DE HIPHOPCOLLECTOR: DJ Kid Chaos

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van DJ Kid Chaos.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Jeffrey Doornink alias DJ Kid Chaos is geboren op 3 september 1977. Voorheen was hij vooral bekend van hiphopfeesten zoals District Undaground en Rap Op Je Oren in de Zaanstreek, maar ook o.a. van het draaien op de Drum ’n Bass avond Jungle Strike. Ook was hij de vaste DJ van de hiphopformatie Noorderlicht. Voor het album van de Zaanse Brutal Monkeys heeft hij de scratches mogen verzorgen.

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Hij luistert al vanaf dat hij een jaar of 10 a 11 jaar oud was naar hiphop en kreeg toen de tijd platen van zijn moeder wanneer zij weer eens een dagje naar Amsterdam waren geweest om te shoppen. Ook haalde hij zijn platen bij Rhythm Import die toen ter tijd op de Singel 10 in Amsterdam was gevestigd. Dit was nog voor de Fatbeats era. Later haalde hij zijn platen bij Blackbeat Amsterdam of bij FAME. Ik weet nog goed van vroeger dat ik altijd Yo MTV Raps opnam op de AWE video 2000 recorder van zijn pa. Zo kon hij de volgende dag alle toffe tracks wat hij had opgenomen via een kabeltje in het cassette deck van zijn vader op nemen op een cassettetape om ze via de cassetterecorder af te kunnen spelen. Op deze manier kwam hij in aanraking met hiphop.

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

Het leek mij dope om een splitsing te maken tussen oldschool en newschool albums. Daarom heb ik een top vijf oldschool en een top vijf newschool verdeling gemaakt. Ik trap af met de oldschool albums in willekeurige volgorde.

Group Home – Livin’ Proof

Dit is voor mij een echte classic album. Alle tracks zijn vanaf het begin tot het eind gewoon dope! Ik weet nog goed dat ik in 1996 naar Paradiso ging. Naar een optreden van GZA van Wu-Tang. Toen ik binnen kwam hoorde ik de track “Livin’ Proof” van Group Home door de speakers pompen. Ik was meteen verkocht aan die sound en moest het fysiek op vinyl hebben. Wat een plaat. En dat kan ook niet anders, want DJ Premier heeft weer flink zijn best gedaan op dit dope album.

Genius / GZA – Liquid Swords

Als aanvulling op de vorige plaat van Group Home mag het album “Liquid Swords” van Genius / GZA uiteraard ook niet ontbreken. Dit album is voor mij ook een dikke 10. Alle tracks keihard en dope. En een onvergetelijke avond in Paradiso in 1996 tijdens het album release optreden.

Raekwon – Only Built 4 Cuban Linx..

Het solo debuutalbum van Wu-Tang lid Raekwon uit 1995. Een plaat die ook zeker niet in mijn ruime collectie mocht ontbreken. Ook deze is een dikke 10 en ik heb deze plaat tevens ook helemaal grijs gedraaid in de trein. Daar zat ik dan met mijn walkman op. Ja daar draaide ik de plaat natuurlijk niet op. Ik moet wel even uitleggen aan de new kids die dit lezen dat het dan op een cassette stond natuurlijk. Ik heb hele goede herinneringen aan deze plaat!

DJ Red Alert – We Can Do This

Deze plaat komt uit 1988. Ja Ja nu gaan we echt even way back. Dit is één van de dopeste compilatie album uit die tijd. Althans dat vind ik dan. Voor de echte heads en kenners is dit zeer zeker een classic. Toen ik nog een kleine jongen was luisterde mijn buurjongen naar deze muziek en als kleine man werd ik er meteen verliefd op. Zo begon mijn reis door de hiphopcultuur en het verzamelen is toen begonnen. Nu ben ik bijna 45 jaar oud en nog steeds een collector en hiphophead. Mijn moeder zei altijd: ‘Als je later ouder bent vind je het toch allemaal niet meer leuk en luister je er niet meer naar.’ Maar integendeel. Eigenlijk ben ik alleen maar meer gaan kopen en gaan luisteren.

Antoinette – Who’s The Boss

Dit is het debuutalbum van Antoinette oftewel de ‘Gangstress’ zoals ze ook wel werd genoemd. Naar mijn mening is het een ondergewaardeerd album. Het is eigenlijk gewoon een straight classic plaat. In deze jaren had Antoinette beef met MC Lyte. Op deze plaat staat daarom ook een disstrack. Vergeet niet dat deze female emcee heel erg dope kon spitten. Met haar rauwe stem is dit voor mij ook weer een dikke 10. Ga deze plaat checken op bijvoorbeeld Youtube. Of scoor hem op Discogs, want deze zou je echt in je collectie moeten hebben.

Nu zijn we aanbeland aan de newschool top 5, oftewel de naar mijn mening vijf dopeste platen om te hebben in de collectie die in dit tijdperk zijn uitgebracht. Laten we snel aftrappen met de eerste van de vijf.

Mooch – Heroin Farms

“Heroin Farms” is uitgebracht in 2020 en geproduceerd door Farmabeats op het Deense label Copenhagen Crates. Toen ik deze artiest hoorde was ik ook weer meteen verkocht. Zijn combinatie van dope lyrics over de dikke beats van Farmabeats zijn gewoon te dik. Hele ille combo. Dit is voor mij één van de betere artiesten uit deze tijd. Eigenlijk samen met Rigz. Rigz komt later nog aan bod. Op het moment koop ik vrijwel alles van Mooch en Rigz. Rauwe dope producties, daar hou ik van!

Rigz – Roach Gutta Slums

Dit album komt uit 2020 en is ook uitgebracht via Copenhagen Crates. Zoals ik eerder al heb aangegeven is dit ook weer een hele dope artiest die deel uitmaakt van de formatie Da Cloth. Wederom een dikke combo tussen dope beats en rhymes. De gastbijdragen zijn ook heel dik. Zo hoor je bijvoorbeeld Mooch en Rob Gates voorbij komen op de plaat. Nu al een klassieker voor mij die je eigenlijk ook gewoon zelf even moet beluisteren op Spotify.

$KEER&BOO$, Hairo & Presto – MACK x KING x MONSTER

“MACK x KING x MONSTER” is toch echt wel mijn favoriete album dat van Nederlandse bodem is en dat dit jaar is uitgekomen. Het artwork van de hoes zegt alleen al genoeg. Een creatie van Rob Worstco. Het album is van het begin tot het eind grimey en steengoed. Hairo, $KEER&BOO$ zijn wel mijn favoriete emcees van New Era. Wat we ook niet mogen vergeten is hoe goed de duistere en dikke beats van Preso in elkaar steken. Ik ben daar best trots op, want Boy alias Presto is net als ik ook een echte Zaankanter. Wederom een dikke 10 voor dit album. Ik kijk nu al uit naar een tweede release van deze mannen in deze combinatie.

Mooch x Oh Jay – Keeper Of The Flame

Ik kon het niet laten om wederom voor Mooch te kiezen. Deze keer spit hij over beats van Oh Jay heen en betreft “Keeper Of The Flame” een limited uitgave dat via De Rapwinkel is uitgebracht. Mooch blijft mij telkens weer verrassen met zijn albums. Op het album staan enorm zieke producties van Oh Jay. Geen woorden meer aan vuil te maken verder, ‘It’s da Cloth!! BOOOOM!’.

Big Ghost LTD – Carpe Noctem

Het laatste album van mijn top 5 uit deze tijd is een Big Ghost LTD productie dat ook via De Rapwinkel is uitgebracht in beperkte oplage. Hier staan hard hitting artiesten op zoals Rahiem Supreme, Asun Eastwood, Rome Streets, Recognize Ali, Lukey Cage, Crimeapple, Estee Nack, Mooch en Rigz. Daaaaaamn dit album is van het begin tot het eind constant vuur, wat een geweldig album!

HIPHOP RAISED ME’

Als afsluiter wil ik nog even het volgende kwijt. Zoals het titel van het boek “HIPHOP RAISED ME” van DJ Semtex al aangeeft heeft hiphop mij groot gebracht. En dat zal het nog velen jaren doen. Liefde naar mijn twee prachtige kids en uiteraard ook een grote shoutout naar mijn mijn moeder die mij altijd veel liefde heeft gegeven en dat nog steeds doet. Zij liet mij samen met haar mijn eerste hiphopplaten aanschaffen toen ik 9 jaar oud was.

DJ Notaro mag ook niet ontbreken in de shoutouts. Door hem heb ik allerlei dope albums kunnen bemachtigen in de loop der jaren heen.

Een speciale thanks naar Murstratus van POKOE MAGAZINE om mij te vragen om aan dit item mee te doen. Ook wij gaan way back terug in de tijd. Hiphop zit blijkbaar in onze aderen. Wat hebben wij nog samen gezeten om dikke pokoes te luisteren uit elkaars collectie en waren we op onderzoek uit naar nieuwe hiphop. Mooie tijden! Het was een klus om dit tussen werk en de kids onderhouden door te schrijven, maar het resultaat mag er zijn naar mijn mening en ik hoop dat iedereen er van heeft genoten om het te lezen. One Love naar alle heads in the game. Peace out, DJ Kid Chaos. 075 Zaantje!

Volg DJ Kid Chaos op Insta: @dj.kidchaos.075

About the author