DE HIPHOPCOLLECTOR: Rick Schoenmaker

In het item “DE HIPHOPCOLLECTOR” schijnen we een lichtje op een aantal hiphopverzamelaars en hun collectie. Waarom doen wij dat? Dat zullen we je vertellen.. wij zijn van mening dat de scene niet alleen uit artiesten en producers bestaat en willen ook de diehard fans, in dit geval de verzamelaars, naar voren schuiven. We vragen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat hun 10 dopeste stukken zijn uit hun collectie. Het laatste is uiteraard veelal bijna niet mogelijk, maar we dagen ze wel uit het te doen. In deze editie de 10 dopeste stukken van Rick Schoenmaker.

WIE IS DEZE COLLECTOR?

Yoooo! POKOE HIPHOP MAGAZINE, bedankt dat jullie mij hebben gevraagd om ook mee te doen met β€œDE HIPHOPCOLLECTOR”. Het is een eer en ik doe het graag! Mijn naam is Rick en ik ben 40 jaar. Ik woon in een redelijk klein dorp wat niet veel mensen zullen kennen denk ik, Ermelo. Dat ligt tussen Amersfoort en Harderwijk. Ik woon samen met mijn vriendin. We zijn inmiddels 9 jaar samen, maar we kennen elkaar al ongeveer 20 jaar. We hebben samen twee zoontjes, Jace van 4 en Luka van 1 jaar oud. Ik ben werkzaam als magazijn beheerder bij Hollander Techniek in Amersfoort. Daarnaast ben ik begin dit jaar Finesse Records begonnen en daar kan ik me meer bezig houden met m’n passie, namelijk het uitbrengen van Nederlandse en Belgische hiphop op cassette en cd’s en hopelijk in de toekomst ook op vinyl. Ik heb tot nu toe al een paar mooie releases mogen doen en er staan nog een hoop projecten in de wachtrij. We blijven bouwen.

HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET HIPHOP?

Ik ben aardig laat naar hiphop gaan luisteren. Op redelijk jonge leeftijd ben ik gaan skateboarden en daarbij kwam ik al snel in aanraking met de wat mildere punkbandjes zoals Millencolin, Pennywise, Agnostic Front, Ignite & NOFX. Wel kwam er af en toe iets van rap voorbij zoals Neuk of de Heidenroosjes. Natuurlijk ging ik ook wel lekker op nummers als “Mo’ Money Mo’ Problems” ofzo en kreeg ik hier en daar via skate video’s als 411VM wel het een en ander mee qua hiphop, maar de echte hiphop dreun kwam vanuit het niets. We zaten na een avond goed drinken en smoken met een paar vrienden ergens te chillen toen mijn beste maat “No Escapin’ This” van The Beatnuts opzette. WOW! Ik weet niet precies wat er gebeurde, maar vanaf dat moment was ik hooked! Ik heb in sneltrein vaart een inhaalrace gemaakt, want ik had alles qua hiphop natuurlijk gemist. Ik dook er echt in en maakte er bijna een soort studie van. Het duurde dus ook niet lang voordat ik bij mijn vrienden (die al jaren fanatiek naar hiphop luisterden) aan kwam met tracks en artiesten die zij niet eens kende. Dat is nu ruim 20 jaar geleden en eigenlijk ben ik nooit gestopt met deze “studie”.

WAT ZIJN JOUW 10 DIKSTE ITEMS DIE JE IN JE COLLECTIE HEBT LIGGEN?

Zoals mijn voorgangers ook al aan hebben gegeven is het onmogelijk om een juiste top 10 te maken. Ik ben ook groot luisteraar en verzamelaar van Amerikaanse hiphop, maar om het niet nog moeilijker te maken voor mijzelf heb ik er voor gekozen om het bij Nederlandse releases te houden. Here we go….

01. Fat Windjacks – CULT

“CULT” op vinyl uit 2019. Dit album van Fat Windjacks staat voor mij heel hoog op de lijst met betekenisvolle releases. Ik heb vroeger heel veel naar Nederlandstalige hiphop geluisterd, maar op een gegeven moment vond ik het niet meer zo boeiend. In de mainstream begonnen artiesten echt serieus geld te verdienen met hiphop en dat had ook invloed op de manier waarop veel “Underground” artiesten tracks gingen maken. En dit snap ik heel goed maar voor mij was de puurheid soms ver te zoeken. Het was er zeker nog wel hoor, maar ik was er even uitgeraakt. Totdat ik “Cult” hoorde, Damn! Dit album was voor mij, maar ik denk ook voor veel artiesten, de reden om weer vol bezig te gaan met Nederlandstalige hiphop. Ik was er zo ver uit dat ik niet eens meegekregen had dat dit album gereleased was. Daar kwam ik pas maanden later achter. Echt slecht! Gelukkig heb ik de vinyl nog voor een redelijke prijs kunnen kopen. Heel blij dat ik deze in mijn collectie heb! 

02. Willem – Man In Nood (Cassette) 

“Man In .Nood” het in 2018 verschenen solo album van Willem De Bruin, bekend van The Opposites. Daar waar ik The Opposites voornamelijk kende van de blije partytracks kwam Willem met z’n solo album met een heel andere sound. Toen ik dit album voor het eerst hoorde ben ik er even snel doorheen geskipped, maar het had voor mij een hele donkere en wat deprimerende sound. Ik was er op dat moment helemaal niet klaar voor. Het zal wel een ego dingetje geweest zijn. Pas in 2021 heb ik dit album een keer aangezet en ben er goed naar gaan luisteren en kan ik wel zeggen dat dit album me echt bij de strot heeft gegrepen. Dit album is zo puur, eerlijk en oprecht en vol met thema’s over vader zijn, vriendschap, liefde, maar ook zeer zeker alle struggles die deze onderwerpen met zich mee brengen. Voor mij is dit album in een korte tijd zeker in m’n persoonlijke top 5 terecht gekomen. En niet alleen bij mij, want ik zie dit album ook voorbij komen in eerdere edities van “DE HIPHOPCOLLECTOR”. Dit album heb ik op cassette, maar ik zoek hem ook nog op vinyl. Wie hookt me op? 

03. Kohfie Konnect – HETISZOVER (Vinyl + CD)

Ik weet nog goed dat de clip verscheen van het nummer “Dikke Neus”. Die track en bijbehorende videoclip waren op dat moment echt next level als je het mij vraagt. Ik kende Jiggy natuurlijk al wel van D.A.C., maar van Tenshun had ik tot op dat moment nog niet gehoord. En toen was daar ineens het album “HETISZOVER”. Tering! Wat een combinatie was dit! De beats van Terilekst, cuts van Frankie Boxcutta en dan natuurlijk de ontelbare punchlines van Jiggy & Ten! En niet alleen punches maar ook de flow en de lyricale skills waren op een niveau. Dit had ik in Nederland nog niet eerder gehoord. Tot op de dag van vandaag is Tenshun voor mij nummer 1 MC van Nederland! Dit album is uitgebracht op zowel CD en op vinyl. De vinyl versie kwam in een jute koffie zak. Heel origineel! 

04. Sticks – Stickmatic (Vinyl + Cassette)

Natuurlijk hoef ik niet uit te leggen wie Sticks is. Dus daar ga ik ook niet aan beginnen. Sticks hoort absoluut in deze lijst thuis en hoezeer ik had kunnen kiezen voor een eerdere release of zelfs een Opgezwolle release heb ik gekozen voor “Stickmatic”. Dit album kwam in 2020 uit en is voor mij compleet. Het album luistert makkelijk weg en er staan voor mij geen fillers op. Ik vind het een volwassen album waarbij Sticks ook een gevoelige en kwetsbare kant van zichzelf laat zien. Ik had eerst de vinyl editie in handen en later gelukkig ook de door Waxcollector gerealiseerde Cassette. Een grappige sidenote, mijn zoontje van 4 is erg fan van de track “Babies” met Rico, die track heb ik daardoor misschien vaker gehoord dan me lief is. ☺

 

 05. Finesse Mixtape – Mixed by Sneadr (Cassette)

Dit is voor mij persoonlijk een hele belangrijke tape die niet kan ontbreken in mijn top 10. Begin 2021 kwam ik met het idee om te kijken of ik het kon realiseren om een tape in elkaar te zetten. Een mixtape met een old school feeling. Ik wilde niet meer aan de zijlijn staan als collector, ik wilde dat tussen alle mooie albums in de kast ook iets van mezelf zou staan. Nou ik kan zeggen, dat is gelukt, en hoe. Ik ben super trots op iedereen die meegewerkt heeft aan dit project, met name Sneadr. Hij heeft er een hoop extra werk in zitten door alles aan elkaar te mixen. Ik denk dat dit een klassieker is geworden die de tijdsgeest van de Nederlandse hiphop goed weergeeft. Grote shout out naar iedereen die meegeholpen heeft met het realiseren van een droom! Love! 

06. Ome Guus – Hand Solo (Vinyl) 

Vanaf het moment dat ik hoorde dat dit album uit zou komen was ik hyped! En al helemaal toen ik hoorde dat het in samenwerking met De Rapwinkel op vinyl uit zou komen. Dit is echt een modern day classic met keiharde beats van Knettergang die heel goed passen bij de spitsvondige teksten van Ome Guus. Dit is een album wat je 100 keer kan luisteren en dan nog hoor je nieuwe dingen. Ik ben blij dat ik dit album op vinyl heb kunnen bemachtigen want de 100 stuks die ervan uitgebracht zijn waren binnen 2 minuten uitverkocht.

07. D.A.C. – Professioneel Chillen (CD)

In 2005 kwam het album “Professioneel Chillen” van D.A.C. uit. Dit album was baanbrekend als het gaat om flows en punchlines. De mannen van De Amersfoortse CoΓΆperatie waren bijzonder goed op elkaar ingespeeld. De uit Amersfoort afkomstige groep had een hoop talent en zelfs op de dag van vandaag zijn heren als Diggy Dex, Wudstik, Darin G of Jiggy DjΓ© succesvoller dan ooit. Tracks als “Doorhalen”, “Coffeeshop Diplomaten”, “Springstof (’04 Remix)” en “Keihardcore” zijn echte classics. Ook de skits vond ik toen de tijd zeer grappig. Echt een must have album als je van Nederlandse hiphop houdt.

08. SKAV – Skellum (Vinyl)

Met dit album had ik hetzelfde als met “Cult” van Fat Windjacks. Totaal aan me voorbij gegaan. Ik kende SKAV natuurlijk wel van zijn formatie StropStrikkers. Een super grimey underground hiphop crew uit Utrecht bestaande uit dus SKAV, maar ook J.A.E. en producer Klaas Vaak. Toen ik “Skellum” eindelijk besefte was ik in een (gong)klap verkocht. Dit was die rauwe hiphop die ik al een tijd miste in Nederland, het was er wel maar ik had mijn focus meer op Amerikaanse hiphop. De beats van RED en de stem van SKAV passen als gegoten. Tracks als “Friendzone” met Josh Frequency, “Avondmaal” met DRT en “Bukutang” met Josh Frequency en Nosa maakte het voor mij duidelijk dat ik deze op vinyl moest hebben! Helaas was deze natuurlijk allang uitverkocht bij De Rapwinkel en heb ik goed moeten zoeken voordat ik deze classic uiteindelijk aan mijn collectie toe kon voegen. Een must have album!

09. Rico – Rated R (Vinyl + Cassette + CD)

Wat voor mij als verzamelaar heel bijzonder was bij de release van Rated R was de manier waarop de in samenwerking met Waxcollector gerealiseerde cassette uitgegeven werd. Er werden 125 cassettes verkocht waarvan er 20 in het goud waren. Als je de cassette besteld had wist je niet welke kleur je kreeg, maar als de gouden editie op je deurmat vond dan won je een meet & greet met Rico & Guan in de Fakkeltijd studio in Zwolle. Super origineel en een hele leuke ervaring! Dat gezegd hebbende is dit ook gewoon een dijk van een album! Vanaf de eerste single genaamd “Kiss & Ride” was ik er van overtuigt dat dit een album werd die anders zou zijn dan de eerdere solo albums van Rico. De samenwerking tussen Guan en Rico zorgen voor een tijdloos album vol met humor, maar tegelijkertijd ook hele serieuze onderwerpen. Voor mij is Rico één van de betere MC’s die ons land rijk is!

10. Patta Mixtape (CD)

Wat een classic is dit! Deze mixtape uit 2005 heb ik echt helemaal grijs gedraaid. Super vette opzet, elke track gaat over schoenen. De tape is aan elkaar gemixt door Edson met hulp van Masta Lee. Tracks als “Papa’s Patta’s” van Terilekst, “Patta” van Nina, “Sneak Attack” van Skiggy Rapz, “Sneakeritus” van Tim of “Schoenmaten” van Jiggy DjΓ© en SpaceKees. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Alleen maar klassiekertjes als je het mij vraagt. Maar dat kan ook komen doordat mijn achternaam Schoenmaker is! ☺

POKOE MAGAZINE, thanks for having me!

Volg Rick Schoenmaker ook op Instagram via DutchRapCollector.

About the author