DE HIPHOPCOLLECTOR: NΓ£rmas RejaΓ€n

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van NΓ£rmas RejaΓ€n.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Ik ben NΓ£rmas, 31 jaar en ben samen met mijn vriendin woonachtig in Helmond. In het dagelijks leven ben ik sociaal werker. Daarnaast probeer ik regelmatig te sporten en houdt ik me in mijn vrije tijd bezig met hiphop, craft beer (lambiek), lezen, sci-fi en fantasy, boardgames en uiteraard het verzamelen van hiphop. De laatste tijd koop ik vooral nog vinyl. Ik probeer mijn collectie oldschool, golden era en underground classics compleet te krijgen (ben er nog lang niet) en koop daarnaast regelmatig nieuwe releases.  

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Rond mijn tiende ontdekte ik hiphop via TMF, The Box en downloadprogramma’s zoals Kazaa en Limewire. Destijds vond ik alles vet als er maar in gerapt werd, van obscure straatrap zoals NAG en DHC tot Brainpower en Osdorp Posse. Rond 2006 ontdekte ik Opgezwolle en verwanten en ben ik diep in de Nederlandse hiphop gedoken. Vanaf die tijd ben ik fanatiek hiphopshows gaan bezoeken en CD’s gaan verzamelen.  

Een paar jaar later ben ik me gaan verdiepen in oldschool hiphop en sindsdien ben ik ook een groot liefhebber van jaren ’80 en jaren ’90 hiphop. Inmiddels ben ik een allround hiphop liefhebber. Ik check veel nieuwe releases, van underground tot trap, al merk ik wel dat veel nieuwe hiphop me tegenwoordig iets minder ligt. Maar goed, hiphop is natuurlijk ook muziek voor de jeugd!

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

01. Sticks & Delic – Fakkelteit (CD)

Fantastisch album uit 2007 met Sticks in zijn prime en Delic die zijn producties wederom naar nieuwe hoogtes brengt. Dit aangevuld met gastbijdragen van de andere topdogs uit de Zwolse scene, zorgt voor een classic hiphopplaat. Voor mij persoonlijk mijn favoriete album ooit, deels ook door de mooie herinneringen die ik heb aan die tijd/shows. Hopelijk komt deze nog ooit op vinyl uit!

02. CunninLynguists – A Piece Of Strange (2LP, RE uit 2014)

Ik ben weer helemaal into Cunninlynguists vanwege hun aankomende concert in NL, vandaar dat deze er tussen moest. “A Piece Of Stange” album met ijzersterke producties van Kno. Southern underground van de bovenste plank!

03. Ultramagnetic MC’s – Critical Beatdown (LP OG + RE)

1988 is het jaar waarin hiphop echt volwassen werd en de meest innovatieve, creatieve en kwalitatief hoogstaande albums uitkwamen. Zo kwamen o.a. “Straight Outta Compton”, “Follow The Leader” en “It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back” dat jaar uit. Tussen al die classics springt “Critical Beatdown” er voor mij het meest bovenuit. Funky, innovatief en super originele beats met gekke raps van Kool Keith en Ced Gee. Ik had de OG versie al, maar heb recentelijk ook de expanded version gekocht voor de bonustracks.

04. Extince – Binnenlandse Funk (vinyl + CD)

Met een aangename zachte G en de meest soepele flow van Nederland, zette de Exter met “Binnenlandse Funk” uit 1998 een nieuwe standaard voor Nederlandse hiphop. Deze plaat heeft uiteraard een grote impact heeft gehad op Nederlandse hiphop en menig rapper geinspireerd heeft om in het Nederlands te gaan rappen. 

05. N.W.A. – Straight Outta Compton (LP OG)

Een van de meest iconische albums ooit. Betere gangsterrap dan dit krijg je niet! Dre, Ice Cube, Eazy E en MC Ren zijn in topvorm en brengen met rauwe en tot de verbeelding sprekende raps, een album uit 1988 met de straten van Compton bij je in de huiskamer.

06. 0118-Vier – Flessepost (CD)

Zeeuwse underground klassieker uit 2004 die uitblinkt in wordplay en spitsvondigheid. Huckleberry Vinn, Neger R. De Vries, KD en JR zijn stuk voor stuk geweldige rappers, waarvan ik het altijd raar heb gevonden dat zij niet groter zijn geworden in de tijd dat bars nog gewaardeerd werden. Mijn persoonlijke favoriet is de track “Ga Boekeren”. Ik ontdekte dit album net te laat, waardoor ik jarenlang tevergeefs via allerlei wegen heb gezocht naar de CD. Uiteindelijk heb ik deze kunnen ruilen met een van de leden van 0118-Vier en kon ik deze grail van mijn lijstje afstrepen.

07. Snoop Dogg – Doggstyle (CD)

Deze zit erbij omdat het naast een geniaal album een van mijn eerste hiphop CD’s was. Als young boy met een zeer beperkte kennis van Engels snapte ik er geen zak van, maar ik wist wel dat dit echt mijn muziek was. Destijds vond ik alles met een Death Row logo erop gaaf (nu nog steeds) en staarde ik urenlang naar de inhoud van de CD boekjes. In dit boekje zit trouwens een stripverhaal over ‘A day in the life of… Snoop Doggy Dogg featuring Ratta-Tat-Tat!

08. Jedi Mind Tricks – Serveants In Heaven Kings In Hell (2LP RE uit 2019)

Voor mij het magnun opus van Jedi Mind Tricks, de groep die ten tijde van dit album bestond uit rapper Vinnie Paz en producer Stoupe The Enemy Of Mandkind. Tekstueel rapt Vinnie vooral over nare verwensingen naar zijn vijanden, afgewisseld met complottheorieΓ«n en emotionele tracks over zijn pijn en problemen. Dit alles over geniale, bombastische beats met klassieke invloeden. Het hoogtepunt van het album is overigens de verse van R.A. the Rugged Man die op “Uncommon Valor” het verhaal van zijn vader verteld die als soldaat in Vietnam actief was. 

09. The Egyptian Lover – 1983-1988 (4LP uit 2016)

Een van mijn favoriete artiesten van de afgelopen twee jaar is The Egyptian Lover. Deze legendarische pionier stond met zijn dansbare electro aan de wieg van de West Coast hiphop. Op deze, in samenwerking met Stones Throw, uitgebrachte verzamelbox staan zijn beste tracks uit de eerste vijf jaar van zijn carriΓ¨re. The Egyptian Lover is overigens nooit gestopt met muziek maken. Hij maakt nog steeds electro/hiphop met dezelfde sound, met dezelfde apparatuur die hij in de jaren ’80 gebruikte. 

10. Q-Tip – The Renaissance (2LP)

Het tweede solo album van Q-Tip. Een mooie mix van hiphop en neo soul en wat mij betreft een meesterwerk. Dit album is voor mij vooral bijzonder omdat het uit de persoonlijke collectie komt van (hiphopjournalist) Rob van den Aker, een goede vriend van me die in 2015 overleden is.

Ten slotte wil ik via deze weg graag een oproep doen: Ik ben al jaren op zoek naar de eerste Opgeduveld Limited edition uit 2002. Voor de duidelijkheid dit is een versie met bullet hole, maar zonder handtekeningen en met een zilveren CD (i.p.v. goud). Mocht iemand deze hebben en deze willen verkopen/ruilen/weggeven/etc. Hit me up!

Volg NΓ£rmas RejaΓ€n ook op Instagram via NLhiphopcollectie.

About the author