DE KENNISMAKING: Simpel

De derde editie van het item β€œDE KENNISMAKING” is een feit. In dit item worden vragen gesteld aan met name opkomende hiphopartiesten om zo een beter beeld te krijgen waar zij vandaan komen, wat zij hebben gebracht aan releases, waarmee zij nog gaan komen en wat bijvoorbeeld hun drive is om releases te brengen. In deze editie komt Simpel uit Almelo voorbij.

Je hebt met regelmaat al een aantal singles uitgebracht. Ben je voorheen ook actief bezig geweest in de hiphopscene? Zou men je al ergens van kunnen kennen?

Met regelmaat zijn er inderdaad singles uitgekomen onder de naam Simpel. We gaan voor kwaliteit en kwantiteit en daarom komt er elke maand in ieder geval één pokoe uit.

Er zijn ook zeker andere projecten uitgekomen van mij, maar ik denk niet dat ik perse bekend zou zijn van die projecten, omdat mijn naam er niet benoemd is. Ik heb namelijk als ghostwriter geschreven voor redelijk wat artiesten, maar dat was ook vooral in een andere scene dan die van de Nederlandse hiphop.

Eerder was het plan om onder de naam β€˜Sample’ in de Amerikaanse game toe te treden met Engelstalige pokoes. Zodoende was ik als ghostwriter ook vooral actief in Amerika, Canada en AustraliΓ« voor artiesten in veel verschillende scenes en genres.

Foto door Aperturnia

Wat zijn jouw voorbeelden en invloeden uit de scene?

Qua voorbeelden en invloeden kan ik wel bepaalde namen noemen, maar ik denk dat elke rapper met een goede track andere pokoes inspireert of beΓ―nvloed. En elke muzikant inspireert weer een andere muzikant. Rapper of niet. Het gaat als je het mij vraagt vooral over inspireren van elkaar.

Je komt uit Almelo. Zijn er naast Simpel nog artiesten die we volgens jou moeten checken uit Almelo en omstreken?

Er zijn best wat pop/hiphop artiesten uit Almelo gekomen waar ik het bestaan vanaf weet en waarvan de S.O. ook zwaar verdiend is. Zo kennen we natuurlijk allereerst Berry Oost van zijn meerdere 101 sessies. Oorspronkelijk komt de man uit Roffa maar hij is wel gevestigd in het oosten.

Ook de Mccoadboys en daarvan solo tredende ZVDK (Zoontje Van De Kapper) komen uit Almelo. Zij maken wat meer pop achtige tracks en hebben met de pokoe “Boyband” een goeie M streams gepakt op Spotti. De producer van deze track β€˜Kenz’ is ook een keiharde producer. Kenz en ik gaan ook way back, dus dat is dope. Er komen sowieso nog Simpel pokoes uit met Kenz op de beat.

Als ik echt nog een man moet aanwijzen waar ik zelf ook naar luister praat ik over Shadi. We zaten nota bene op dezelfde basisschool. Hij zet hedendaags een R&B vibe neer waar ik echt van kan genieten. Voordat hij solo muziek uitbracht heeft hij een soortgelijk begin in de muziekscene, namelijk schrijven voor andere artiesten. Echter deed hij dit wel in Nederland. Sowieso ook dikke S.O. naar hem dus.

Uiteraard verdient Savado de allerdikste S.O. Als er pokoes uitgebracht worden, met bijvoorbeeld ook andere producers, zal de productie ook altijd nog langs deze man gaan. Hij doet nu de beats, de mix en de master. Zijn fiancΓ© is tattoo artist en zij doet veel van de cover arts. Zo is alles dichtbij. Dikke S.O. naar haar ook!

Simpel met Marly, foto door Martijn Photography

Zou je ons meer willen vertellen over hoe een opname in de vorm van een track, EP of album bij jou tot stand komt?

Die recordings ontstaan ondertussen wel op elke mogelijke manier denk ik. Meestal schrijf ik op één of meerdere beats een hele track, of zet ik meerdere verses onder elkaar om daarvan een volledige track te maken. Soms is het zo dat ik in de studio kom en er een beat klaar staat die ik niet ken. Dan pak ik die vibe en heb ik een bestaande tekst of als de beat echt inspireert, schrijf en freestyle ik iets aan elkaar on the spot.

Ik tik zelf ook wel eens de beat. De tracks “Vandaag” en “Mijn Ding” zijn producties van mijzelf. Ik heb dan een beat getikt en direct wat geschreven.

Een EP of een album is denk ik iets wat over een wat langere periode gedaan wordt. Voor mij is het belangrijk dat zo’n project een soort verhaal vertelt. Ik moet in ieder geval in een levensperiode zitten die in elke track op de plaat terug te vinden is.

Zijn de eerder uitgebrachte singles volgens jou goed ontvangen door de scene?

De start die we hebben gemaakt heb ik van te voren niet zo durven inschatten als dat het gegaan is. Natuurlijk kan het altijd beter, maar we hebben wat neergezet waar mensen blijkbaar wat aan hebben en wat mee kunnen. Sinds de eerste single “Zomeravond” in augustus van 2022 zijn er elke maand in ieder geval honderd luisteraars op Spotti geweest. Uiteraard manifesteren we iets groots, maar dat is vooralsnog niet vanzelfsprekend, die luisteraars.

Begin januari van 2023 brachten we de pokoe “Vandaag” uit met Marly van Gaal. Deze tune kwam direct in de New Music Friday lijst van Spotti en zorgde voor 3k luisteraars. We gingen “Zomeravond” in de eerste week al voorbij in streams. Al met al denk ik dat als we zo doorgaan met droppen, we steeds verder kunnen gaan totdat we ergens opgepakt worden.

Zijn er nog bepaalde namen waar je mee zou willen samenwerken?

In principe probeer ik altijd open te staan voor samenwerking met andere artiesten, toch ben ik niet perse aan het skeemen op pokoes maken met die grote jongens. Het lijkt me harder om er zelf voor te zorgen dat we een hitje slaan in Nederland en vervolgens op Lowlands of iets in die trant staan, in plaats van dat we deze herkenning pakken omdat we een pokoe slaan met een Sticks of een Kevin ofzo.

Je hebt al op redelijk veel diverse stijlen producties mogen spitten. Kunnen we dit in het vervolg ook verwachten of komt daar toch een wat meer eenduidige lijn in?

Ik ben de laatste tijd juist met Savado bij andere producers op bezoek in de stu om te kijken naar andere producties. Ik hou niet van een bepaalde sound te lang vast te houden. Volgens mij is de Simpel sound heel eigen, maar er moet wel diversiteit in het werk zitten ben ik van mening. Zo maken we ook muziek voor een zo groot mogelijk publiek. Uiteindelijk moet er gewoon voor iedereen een pokoe van Simpel bestaan die ze wel dope vinden.

Foto door Evert Brongers

Wat mogen de heads de aankomende tijd van jou verwachten? Ben je momenteel bezig met een nieuw project?

De hiphop liefhebbers in Nederland kunnen van Simpel in ieder geval elke maand iets verwachten. Dat vooropgesteld kan ik iets verklappen over een EP die al heel snel gaat droppen en ook zijn we eindelijk bezig met een videoclip voor een dikke single. 

Ik hoop dit jaar nog iets over een album te mogen verklappen, maar deze wil ik niet in het niets laten vervallen. We bouwen nog even aan de Simpel follower base, pas dan kunnen we die echte dingen gaan doen. Zodat er ook naar geluisterd kan worden. Dus blijf scherp en drop die follow op alle platformen als je meer wil van Simpel.

Check hieronder de uitgebrachte releases van Simpel tot nu toe.

Simpel – Zomeravond (Track)

Simpel – Noodzaak (Track)

Simpel – Te Vroeg (Track)

Simpel – Soms Geit (Track)

Simpel – Mijn Ding (Track)

Simpel ft. Marly van Gaal – Vandaag (Track)

Simpel – Rennen (Track)

Simpel – Beter Dan Ooit (Track)

About the author