DE HIPHOPCOLLECTOR: Geef路Acht

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Geef路Acht.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Ik ben Jeroen, 40 jaar en woon in Enschede. Geboren in Zwolle dus je snapt welke artiesten invloed op mij hebben gehad. Ik werk als docent maatschappijleer op een middelbare school. De hele dag pubers om je heen houdt je jong ook al loopt onze muzieksmaak nog wel eens uiteen. Maar hiphop en de maatschappij hebben zoveel raakvlakken dat ik het natuurlijk wel in mijn lessen moet verwerken. Kennis als vijfde element van hiphop. Sinds een jaar of twee schrijf ik ook korte gedichtjes als Geef路Acht op Instagram, een mooie uitlaatklep voor wat er allemaal in mijn hoofd omgaat.

Een jaar of 15 geleden is mijn hele muziekcollectie gestolen. Na een jaar uithuilen heb ik toen de keuze gemaakt om alleen nog maar Nederlandstalige hiphop te gaan verzamelen. Maar dan wel alle fysieke uitgaven. Komt een release in 7 verschillende kleuren vinyl, dan moet ik ze ook alle 7 hebben. Heerlijke verzamelwoede haha.

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Als het gaat om rapmuziek zijn er eigenlijk een aantal doorslaggevende momenten in mijn leven geweest. Mijn top 10 items hebben hier ook veel raakvlakken mee. Toen ik 13 was nam ik een krantenwijk over en van die jongen kreeg ik een cassette van Osdorp Posse. Na mijn eerste krantenrondje met mijn walkman op wist ik: Dit is het! Niet veel later kwam ik via de Top40 in aanraking met Extince en toen was het plaatje compleet in mijn hoofd. Jaren later kreeg ik van een vriend een gebrande CD van “Spuugdingen Op De Mic” van Opgezwolle. Ik kon niet geloven dat dit uit mijn eigen stad kwam en was meteen verkocht. Dit was voor mij na jarenlang DJAX muziek ineens next level. Weer jaren later werkte ik bij Britain en waren James (van o.a. Fakkelbrigade, Fat Windjacks en Rafting Goods) en ik collega鈥檚. Hij nam me mee in de muzikale diepgang van hiphop in Nederland en gaf mij wekelijks tips over wat er gebeurde in de Nederlandse scene. Ik ben zelf helaas niet muzikaal, maar gelukkig zijn er ook liefhebbers nodig die houden van het luisteren naar hiphop.

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

Lijstjes maken is denk ik niemand zijn hobby, en het is ook echt 鈥渒ill your idols鈥. Ik wilde eerst diverse items beschrijven zoals mijn hiphop gerelateerde tatoeages, een schilderij van Delic of de Royal X KangaROOS Frisse schoenen van Maskerade van Fresku. Omdat dit de keuze alleen maar moeilijker maakte heb ik toch voor 10 muziekitems gekozen. Mijn top 10 bestaat niet alleen uit bijzondere of exclusieve items, maar vooral uit de albums die voor mij een belangrijke rol hebben gespeeld in mijn liefde voor (Nederlandstalige) hiphop.

01. Winne – Winne Zonder Strijd

Voor mij het beste Nederlandstalige hiphop album. Alles klopt aan deze plaat en het straalt aan alle kanten liefde uit. Daarnaast is de bamboe release 茅茅n van de mooiste die er is. Hotel heeft de meest geweldige, bijzondere en mooie releases vorm gegeven, maar de eenvoud van dit album is geweldig. Het pasje waar Feis zijn handtekening op staat heb ik voordat hij overleed bij een partij via Marktplaats gekregen. Na zijn dood maakt dit het geheel nog meer bijzonder. R.I.P. Feis.

02. Opgezwolle – Spuugdingen Op De Mic

Voor vrijwel iedereen zal dit de minste van de drie albums zijn, maar oowh jongens wat heeft deze plaat Zwolle op de kaart gezet en mede het gouden tijdperk gestart. Ik woonde in Zwolle en hoorde deze CD op de kamer van een vriend. Vrijwel het hele album klonk als ons leven. Elke wijk, straat, winkel etc. kwam voorbij en we herkenden alles. Maandenlang heb ik een gebrand exemplaar kapot gedraaid totdat ik bij een show in Hedon het origineel kon bemachtigen. Ja “Vloeistof” en “Eigen Wereld” zijn kwalitatief beter, maar “Spuugdingen” liet mij anders naar mijn eigen stad kijken. Ik mag mij daarnaast gelukkig prijzen dat ik in Sticks zijn handschrift 038A28 heb kunnen laten tatoe毛ren. Zwolle shit baby!

03. Extince – Binnenlandse Funk

Een gemakkelijke keuze, wellicht zelfs wat voorspelbaar. Maar zonder dit album had de Nederlandse hiphop scene er heel anders uit gezien. En deze plaat is ook echt voor iedereen toegankelijk, ook voor de niet hiphop heads. Buiten het DJAX tijdperk, waar ik overigens flink van heb genoten, was dit een instant classic en werd de lat weer een paar treden omhoog gelegd in Nederland. Welk lijstje je ook maakt over hiphop in Nederland, deze hoort er altijd in.

04. Kubus – Buitenwesten

Iedereen die bij de “Buitenwesten” tour is geweest, of hem op DVD heeft gekeken weet: Dit was episch! Voor mij was het Lowlands 2005, hoogtepunt van een gouden tijdperk in Nederland met Opgezwolle, Typhoon, Jawat, Kubus, DuvelDuvel en ga maar door. Ik weet dat niet iedereen het met mij eens is, maar ik hou echt enorm van de rauwe beats van Kubus. Voor mijn gevoel duurde de show de hele dag en ik kan er nu nog van nagenieten. Fijn dat zulke releases ook op vinyl en dvd kwamen. Dat maakt voor mij het verzamelen extra leuk.

05. Diggy Dex – Do It Yourself

Dit album wordt echt enorm onderschat. Na een aantal meer pop gerelateerde hiphop platen komt op dit album alle energie, liefde en boosheid eruit bij Diggy Dex. Wat mij betreft echte hiphop. Misschien was dit ook nodig om daarna meer richting de singer songwriter hiphop te gaan die hij nu meer maakt. Maar “Do It Yourself” is voor mij echt een topalbum waarvan de track 鈥淕rote Mannen Worden Klein鈥 inmiddels als tattoo op mijn lijf staat. Vrijwel alle nummers op dit album zijn voor mij ook enorm relatable. 

06. Willem – Man In Nood

Pure emotie. Willem heeft hier echt een meesterwerk gemaakt. Ik denk dat bijna iedereen wel donkere periodes heeft meegemaakt en Willem heeft dit zo mooi vastgelegd. Niet voor niets dat Glen Faria ook schreef dat hij net iets te hard op het album van Willem gaat (Glen Faria – Hoe Weet Je Dat). Als ik mijn hoofd en hart weer op de goede plek moet krijgen is dit een plaat die daar goed bij helpt. Naast de uitgave op vinyl kwam hij trouwens eerst op cassette uit.

07. James X Soulution – Eerstelingen

James en ik hebben allebei jaren bij Britain gewerkt, waarvan we de jaren in Enschede ook in hetzelfde filiaal werkten. Hij heeft mij de diepgang, diversiteit en kwaliteit van hiphop in Nederland laten zien. Daarnaast kwam hij met eindeloos veel anekdotes aanzetten zoals dat ze bij Britain in Zwolle demo鈥檚 van Opgezwolle draaiden. Toen James met zijn eerste album kwam was ik dan ook meteen verkocht. Deze man vertelt verhalen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dan die heerlijke beats van Soulution. Wat een held is dat! Voor mij een klassieker deze! Naast diverse uitgaven heb ik het geluk ook een test pressing in mijn collectie te hebben.

08. DuvelDuvel & Opgezwolle – Opgeduveld

Van alle hiphop die we dagelijks bij Britain in de winkel draaiden geeft “Opgeduveld” mij de meeste en mooiste flashbacks (jatoch Henkmanz?). Wat een album en wat een geweldige samenwerking tussen DuvelDuvel en Opgezwolle. Daarnaast is de bullethole uitgave misschien wel de meest iconische uitgave die we in Nederland hebben gehad. Hoewel Hotel natuurlijk gruwelijk veel mooie exclusieve ontwerpen heeft gemaakt voor hiphop items. Er zijn veel verschillende releases geweest van dit album, helaas heb ik ze niet allemaal.

09. Osdorp Posse – Afslag Osdorp

In de collectie is dit geen bijzonder item, waarschijnlijk kan je hem voor een euro op Discogs vinden, maar dit is pure nostalgie en zoals ik eerder schreef was dit album mijn poort tot Nederlandstalige hiphop. Dit album stond in mijn jonge puberjaren dag en nacht aan. Mijn moeder kon de teksten niet zo waarderen en nu ik zelf vader ben kan ik me daar wel in verplaatsen haha. Maar “Afslag Osdorp” was mijn introductie tot hiphop in je moerstaal dus deze mag niet in mijn lijstje ontbreken.

10. Too Tall, Next Chapter (Extince & Skate The Great), Deams, The Grizzlies & DJ Jeff – Dutch Masters

Eerlijk is eerlijk, ik ontdekte deze plaat pas jaren nadat ik naar hiphop luisterde. Ik zou graag zeggen dat het hier voor mij begon, maar dat is alleen met terugwerkende kracht. Halverwege de jaren negentig begon mijn interesse en zoektocht naar hiphop. Met Turn Up The Bass Rap, Yo MTV Raps en Villa 65. Waarschijnlijk net zoals bij velen van jullie. Toen ik deze plaat voor het eerst hoorde bracht het mij terug naar deze tijd en mijn eerste stapjes in de wereld van hiphop. Daarom sluit ik mijn lijst af met niemand minder dan de Dutch Masters.

Volg Geef路Acht op Insta: geef.acht

About the author