DE HIPHOPCOLLECTOR: Miquel Akira

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Miquel Akira.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Miquel Akira, 52 jaar geleden geboren in de Kinkerbuurt Amsterdam en nu alweer 47 jaar woonachtig in “the south” van Nederland. “Superhero” comics lezer, plaatjesdraaier en liefhebber van het land van de rijzende zon. Als het om hiphop gaat koop ik vinyl, CD’s en tapes, medium maakt niet veel uit en niets in de collectie wordt MINT gehouden…alles wordt gedraaid, “rare”, “pricey” of “OOP” doet me niet zoveel, draaien die hap. Ben ook geen “completist”…als ik iets goed vind, wil ik het hebben, een slecht album van een goede artiest hoef ik niet. 

“Diggen” doe ik het liefst. Ouderwets door de kratjes heen in een zompige kelder van een platenwinkel of de benauwde zolder van iemand die er van af moet. Van Rotterdam tot New York, Antwerpen of Hiroshima, Portugal of Bangkok. Overal waar ik kom ter wereld wordt ook ge”digged”. Online kopen is leuk, maar geeft weinig voldoening. Ik ben opgevoed met de platenkast van mijn ouders en de DUAL platenspeler die bovenop de platenkast stond. Veel soul, funk en disco en de Led Zeppelin en Santana platen van mijn vader. Ik was 5 of 6 toen ik zelf plaatjes kon draaien en heb de hele kast van voor tot achter honderden keren gedraaid. Kreeg al snel mijn eigen draaitafel met versterker en een paar oude speakers zodat ik zelf kon draaien.

Miquel Akira diggin’ in Hiroshima, Japan

Nu ben ik gevraagd om mijn 10 “dikste” items te noemen. Voor mij ook bijna onmogelijk want er is zoveel wat ik “dik” vind. Ga ik voor oldschool, classics, modern, electrorap? Ik had echt geen idee, dus besloten  voor underground hiphop te gaan van albums die ik nog niet eerder voorbij heb zien komen in het item (denk ik?). Niet per se de beste albums “out there”, maar voor mij de verrassinkjes, de pareltjes, iets wat ik nu nog na al die jaren back to back kan opzetten.

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

In 1979/80 hoorde ik voor het eerst op de radio “Rappers Delight” van Sugar Hill Gang en dacht ‘dat is anders dan wat ik normaal hoor?’ Ik wilde meer horen van die “rap muziek”. Grandmaster Flash kwam ook al snel met hits, maar voor de rest hoorde je op radio 3 niet zoveel in die tijd. Ik wist dat je platenwinkels had, en ging op zoek naar meer rap. Sinds 1982 ging ik met mijn spaarcentjes al de winkels af in mijn stad om te kijken wat ze hadden liggen en kocht zo af en toe een plaatje. Dat bleef ook altijd mijn “medium of choice”, CD’s waren erg duur kan ik me herinneren, ƒ 39,95 was geen uitzondering. 1984 was voor mij de “breakdance” tijd. Op straat oefenen op een zeiltje en wakkerde de liefde voor hiphop nog meer aan. Van disco-rap naar electro rap…boom bap naar gangsta, van Nederhop in de 90’s en 00’s naar underground van de 90’s en 00’s, vond het allemaal wel tof. Koop ook nog wel “modern” hiphop maar oldschool blijft voor mij “true hiphop”. “Trap”, “mumble rap” is aan mij niet besteed.

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

01. Example – Impulses (Beat Farm ’97)

Underground hip hop duo uit Houston, Texas. Wat moeilijker te vinden debuut EP van Example. Toen ik dit voor het eerst hoorde kon ik niet geloven dat het uit Texas kwam, ik kende daar toch een hele andere sound van. Dit was zo relaxed, smooth. Track to check “Slow Motion”.

02. Various – Dutch Masters (Radiola ’95)

Underground van eigen bodem. Zes tracks op een mini-album. Kwam als CD uit en op plaat. Next Chapter, Grizzlies, Deams en op de Posse cut en “Props Don’t Pay” hoor je Extince voorbijkomen. Track to check “The Chords Of My Blast”.

03. Binary Star – Masters Of The Universe (Subterraneous ’00)

One Be Lo & Senim Silla, Pontiac Michigan, raw true hiphop. Binary Star’s debut was “Waterworld” uit ’99, een $500 budget album wat in “00 opnieuw ge(re)mixed was en uiteindelijk de aandacht kreeg. One Be Lo & Senim Silla, een aanradertje deze. Track to check “New Hip Hop”.

04. Sprawlic Stream – Rites Of Passage (Elasticslapfacto ’99)

Veel jaren 90 hiphop uit Canada kwam vrijwel alleen op de markt in Canada, op een paar uitzonderingen na, was het underground spul al helemaal nergens te vinden. Dankzij de worldwideweb werd de wereld wat kleiner en kwamen “we” er achter dat er veel dope releases waren die Europa nooit bereikt hadden. Dit was er zo een voor mij persoonlijk. CD only release. Track to check “Stranger Things”.

05. Lewis Parker – Masquerades & Silhouettes (The Ancients Series One) (Melankolic ’98)

Altijd al een liefhebber geweest van de early 90’s “Britcore”, Hijack, Blade, Gunshot et cetera et cetera. Dit was toch heel anders dan ik gewend was uit de UK maar zo dope! Track to check “Shadows Of Autumn”.

06. Edotkom – Obsidian: The Altered State LP (Deepthinka ’02)

CD only release die ik graag op vinyl had gezien. Een van de albums waar ik geen enkele track hoef te skippen. Goed label met dope underground producties. Cleveland Ohio duo Edotkom. Track to check “Invincible”.

07. L*Roneous Da ‘Versifer – Imaginarium (LR1 / Raw Elements ’98)

Het debuut album van Oakland Cali rapper L*Roneous Da ‘Versifer. ‘Slept on’ ook door mij. Pas laat achter gekomen door zijn 12” “L’chemy” en dat is ook meteen de Track to check “L Chemy”.

08. Pseudo Intellectuals – Resourceful Illery (Lo Do ’08/’13)

Een CD uit 2008 die 5 jaar later een pressing op vinyl kreeg. Dope jazzy hiphop en eens wat anders uit Buffalo, New York. Track to check “Resourceful Illery”.

09. People Under The Stairs – Question In The Form Of An Answer (OM ’00)

Het tweede album van deze LA based crew genaamd People Under The Stairs. This One & Double K voor mij op hun best. Het debuut album was al dope, maar dit vond ik nog net even beter. Hun derde album “O.S.T” is ook zeker een aanrader. Track to check ‘Youth Explosion”.

10. The S.W.E.E.P.S. – Foreign Genetics (Melophobic ’03)

Minneapolis Minnesota crew en een stijl waar je van houd of absoluut niet naar kunt luisteren denk ik. Totaal anders en verrassend, helemaal mijn “ding”. Veel samples van movies als Transformers, Matrix etc etc. Tracks to check “The Sweeps Anthem” en “Fatality”.

Volg Miquel Akira ook op Instagram via akirasvinyl.

About the author