Dit pack werd verkocht aan de hoogste bieder via een veiling. Net toen ik mijn bod wou plaatsen op deze veiling viel mijn smartphone uit, aldus Sammie. Maar wat ik niet wist was dat Newt stiekem de veiling aan het volgen was. Niets wetende ging ik er van uit dat dit een verloren zaak was. Tot ik een tijdje later oog in oog stond met deze kings. Hier ben ik iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt nog altijd enorm dankbaar voor. Ook voor deze ervaring. Ergens hoop ik stiekem wel op een vervolg van deze monsterlijke plaat.

06. Het VerZet – Greatest (S)hits

Dit is nog zo een grail die pas onlangs van het lijstje van Sammie kon worden geschrapt. En dit dankzij Monoloog van Hofbuskers. Het VerZet is een collectief uit Heerlen. Beats and rhymes in het Nederlands en Engels. Dit is gewoon het Verzet. Fucking hard. Los dat dit album fire is maakt de hoes het nog net iets specialer. De hoes maakte ooit deel uit van een veel groter graffiti werk.

07. Fat Windjacks – Hommage

Een volwaardige opvolger van het eerste Fat Windjacks album genaamd “CULT”. Met Soulution als producer en Nosa, Tenshun en James als MC’s kan dit ook niet anders. We hebben heel wat goede herinneringen aan dit album. Deze werd oorspronkelijk alleen verkocht via een pop-up day in Waxwell Records Amsterdam. Natuurlijk moesten we daarheen en wat een dag hebben we daar beleefd. Ook erg veel andere collectors en artiesten daar mogen aantreffen. In onze collectie liggen zowel de paars gekleurde, de goud gekleurde, maar ook de in mindere aantallen uitgebrachte zwartkleur vinyl.

08. STIKSTOF

Wie Stikstof zegt denk direct aan BXL wat staat voor Brussel. Het debuutalbum van de keizers van de Brusselse hiphop. Het collectief telde toen nog vijf leden. Namelijk Zwangere Guy, JAZZ BRAK, Astrofisiks, Deejay Vega en Rosco. Ik denk dat wij deze plaat ondertussen al ontelbare keren afgespeeld hebben. Wat een plaat. Ook een must have om te hebben.

09. Rian Snoecks – Vlinders In De Hel

Het debuutalbum van een negentienjarig talent uit Hasselt en tevens Goeie Jongens member. Een album met heel actuele en herkenbare onderwerpen. Naast de muziek is het prachtig dat dit album een familie gebeuren is waarbij vader en vriendin meewerkten aan de hoes en broer aan de muziek. Wie dit album nog niet beluisterd heeft zou het gelijk moeten gaan checken.

10. JAZZ BRAK – BRAK

De eerste soloplaat van STIKSTOF member JAZZBRAK. Eerder verschenen ook al de “Swissbak” EP’s maar voor ons als diehard fans was dit album de kers op de taart. Een zeer sterke plaat met gastbijdragen van papa Zwangere Guy , Astrofisiks en Low G. Stab en Phasm hebben de beats geproduceerd op dit album. De coverart is door de king zelf gedaan. Pure poΓ«zie. De intro alleen al, kippenvel. Leuk weetje is dat als je dit album in de gele variant op vinyl zou willen hebben je een bestelling moest plaatsen en dan langs een fysieke winkel moest gaan om er aan te komen. Alleen hebben wij ook de zwarte variant en de CD gekocht. Deze moesten we compleet hebben!

Waarschijnlijk is het al eens vermeld, maar sowieso nog een extra shoutout naar DaniΓ«l alias Murstratus van POKOE Hiphop Magazine. Een echte baas met een hart van GOUD en ook voor de CULT. Thnx broski !!!

Volg Sammie de Vriendt ook op Instagram via sammiedevriendt.

Volg Newt ook op Instagram via newts_little_music_collection.

About the author