De aftrap in de Amsterdamse Melkweg van de “Dossier Boombap” reeks met Def P, De Kamer, McGyver & IMPROVERSUM was intens

Afgelopen zaterdag, 13 mei, vond de allereerste Dossier Boombap van 2023 plaats in het hart van Amsterdam in het poppodium de Melkweg. Een avond waar de harten van menig boombap hiphopliefhebber sneller van ging kloppen. En kloppen deden ze!

“Dossier Boombap” organisator Mike de Wit, een hardcore boombap liefhebber die je uiteraard kunt kennen van zijn hiphopevents van weleer onder de noemer Definitie van Dopeheid, heeft een erg dope avond weten voor te schotelen. Zo stonden De Kamer (Risskant en AdRem), McGyver, Def P en het freestyle collectief IMPROVERSUM op het podium. Het publiek werd getracteerd op kwalitatief hoogstaande shows met beukende beats en scherpe bars en punchlines.

In het voorportaal van de Melkweg was er ook een stand aanwezig waar er zeer dope merch werd verkocht. Zo kon de Def P liefhebber zijn portemonnee lichten, want er lag een hoop werk in de vorm van CD’s, boeken, stripboeken en vinyl op de toonbank. Ook werd er merch van McGyver verkocht in de vorm van vinyl en CD’s. Producer, DJ en moderator Vincetrumentals heeft onder andere shirts met de tag van Definitie van Dopeheid verkocht en was ook Finesse Records baas Rick Schoenmaker aanwezig om hele dope shirts, caps en vooral cassettes te verkopen van onder andere het freestyle collectief IMPROVERSUM, maar ook van andere artiesten waarvoor hij een fysieke release op cassette of CD heeft mogen uitbrengen.

De Kamer mocht de avond rond 21.00 uur openen en aftrappen. Het duo dat eind vorig jaar hun derde gezamenlijke album “DRIE” heeft uitgebracht bracht met name tracks van het album live ten gehore en hier en daar kersverse tracks die nog niet zijn uitgebracht. De door Hashfinger geproduceerde beats klonken vol door de speakers van de Melkweg en namen de bezoekers direct mee in de bijbehorende boombapvibe. Waar Risskant buiten het podium om voor menigeen wellicht niet echt als een hyped emcee oogt maakt hij het op het podium wel degelijk waar. Zijn compagnon AdRem eveneens. Beiden leverden harde verses, veelal om en om net als op de uitgebrachte tracks, maar de bezoeker kon duidelijk zien dat zij dit door de jaren heen vaker samen hebben gedaan. Een zeer geoliede machine! Het publiek kreeg tevens ook nog even een surprise voorgeschoteld tijdens deze avond. Niemand minder dan Skenkie deed ook nog even een verse mee. Een geslaagde opening van de avond.

Niemand minder dan McGyver uit Gilze was de volgende artiest die het podium mocht betreden. De beste kerel staat vooral bekend om zijn delivery, energie, vermogen om uit het niets een freestylesessie te droppen, zijn indrukwekkende lijst aan releases en om zijn samenwerkingen met een aantal zeer grote namen uit de Verenigde Staten. Vanwege zijn Nederlandse en Canadese roots spit McGyver zowel in het Nederlands als in het Engels, maar weet beiden vlekkeloos en vloeiend in elkaar te laten overlopen. Uiteraard bracht hij tracks van zijn album “Camillionizm” live ten gehore, waaronder ook de track “89” dat is geproduceerd door niemand minder dan Pete Rock. De energie spatte er duidelijk vanaf. Naast zijn tracks leverde hij ook een korte tussentijdse freestylesessie waarin hij geblinddoekt over attributen moest rappen. Van een joint, tot een aansteker en een koptelefoon en weer terug. Een smaakmakend ritueel wat het publiek erg hyped maakte in aanloop naar het optreden van IMPROVERSUM.

In de zaal bevonden zich ook een hoop Osdorp Posse fans die de frontman van de formatie nog graag één keer live in actie wilden zien. Voordat het zover was stond eerst het freestyle collectief IMPROVERSUM nog op het podium van de Melkweg. De formatie heeft in 2020 het album “Ongeschreven Regels” uitgebracht op Spotify. Onlangs is het album dat vol staat met freestyle tracks, die zoals de titel al doet vermoeden allemaal ongeschreven zijn geweest en voornamelijk over beats van Dopaganda zijn gerapt, fysiek via Finesse Records verschenen en verkrijgbaar voor € 17,99 per stuk op gelimiteerde cassette (waarvan er maar 50 stuks verkrijgbaar zijn). In 2020 bestond het collectief uit MC DRT, Surya, Def P, Ricks, McGyver en MoDeezy. Surya en Def P waren inmiddels uit het collectief gestapt, maar laatstgenoemde was uiteraard aanwezig voor een solo optreden en leverde ook nog een aantal bars uit het hoofd. MoDeezy was helaas niet aanwezig tijdens deze avond, maar naast Ricks, McGyver, MC DRT en Def P waren tijdens deze avond als erg aangename aanvulling ook Christopher Blok, Insayno en Roxmana aanwezig om een toevoeging te leveren. En hoe.. het collectief heeft flink huisgehouden en de Melkweg op zijn kop gezet. De emcees waren hyped en dit sloeg goed over op het publiek. Een ultieme warmloper voor het allerlaatste optreden van de avond.

Last but not least stond niemand minder dan Def P voor een showcase op het podium. Dit deed hij echter niet alleen. Zijn homie Das de Rijmmaniak stond hem bij als back up emcee en leverde ook zelf een paar verses. Op social media heeft Def P aangekondigd dat dit hoogstwaarschijnlijk zijn allerlaatste show in Amsterdam zou zijn. Dit helaas in verband met aanhoudende stemproblemen. Maar dat mocht de pret niet drukken, want Pascal Griffioen oftewel Def P heeft een puik optreden kunnen leveren. Zo passeerde tracks als “Arreton”, “Annunaki”, “Connectie”, “Beperken” (een track van de formatie Onderhonden waar Def P ook deel van uit heeft gemaakt), “Lukraak”, “In Je Bek” (ook van Onderhonden), “Schijt Raakt Ventilator” (track van Osdorp Posse) en “Origneel Amsterdams” (ook van Osdorp Posse) de revue.

Na afloop was er ruimte om een praatje met de artiesten te maken bij de merchtafel waar tevens ook een hoop andere mensen uit de scene elkaar troffen. Deze avond mag absoluut als een zeer geslaagde avond en als succes worden bestempeld in aanloop naar de volgende edities in onder andere Almere en Groningen.

Klik op de flyer om tickets voor “Dossier Boombap” in Almere aan te schaffen!

Credits:

Recensie geschreven door DaniΓ«l Medina Blom voor POKOE HIPHOP MAGAZINE.

De foto’s zijn geschoten door Thijmen GabriΓ«lse.

De foto bij de merchtafel is geschoten door Vincetrumentals.

About the author