DE HIPHOPCOLLECTOR: Deniece aka Dee

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Deniece aka Dee.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Wadaap Pokoe Magazine? Ik ben Deniece. Ik ben van origine een Tilburgse waar ik in 1986 geboren ben en inmiddels ben ik woonachtig in het Verre Oosten. Je zou me kunnen kennen van de verschillende hiphop boards waar ik vroeger op heb gehangen en o.a. heb samengewerkt als jonge zangeres met verschillende beginnende rappers en producers. De afgelopen jaren uit ik mijn passie voor hiphop met name op mijn instagram page door o.a. het delen van mijn verzameling aan old school hiphop vinyl en soul.

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Al sinds ik me kan herinneren werd ik aangetrokken tot muziek, en de mogelijkheid om je te kunnen uiten in een taal die universeel begrijpelijk kan zijn. Al snel kwam ik in aanraking met Lauryn Hill, hoe tof was zij, een vrouw die kon zingen en haar story kon delen door middel van rap. Mijn eerste hiphop plaat was er dan ook één van haar met the Fugees. Steeds meer gedurende de jaren ben ik verdieping in hiphop gaan zoeken en teruggegaan naar de roots, ik ben a student of the game, like Pepijn. Zoals DJ Semtex in “Hiphop Raised Me” het voor mij ook heel goed beschrijft; ‘Hip hop is edutainment – a culture that entertains and educates. It changes the way we think, the way we live. It is the voice of the voiceless regardless of religion, race, gender or nationality. Every day there are new voices with new sounds and new stories. I’m inspired by the way that hip hop culture continually evolves and reinvents itself. Hip hop has been good to me. I am eternally thankful that I got to witness and participate. I am incredibly blessed that hip hop raised me.’

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

In eerste instantie bij de 10 favoriete items uit mijn collectie dacht ik aan, bijna voor menig hiphophead, het standaard lijstje met de 10 dikste hiphop albums ooit. In die lijstjes kan ik me vaak ook wel vinden. Toch wil ik graag een onderscheid maken, want naast albums met een hooggewaardeerde ranking in mijn collectie, heb ik ook items die voor anderen misschien waardeloos zijn maar die voor mij mijn hiphop collectie wel compleet maken.

In willekeurige volgorde mijn 10 dikste items:

01. Grandmaster Caz – Midlife

Een album uit 2017. Gesigneerd door Grandmaster Caz aka Casanova Fly zelf. Gedurende mijn tienerjaren had ik een dollar op mijn prikbord hangen, met als doel mezelf te pushen om ooit naar New York te gaan. De bakermat van hiphop. In 2017 kwam deze droom voor mij uit. Ik bezocht alle hiphopmurals die ik wilde zien, en deed een history of rap tour geleid door Grand Master Caz. Caz is een pionier in hiphop. We bezochten onder andere 1520 Sedgwick Avenue, de birthplace of hiphop in The Bronx. Daar waar DJ Kool Herc in ’73 een Back to School jam organiseerde met zijn zus Cindy, het feest dat nu ook wel bekend staat als het eerste hiphop feest ooit. Aan het einde van de tour kreeg ik van Caz zijn nieuwe album gesigneerd voor Dee met zelfs een hartje. Midden in zijn β€˜Mid Life Crisis’ haha. Het album is geen enorme hoogvlieger, maar het moment dat ik hem kreeg en deze hele tour was priceless voor mij.

02. Fugees – The Score

Daar waar het voor mij allemaal mee begon met Ms. Lauryn Hill. Hoe vaak ik haar rifjes heb nagezongen, en natuurlijk de perfecte combi in de formatie bij Fugees met Wyclef Jean en Pras. “Zealots”, “Ready Or Not” en de andere klassiekers op het album “The Score”, dit is een parel in mijn collectie.

03. Wu-Tang Clan – Wu- Tang shaped vinyl

Van Fugees naar Wu-Tang is nogal een overgang. Tijdens mijn zoektocht naar verdieping in hiphop werd ik verliefd op juist de rauwere kant van hiphop en wat je hierin kwijt kunt. β€˜Yeah, baby I like it raw.’ De rrauwe delivery, storytelling, flow van Meth, Ghost, The Chef, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, ODB, GZA, Cappadonna en RZA, er is voor mij niets meer hiphop dan dat. Bij het horen van deze helden uit Staten Island zat ik er middenin en wilde ik ook niet meer loslaten. Ik heb verschillende platen, cd’s, foto’s, posters, het boek van RZA The Tao of Wu maar het tofst vind ik mijn gele Wu-Tang shaped vinyl. Puur genot om te zien en te horen als deze spint.

04. HVV Certified Classics of the 90’s poster

Certified Classics of the 90’s. Deze poster is mijn ultieme wanted list in mijn womancave (ik noem mijn vinyl spot in huis mijn womancave). Al deze platen op de poster zou ik uiteindelijk wel op vinyl willen. Ik heb zo’n beetje 1/3 van deze poster in bezit, maar nu ik moeder ben van twee meiden, ben ik vooral groot sponsor van Olvarit en Pampers. Dus ik heb mijn greediness qua vinyl verzameling even moeten staken, maar uiteindelijk.. bloed kruipt waar het niet gaan kan.

05. Mos Def – Black On Both Sides

Voor mij één van mijn persoonlijke favoriete albums, omdat het een mooie mix is van soul en hiphop met name op de meest bekende track Ms. Fat Booty. Naast dat vind ik Mos Def een intelligente emcee die ook wat te melden heeft en niet bang is om verschillende stijlen te combineren. Ondanks dat hij de afgelopen jaren live veelal teleur lijkt te stellen, houd ik me vast aan de momenten dat hij zo in zijn prime was als tijdens zijn Black Star periode en natuurlijk op dit album uit 1999.

06. CD collectie van Mr. Myac

Tijdens mijn tijd op de hiphop boards leerde ik Jacco kennen alias Mr. Myac. Toen hij wist dat ik volop verder ging met verzamelen en hij eigenlijk niets meer met zijn toffe CD verzameling deed, kreeg ik op een dag een postpakket bezorgd in een Senseo doos. Ik dacht ‘What The Fuck’ Dee, wat heb je nu weer besteld? Ik opende de doos en daar zaten al deze classic items op cd in. Ontzettend lief. Daarnaast stuurde hij mij ook een eigen gemaakte graffiti piece. ‘Al met al Yac is de best!’

07. Opgezwolle – Eigen Wereld

Ik kwam in aanraking met Nederhop op de hiphop boards. Het begon op rapmaker en zo was ik overal en nergens, van de platformen NLHiphop tot The Boombap. Ik weet nog goed toen Opgezwolle hun eerste tapes hadden uitgebracht, dat dit echt een verrijking was voor de Nederlandse hiphopscene. Delic, Rico en Sticky Steez’ hun “Eigen Wereld” spande de kroon. Één van de beste Nederhop platen ooit naar mijn mening, deze moest ik hebben op vinyl.

08. Nas – Illmatic

Tijdens mijn trip in New York kwam ik met voorbedachte rade terecht in Queensbridge, daar waar veel mijn idolen vandaan komen en groot zijn gebracht. Waaronder Nasty Nas, ik kwam een grote mural van hem tegen, tevens één van de mooiste murals in NY naar mijn mening. Tevens zocht ik naar de straat binnen Queensbridge Houses, waar de voorkant van het album van “Illmatic” uit 1994 op is gebaseerd. “Illmatic” is een uniek album. Dit album zorgde ervoor dat Eastcoast rap vanuit een andere hoek werd belicht in de jaren ’90. Het leven in the projects, Nas is op deze plaat de perfecte storyteller en neemt je mee in wat er gaande was. Met producties van Large Professor, Pete Rock en DJ Premier kan het ook niet anders dan dat deze plaat standaard in een top 10 lijst staat van een heleboel hiphopfanaten.

β€˜Time is illmatic, keep static like wool fabric.’

09. Notorious B.I.G. – Ready to Die

‘The greatest rapper died on march 9.’ And last but definitely not least, Notorious B.I.G. “Ready to Die” uit 1994. The King of NY! Ik ga me niet wagen verder aan discussies met hiphop heads over wie The GOAT is, Biggie of Pac, of misschien wel geen van beiden. Hoe dan ook hoort dit album in mijn collectie tot de top 10. New York is volop vertegenwoordigd in mijn lijst merk ik. Het wordt tijd dat ik een trip ga maken naar de Westcoast, waar ik net zo goed veel liefde voel voor de G-Funk era. Biggie was op het album Ready to Die, ook al op jonge leeftijd een zeer begaafde MC. Straight in your face met topics die ertoe deden, skills en flow wise, klopte het. Met tracks als Juicy, Big Poppa, Gimme The Loot, Who Shot Ya, shit nu ik het erover heb, laten we hem even opzetten.

10. Diverse hiphopboeken

Ik ben echt aan het struggelen met lijstjes als deze, omdat ik altijd later denk: ‘had ik deze nog maar genoemd’. Wat voor mij in ieder geval nog een belangrijke toevoeging is aan mijn collectie zijn mijn boeken over hip hop. Zoals Hip Hop Raised Me, Contact High, Smoelwerk, Van Brooklyn naar Breukelen, Dust & Grooves (niet per se een hiphop boek dit overigens), Hip Hop Files van Martha Cooper, Hip Hop journal, Hip Hop Family Tree, The Day in Rap and Hip Hop History, The Tao of Wu, The Rose That Grew from Concrete. Wat verder ook belangrijk voor mij is zijn de oude soul platen die ik spaar, altijd tof om tijdens beurzen weer te diggen naar dit soort gouden vondsten en om oude samples hierin te kunnen herkennen.

Props naar DaniΓ«l voor het vragen of ik een stuk wilde schrijven voor het DE HIPHOPCOLLECTOR item op zijn POKOE HIPHOP MAGAZINE website. Erg tof om dit eens op papier te zetten en er even bewust bij stil te staan in hoeverre hiphop door mijn leven heen gevlochten zit. Ik maakte er een sport van om waar dan ook te diggen naar nieuwe platen. β€œNever not digging” was het motto. Ik hoop dat jullie dit met plezier hebben kunnen lezen, shout out naar iedereen & one!

Volg Dee op Insta: doemijdee

About the author