DE HIPHOPCOLLECTOR: Murstratus

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Murstratus.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

DaniΓ«l Medina Blom is de oprichter van Pokoe Magazine en is een fanatieke hiphopverzamelaar. Denk dan aan het verzamelen van hiphop CD’s, vinyl, cassettes en boeken. In het verleden is DaniΓ«l ook redacteur geweest van een aantal andere hiphopplatformen en de backup emcee van de Zaanse Den Dubieus onder de artiestennaam Murstratus.

Het leek DaniΓ«l een dope idee om het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” te starten en het item ook direct af te trappen. Met als doel om vervolgens ook andere collectors aan het woord te laten en te laten vertellen over hun prachtige collecties. In het item vraagt DaniΓ«l naar de 10 dopeste items uit de collecties van de collectors.

Inmiddels is DaniΓ«l ook in aanraking gekomen met meerdere collectors op Instagram. Door het hebben van onderling contact en het volgen van andere collectors is DaniΓ«l nog fanatieker geworden om meer pareltjes te scoren die op het moment in zijn collectie ontbreken. De collectors steken elkaar positief aan doordat er iedere keer exemplaren voorbij komen en nog ontbraken in de eigen collectie. Al kost het zo nu en dan een duit aan centen en is het niet altijd mogelijk om echt werkelijk alles te kunnen aanschaffen wat uit komt. ‘Het is een soort van pick your battles en koop wat je kopen kunt’ aldus DaniΓ«l.

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Vanuit het ouderlijk huis en het huis van mijn grootouders ben ik in aanraking gekomen met muziek. Mijn moeder luisterde diverse genres. Van smartlappen tot popmuziek. Mijn opa was draaiorgelman en ik was vaak met hem op pad. Daar stond ik dan met mijn centenbak als vijfjarig jochie en deed een nieuw boek op het orgel wanneer de muziek voorbij was. Ook bij mijn grootouders werden weleens smartlappen gedraaid. Mijn oom die daar ook nog woonde heeft vooral Andre Hazes door de speakers gepompt.

De smartlap of ook wel het levenslied is eigenlijk de volkse hiphop van de straat. Je kunt het vrijwel met elkaar vergelijken. Men vergeet dat weleens. De problemen en ervaringen worden omgezet in teksten en muziek. Op een gegeven moment raakte ik in aanraking met hiphop doordat mijn vrienden zelf gebrande CD’s maakte met daarop hiphop van o.a. Tupac, Xzibit, Eminem, Wu-Tang Clan, Busta Rhymes, Ludacris, P Diddy, Talib Kweli, The Lox, Black Eyed Peas, Obie Trice, D12, Kurupt, Chingy, Dr. Dre, Non Phixion, Canibus, Mobb Deep, The Notorious B.I.G. en Nate Dogg.

Jaren later bracht mijn neef een stapeltje CD’s met Nederlandstalige hiphopartiesten zoals Raymzter, Nuclear Family, Vaardigheid en BRAAF mee. Vanaf dat moment ben ik mij meer gaan verdiepen in de Nederlandstalige scene en begon albums van bijvoorbeeld Extince, U-Niq, SpaceKees & Terilekst, Engel, DuvelDuvel, Kiddo Cee, maar ook “Vloeistof” van Opgezwolle te kopen. Mijn blik was vooral op underground hiphopartiesten gericht.

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

Eerlijk? Ik denk dat ik wel meer dan tien erg toffe items heb liggen. Het is bijna niet te doen om tussen al mijn exemplaren en limited editions de tien dopeste releases uit te pikken. Eigenlijk ben ik trots op alles wat ik heb staan. Maar ik heb mijn best gedaan om wel tien hele dope exemplaren uit te lichten. Indien je benieuwd bent naar wat ik in mijn collectie heb staan kun je ook een kijkje nemen op mijn Instagram pagina (@Hiphopcollectie_van_Murstratus). Ik ben nog lang niet bij met het posten van alles wat ik heb, maar post daar met regelmaat wel iets.

10. DuvelDuvel – Aap-O-Theek

Om eerlijk te zijn heeft het een hele poos geduurd voordat ik Duvel, Supadupaah en Rein de Vos kon waarderen. En dan heb ik het niet over een Amsterdam – Rotterdam clash, maar meer vanwege de flow en het type beats. Hun hit “Wie Is Ut” is eigenlijk best wel een vreemde eend in de bijt, maar wel erg lekker! De rest van het album “Aap-O-Theek” bestaat uit pure rauwe hiphop. Jaren later vind ik het toch echt wel een hele ill album. In die tijd waren zij eigenlijk ook voor zover ik weet de eerste met een hele gekke CD hoes, althans in de Nederlandse hiphopscene dan. Dit is oprecht een klassieker en ik maak geen ranking van 1 naar 10 al staat hij nu op 10, maar dit had ook zomaar 1 kunnen zijn.

09. Terilekst – Goudkoorts

Back in the days reed ik mee in de auto van Scythe Man. Scythe is naar mijn mening een Zaanse legende. Hiphop zit bij hem in zijn hart en nieren en hij spit ook altijd keiharde bars alsof het zijn laatste dag is. In de auto zei hij dan. “Hey Daan check deze track, deze is van Terilekst”. De track stond getaped op een cassette en na het drukken van de playknop begonnen onze hoofden direct te bouncen. “Goudkoorts”, wat een pareltje. Een productie van Y’skid en bars van Turrie. Eigenlijk heb ik pas in 2021 een vinyl exemplaar weten te bemachtigen.

08. Winne – Winne Zonder Strijd (Limited Bamboo Editie)

De opvolger van zijn debuut EP “Onoverwinnelijk” uit 2007 is het album “Winne Zonder Strijd” uit 2009. Ik was in de twijfelmodus, want “Onoverwinnelijk” vind ik zelf eigenlijk veel doper dan “Winne Zonder Strijd” al staan hier uiteraard wel gewoon hele harde tracks op. Het bamboo hoesje heeft me deze laten posten. Want de hoes is gewoon echt keihard!

07. Jiggy DjΓ© – Noah’s Ark

De keizer van de punchlines, de big boss van de ark. Voordat het album verscheen vond ik hem al koning op de releases van D.A.C. zijn voormalige formatie uit Amersfoort. Hier zaten o.a. ook Diggy Dex, Wudstik en Grootmeester Jan in. Toen ik de track “Blauw Bloed” hoorde was ik verkocht. Ik dacht als zijn solo debuutalbum verschijnt moet ik het hebben. Nou daar is hij dan. De allereerste release op het label “Noah’s Ark” met de naam van het label zelf.

06. Duvel x Nikes – DNA (Limited Baksteen Editie)

Rotterdammer Duvel over beats van papa Nikes van het Nijmeegse Zo Moeilijk. Eigenlijk verdienen Nosa en Rosco ook een plekje in de top 10. Daarom heb ik eerder gezegd eigenlijk niet te kunnen kiezen. Toch heb ik voor deze plaat gekozen van Duuv en Nikes. Typisch kenmerkende Nikes beats met de relaxte flow van Duvel. En weer flikt die man het om zijn album in een hele gekke hoes te steken. Als een baksteen op je bakkes!

05. Den Dubieus – Helse Harlekijn

Ok, ok. Ik hoor je al denken: ‘natuurlijk noemt hij dit album, omdat het zijn neef en homie is’. Maar niets is minder waar. Ik vind het gewoon een heel erg dope album. Geen standaard beats, maar dope experimentele beats, geproduceerd door Obskuur. Den Dubieus spit rauwe bars, punchlines en heeft tijdens de productie hiervan al zijn gevoel er in kunnen uiten en stoppen. Maar los van dat is het gewoon pure hiphop en ik vind nog steeds dat Den best onderschat is in de scene. Ik raad je aan om deze eens op Spotify aan te slingeren. En als grap sta ik ook nog eens op een skit als Spaanse Manager. Halfbakken Spaans Nederlandse humor voor je. Extra puntje om trots op te zijn is dat ik dit onder mijn management heb mogen helpen aanlopen.

04. Opgezwolle – Eigen Wereld (Limited Opgezwolle Editie)

Het derde studio album van de formatie Opgezwolle bestaande uit Sticks, Rico en producer Delic. Een album die eigenlijk ontzettend vaak op repeat heeft gestaan. Mijn favo tracks zijn “Hoedeplank”, “Gekkenhuis” met Jawat!, “Eigen Wereld”, “Gebleven”, “Volle Kracht” met Winne en “Gekke Gerrit”. “Vroeger/Nu” met James is ook erg dik, maar zo ook “Tunnelvisie” en “Park”. Eigenlijk een erg geslaagd album. Ik had de normale variant gekocht, want in mijn tienerjaren had ik niet veel te spenderen. Jaren later vond ik in een pop up shop in Amsterdam per ongeluk een paar exemplaren van de limited opgezwollen/opgeblazen versie. Deze kon ik natuurlijk niet laten liggen, want ik had uiteraard spijt dat ik hem eerder niet had gekocht!

03. Extince – Binnenlandse Funk

Dit is dan ook weer een legendarisch album waarvan ik jarenlang geen exemplaar in bezit van had. Ik twijfelde hier ook weer, want eigenlijk verdient het album “Professioneel Chillen” van D.A.C. of “Spelenderwijs” van V.S.O.P. ook zeker een plek in de top 10, maar pionier Extince, ja die ene.. de prins, verdient ook zeer zeker een nominatie in de lijst. Zijn debuutalbum “Binnenlandse Funk” was de allereerste release onder de Top Notch vlag. Ik had hem altijd stiekem digitaal in mp3 vorm, maar ook hier had ik jaren later spijt dat ik het album niet in fysieke vorm in bezit had. Op een gegeven moment heb ik hem via Discogs kunnen verkrijgen. Ook deze is goud! Tracks als “Spraakwater”, “4 Voeters”, “Kaal of Kammen” en de possetrack “Zoete Inval” met Murth The Man-O-Script, Yukkie B, Skate the Great, Goldy, Brainpower, Scuz en Krewsial blijft master en hiphop van de bovenste plank.

02. $KEER&BOO$, Hairo & Presto – MACK X KING X MONSTER (Limited vinyl)

Jarenlang heb ik uitgekeken naar een release van Hairo. In het verleden werd hij gezien als grote belofte op het label Noah’s Ark van Jiggy. Hij bracht de track “Hairotatie” uit en stond op tracks van Turk en SpaceKees. Echter bleef zijn release jarenlang uit. Maar de beste kerel heeft zijn “Motivatie” EP uit op vinyl en vervolgens ook “MACK X KING X MONSTER” met de homies $KEER&BOO$ en Presto. Ik heb wederom moeten kiezen, want eigenlijk vind ik beiden net zo hard. Toch heb ik deze plaat gekozen. De producties van Presto zijn belachelijk lekker en de combo tussen beiden emcees is ook gewoon masterlijk. De afwisselende delivery en flow. Pure hiphop. Dit is was ik jarenlang heb willen horen. En Hairo levert het met zijn homies.

01. Opgezwolle – Vloeistof

Evenals bij Aap-O-Theek van DuvelDuvel moest ik bij de release van “Vloestof” ook eerst wel even wennen en inkomen. Het was anders dan we gewend waren. Ik heb het album zonder grap wel vier keer moeten luisteren voordat ik het een erg lekker album vond. Men zal mij wel voor gek verklaren of zich er wellicht juist in kunnen vinden. Op een gegeven moment wilde ik niet meer anders horen en heb deze ook ontzettend vaak op repeat gezet. Classics als “Verre Oosten”, “Tjappies & Mammies”, “Dit Is”, “Tijd Leert” en “Rustug” pomp ik nog met regelmaat. Ook trots ben ik er op dat ik ook de eerste uitgave van het album heb weten te bemachtigen met de brandbare lege schijf genaamd “Brandstof” er in. Toen ter tijd brachten de mannen online een paar tracks uit die dan per week online verschenen. Vervolgens kon je de tracks downloaden en zelf op de schijf branden.

Eigenlijk hebben we de top 10 helemaal gehad, maar toch wil ik nog graag bij een album stil staan. Dit is een album waar ik mooie gedachten bij heb. Helaas heeft Feis zijn leven moeten geven om voor iemand op te komen. Een MC met een eigen geluid en stem en ook nog eens een erg geliefde gozer in de scene. Ik heb ooit een exemplaar van zijn eerste release “Gebouwd Voor Dit” mogen ophalen bij hem en Winne in Amsterdam. Met daarop een krabbel van Feis himself en zijn broeder Winne. Rest in peace Feis. Ook hebben we toen ter tijd even een praatje gemaakt. Een mooie gedachte bij een trieste gebeurtenis. Feis.. we zullen je nooit vergeten broeder.

About the author